Hlavní obsah
3,2
(100)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dršťková polévka dokáže národ spolehlivě rozdělit na své milovníky a ty, kteří by dršťky nikdy nevzali do úst. Samotná chuť polévky je ale blízká téměř všem, a proto si ten, kdo je první nahradil hlívou, zaslouží obdiv. Nejenže se dršťkám podobá, dokáže i významně posílit imunitu a její příprava je výrazně jednodušší. Protentokrát vynecháme i jíšku a připravíme si zdravější verzi dršťkovky.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 ks brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Hlívu opláchněte (buďte důslední, mezi lupeny se často skrývá hlína) a rozkrájejte na proužky.

02.

V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli na něm osmahněte dosklovata. Přidejte nakrájenou hlívu a prolisovaný stroužek česneku a také krátce opečte. Stáhněte hrnec částečně z ohně, vsypte sůl a všechno koření kromě majoránky a krátce, ale důkladně rozmíchejte v horkém tuku.

03.

Hrnec vraťte na oheň, přilijte asi litr vody (máte-li vývar, použijte ho) a pomalu přiveďte k varu. Mezitím oloupejte jednu velkou, nebo dvě střední brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Nastrouhané brambory přidejte do polévky – během varu se úplně rozpadnou a škrob z nich polévku příjemně zahustí i bez mouky.

04.

Vařte mírným varem, až kousky hlívy změknou – bude to trvat asi 25 minut. Během vaření polévku ochutnejte, je možné, že bude potřebovat přisolit. Těsně před koncem varu přidejte druhý prolisovaný stroužek česneku a rozemnutou majoránku.

05.

Porce podávejte posypané zelenou natí a s čerstvým pečivem.

Znáte tuhle variantu klasického receptu?

Reklama

Související témata:

Načítám