Hlavní obsah

Domácí vitaminové koktejly: Dodají energii a osvěží

Foto: Thinkstock

Vyrobte si tyto lahodné, a navíc mimořádně zdravé letní koktejly!Foto: Thinkstock

Reklama

Co je lepšího než polaskat své chuťové pohárky opravdovou delikatesou a přitom mít skvělý pocit, že jste právě udělali něco pro své zdraví? S našimi recepty na letní drinky se vám to rozhodně podaří!

Článek

Ledové osvěžení k horkým dnům neodmyslitelně patří. Vaše tělo ale nezchladí jen mrazené krémy a přeslazené zmrzliny. Jako skoro ke všemu k nim existují zdravé a neméně chutné alternativy!

„Léto přináší bohatou sklizeň čerstvého ovoce, které nám dodá potřebnou energii. Kromě konzumace plodů v syrovém stavu se doporučuje využít ovoce jako základ osvěžujících nápojů a koktejlů,“ podotýká výživová poradkyně a sportovní dietoložka Renata Zápotocká.

Ranní startér s ostružinami a mangem

Snídaně se nesmí podceňovat, to přece víte! „Čerstvá pomerančová a ostružinová šťáva dodávají díky sacharidům energii, ostružiny mají vysokou hladinu bioflavonoidů s velkým antioxidačním účinkem, které pomohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním. Mango má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a je nápomocné v boji proti obezitě. Díky tofu koktejl obsahuje i bílkoviny. Tím nejenže ještě sníží svůj glykemický index, ale také zasytí na delší dobu a je dobrým startem do nového dne,“ komentuje recepturu Renata Zápotocká.

Foto: Thinkstock

Ostružiny jsou nabité látkami, které bojují i proti nádorovým onemocněnímFoto: Thinkstock

Na 2 porce potřebujete:½ šálku mrazených ostružin, 1 šálek pomerančové šťávy, 1 zralé mango, 1 šálek (asi 150 g) tofu natural, 3 lžíce medu

Postup:Mango nakrájejte na drobné kostičky, tofu rozmačkejte vidličkou. Následně všechny ingredience rozmixujte tak, aby konzistence drinku byla co nejjemnější.

Jahodový posilovač imunity

Sladká vitaminová bomba nejenže posiluje imunitní systém a je bohatým zdrojem železa, ale díky mátové přísadě podporuje funkci trávicího ústrojí a má dokonale osvěžující chuť. Pro horké letní dny je proto naprosto ideální! Kombinace použitých ovocných složek je navíc vynikající prevencí osteoporózy a nádorových onemocnění.

Na 2 porce potřebujete:1 šálek celých jahod, 1 střední hruška, ½ ananasu, 15 lístků máty

Postup: Hrušku a ananas odšťavněte a spolu s jahodami a mátou rozmixujte.

Peprný zabiják cholesterolu

„Koktejl obsahuje obrovské množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a je výborným antioxidantem. Snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, pomáhá udržovat normální krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost a imunitu organismu. Je také vhodný při redukci váhy a zvláště pro diabetiky,“ říká o drinku nutriční specialistka Bc. Martina Jandová.

Na 2 porce potřebujete:5 šálků nakrájeného melounu, 1/2 šálku borůvek, půlka limetky, 3 lístky bazalky, 2 špetky kajenského pepře

Postup:Suroviny rozmixujte, kajenský pepř a šťávu z vymačkané limetky přimíchejte až na konec.

Foto: Thinkstock

Ovocný drink k snídani vám zaručí dostatek energieFoto: Thinkstock

Raw zeleninový koktejl

„Dle tradiční čínské medicíny má tento nápoj ochlazující účinek pro tělo. Dodá mu vodu, vitaminy, minerály, fytoživiny a enzymy. Navíc díky konopnému proteinu do něj dostanete vhodné bílkoviny a vyváženou formu omega-6 a omega-3 tuků. Lněné semínko se zase postará o denní dávku omega-3 mastných kyselin z rostlinné říše,“ říká o svém oblíbeném syrovém koktejlu výživový poradce a kouč Ing. Martin Škába.

Na 2 porce potřebujete:1 mrkev, 1 červenou řepu, 1 brokolici, 1 kapustu, 1 jablko, 1 cuketu, 1 lžíce konopného proteinu, 1 lžičku lněného oleje.

Postup:Ingredience odšťavněte a smíchejte. Na závěr přidejte konopný protein a lněný olej.

A jaký je váš oblíbený recept na zdravé letní osvěžení?

Reklama

Načítám