Hlavní obsah
3,2
(210)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vypadá vcelku nenápadně, ale chutná skvěle. Díky dýni a kysané smetaně má parádně vláčné těsto, které tvoří příjemný kontrast s křupavou vločkovo-ořechovou drobenkou. Oslavte s ním začátek podzimu!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 1/2 kg dýně
  • 400 g zakysané smetany
  • 120 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 60 g másla
  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
Drobenka
  • 60 g ovesných vloček
  • 60 g hnědého přírodního cukru
  • 60 g pekanových ořechů
  • 50 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Z dýně vydlabejte semínka a i se slupkou ji pokrájejte na kostky. Rozložte na pečicí papír, zlehka pocukrujte a při 180 °C upečte doměkka, trvá to kolem 20 minut. Upečenou dýni rozmixujte.

02.

Pak se pusťte do drobenky: rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem, solí, skořicí, vločkami a nasekanými ořechy (můžete dát pekany, ale dobré budou i vlašské nebo lískové). Sůl nevynechejte, dodá chuti příjemný šmrnc!

03.

Změklé máslo utřete se zbylým cukrem (asi 100 g), solí, skořicí, zázvorem, zapracujte vajíčka a vmíchejte smetanu a dýňové pyré. Nakonec přidejte mouku se sodou nebo kypřicím práškem a těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.

04.

Posypejte drobenkou a pečte při 170 °C asi 40 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Tip

Pro slavnostnější verzi na těsto před pečením ještě přidejte cheesecake vrstvu: 300 až 500 g oslazeného žervé s rozšlehaným vajíčkem a vanilkou nebo drobenku posypejte nahrubo nasekanou čokoládou.

Kysaná smetana nebo smetanový jogurt jsou vždy zárukou vláčného těsta. Zkuste jogurtový chlebíček, pomerančové řezy s čokoládou nebo třeba hrníčkovou perníkovou bábovku taktéž se zakysankou.

Reklama

Načítám