Hlavní obsah

Duben, ideální čas na sběr kopřiv! Proč si je natrhat?

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Reklama

Právě v dubnu byste se měli porozhlédnout po mladých kopřivách. Jsou totiž v plné síle, a tedy dokonale připravené vám ulevit od mnoha neduhů. Proč se vyplatí se nechat trochu požahat při jejich sběru?

Článek

Jestli se o nějakém plevelu dá říct, že je užitečný, pak to je právě kopřiva. Můžete ji použít jako čaj při jarní očistě, dodá lesk a sílu vašim vlasům ve formě odvaru, lze ji přidat do polévky, velikonoční nádivky nebo z ní vyrobit špenát či kopřivový koláč. Možností je mnoho, ale proč to vůbec dělat?

Kde a kdy kopřivu sbírat

Kopřiva je plevel, který najdete v rohu zahrady, ale i na okraji louky nebo u polní cesty. „Vybírejte ty rostoucí na slunečném místě a mladší rostlinky, mají totiž větší koncentraci příznivých látek. Ideální to je na jaře, protože mají nejmenší obsah dusíku a nejvyšší množství minerálů a vitaminů. Ale dají se sbírat, hlavně její špičky, celé vegetační období,“ radí Lucie Šefrna z Bylinkofestu.

Kopřiva jako léčivka

O kopřivě se říká, že patří mezi nejuniverzálnější léčivky. „Podporuje imunitu, chrání před infekcemi a odplavuje nečistoty z těla. Uvařená dodá tělu želeno, vápník, hořčík, bílkoviny a vitaminy A a C,“ uvádí Vladislava Mlada Jirásková, autorka knihy Síla léčivých polévek. Upozorňuje také na to, že kopřivu je vhodné tepelně zpracovat, protože některé látky z ní se uvolňují až při teplotě 80 °C.

Pokud byste nahlédli do herbářů, našli byste u kopřivy i doporučení, aby ji používali ti, kteří trpí dnou či revmatismem, že se hodí na podporu trávení a povzbudí činnost jater a žlučníku. Zevně pomohou i s kvalitou a padáním vlasů nebo při kožních obtížích.

Zajímavý je účinek kopřivy při tlumení alergických příznaků – kopřiva obsahuje flavonoid kvercetin, který v organismu potlačuje uvolňování histaminu, který se na vzniku alergických obtíží podílí.

Foto: iva, Shutterstock.com

Vlasy budou lesklé a pevné po použití kopřivové vlasové vody nebo kopřivového octaFoto: iva, Shutterstock.com

Recepty s kopřivou

Jak kopřivy zpracovat v kuchyni? Vyzkoušejte třeba koláč s ricottou a kořpivami. Můžete si uvařit kuřecí roládu s kopřivami nebo je přidat do velikonoční nádivky s uzeným masem. Klidně je přihoďte i do polévky, ale třeba i slaných palačinek nebo omelety. Pokud byste chtěli kopřivu přidat do smoothie, pak je lepší je před tím spařit.

Jestliže si chcete kopřivu usušit pro pozdější upotřebení na výrobu čaje, měli byste ji trhat před rozkvětem. Čaj vyrobíte přelitím dvou lžic natrhaných lístků asi 250 ml vroucí vody, necháte asi 15 minut louhovat, pak přecedíte a pijete dvakrát denně. Můžete si připravit také výluh – kopřivy namočíte do studené vody a necháte přes noc odstát. Maximálně kopřivu používejte po dobu tří týdnů, pak konzumaci přerušte.

Foto: Anton Shipunov, Shutterstock.com

Kopřivy můžete přidat i do palačinek nebo omeletyFoto: Anton Shipunov, Shutterstock.com

Kopřivové mazání a vlasová voda

Kopřivy můžete použít i na výrobu mazání, koupele nebo přípravků na vlasy:

  • Kopřivová koupel - Do tří litrů vroucí vody přidejte nasekané kopřivy – použít můžete listy, stonky i kořeny, vše omyté. Na toto množství vody dejte 5–6 šálků byliny. Vše nechejte nejméně tři hodiny, ale klidně i přes noc louhovat. Výluh přidejte do vody ve vaně a naložte se do ní - uleví při bolesti kloubů a svalů, ale prospěje i pokožce.
  • Kopřivové mazání na klouby a svaly - Do sklenice dejte líh (nebo slivovici či vodku) a do ní nasekané kopřivy – 1 lžíci na 1 dcl lihu. Uzavřete a nechtejte nejméně 14 dní louhovat. Každý den protřepejte. Po 14 dnech přeceďte a můžete začít mazat.
  • Kopřivová vlasová voda - Jde v podstatě o čaj, který připravíte z asi tří lžic sekaných kopřiv na cca půl litru vroucí vody. Kopřivu nechejte nejméně půl hodiny louhovat, pak přeceďte a vlažnou kopřivovou vodu použijte na spláchnutí hlavy po umytí.
  • Kopřivový ocet - Hrnek sekané bylinky zalijte asi 4 hrnky vody, povařte asi 30 minut, pak nechejte vychladnout třeba i přes noc, přeceďte a přidejte 4 lžíce bílého vinného nebo jablečného octa. Používejte na masáž hlavy, po které vlasy ještě opláchnete čistou vlažnou vodou. Posílíte tak vlasové kořínky.

Kopřivy jsou požehnáním i pro zahrádkáře: Přivítejte kopřivy na zahradě a vyrobte si přírodní hnojivo.

Reklama

Načítám