Hlavní obsah

Došlápněte si na kuří oko!

Foto: Thinkstock

Kuří oko dokáže potrápit a znepříjemnit chůziFoto: Thinkstock

Reklama

Když se řekne kuří oko, mnoho z vás moc dobře ví, o co se jedná. Asi centimetrový žlutošedivý útvar s černou tečkou uprostřed dokáže opravdu potrápit. Jasně, nejlepší je udělat všechno pro to, aby se neutvořilo. Ale co když už ho máte? Poradíme vám jak s prevencí, tak i s jeho odstraněním.

Článek

Kuří oko se vytvoří, nosíte-li nevhodnou obuv, která je úzká, respektive příliš tlačí na nohu. Proto s touto bolístkou bojují víc ženy. „Pečujete-li ale pravidelně o svá chodidla, to znamená koupelemi nohou a vtíráním změkčovacích přípravků a občasnými návštěvami pedikéra, potom rozhodně nepatříte k rizikové skupině, i když zvolíte obuv se zúženou špičkou. Nicméně nejlepší prevencí je dobře padnoucí pohodlná bota, která noze neubližuje,“ říká pedikérka Monika Budská.

„Kuří oko je vlastně označení pro otlak, a jak název říká, ten vzniká v místě tlaku. Je to protiopatření kůže, která se mu brání. Častý je tam, kde tlačí obuv, nebo u lidí s ortopedickými vadami," potvrzuje MUDr. Ondřej Šeda zordinace dermatologie a estetické dermatologie.

Většinou kuří oka vznikají v oblasti prstů, chodidel, paty a nártu. Čím silnější a trvalejší je tlak, tím hlouběji prorůstá jadérko. Jakmile už kuří oko máte, zakročte proti němu hned, jak to zjistíte!

Foto: Thinkstock

V elegantních botách bez elegance, i za to může kuří okoFoto: Thinkstock

Nepleťte si kuří oko s bradavicí

Kuří oko poznáte podle toho, že je hladké a má žlutonašedlou barvu. Bradavice bývá obvykle různého zabarvení i velikosti, na povrchu je vrstevnatá, hrbolatá a může se vytvořit kdekoli na noze, a nejen na ní. A důležitým znakem je, že bradavice by při odstraňování krvácela. Kuří oko se dá zaměnit i s obyčejným mozolem, ale ten tak nebolí, a hlavně nemá černé jadérko (kuželovitý střed), které tlačí na kost potažmo nervy, čímž způsobuje nesnesitelnou bolest.

„Pro bradavice není bolestivost typická. Bolí jen v případě, když je pokožka kolem podrážděná. V případě, že se vytvoří právě na chodidle, potom bolí obdobně jako kamínek v botě. Rozlišit bradavici od kuřího oka není vždy snadné. Bradavice vytváří na povrchu vrstvu zrohovatělé pokožky, která může být zanořená do hloubky, a vytvářet dojem kořene. Z toho plyne i lidové označení, že bradavice má kořen," vysvětluje Ondřej Šeda.

Prevence, aby kuří oko nemělo šanci

Kromě zmíněné nejúčinnější prevence – nošení pohodlné obuvi a každodenní péče o nohy – by se by se mělo stát samozřejmostí alespoň jednou týdně obrušování plosek nohou pemzou, zjemňování chodidel oleji, peelingem a hydratačními krémy. Zkusit můžete i noční zábal nohou (nanést větší vrstvu krému a nohy vsunout do bavlněných ponožek). Pro masírování můžete použít i doma připravenou směs olivového oleje s krystalovým cukrem, v mžiku budete mít jemná chodidla bez zatvrdlé kůže.

Jak správně postupovat při odstraňování kuřího oka

Jedná se o úkon, který je spíše pro zkušeného pedikéra než lékaře, ale můžete si pomoci i sami doma. Postup u pedikéra se liší jen tím, že je odborník zručnější a zpravidla má vhodnější nástroje. „Prvním krokem je vždy změkčení postiženého místa namáčením v teplé vodě, do které se může přidat kyselina salicylová – ta zaručeně zabírá. Nohy si máchejte tak dlouho, dokud kůže na kuřím oku nezbělá. Poté kůži včetně jadérka odstraňte nožíkem nebo žiletkou, následně přilepte na léčené místo náplast. Bojíte-li se použít nožík, skalpel, žiletku (vždy by měly být nástroje vydezinfikované), můžete si pořídit speciální kleštičky na odstraňování kuřích ok. Jinou variantou může být salicylová náplast nebo mast, která by po dvou dnech měla ztvrdlou kůži změkčit. Využít můžete na odstranění i laseru, ale ani to není naprosto bezbolestná metoda,“ říká pedikérka Monika Budská.

Při zákroku dbejte na přísnou čistotu a hygienu jak postiženého místa, tak i používaného nástroje. K dezinfekci postačí čistý lékárenský líh.

Tip redakce: Trápí vás křečové žíly? Na podzim je idální čas s nimi zatočit. Poradíme ve článku Křečové žíly? Našli jsme super rychlé metody léčby!.

Babské rady, jak si s kuřím okem poradit

Princip spočívá ve změkčení ztvrdlé, zrohovatělé kůže a následném vyškrábnutí, vyříznutí či vydrolení zbytnělého útvaru. V lidovém léčitelství na to existuje řada zaručených rad.

  • Máčení nohou v horké vodě s rozpuštěnou mořskou solí nebo v octové vodě
  • Přikládání prolisovaného česneku namočeného v citronové šťávě
  • Přilepení na postižené místo plátku cibule namočeného v octové vodě
  • Jemné hnětení kůže s olejíčkem
  • Mazání šťávou vlaštovičníku
  • Potírání kyselinou mravenčí nebo salicylovou
  • Propolisové kapky

Vynakládejte opakovaně úsilí tak dlouho, až se jádro kuřího oka oddělí od ztvrdlé kůže.

Máte vy nějaký zaručený způsob, jak se zbavit kuřího oka? Dejte nám vědět v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám