Hlavní obsah

Fenomén moderní doby: Nevěra na mateřské. Proč novopečené maminky zahýbají?

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Mělo by to být jedno z nejhezčích životních období. Příchod miminka by měl být ve znamení rodinné pohody, lásky a totálního štěstí. Jenže tohle období často narušuje nevěra. A to ze strany mladých maminek!

Článek

Když přijde na svět dítě, je to obrovské štěstí. Najednou jste rodina. Jenže nic není jen černé nebo bílé, i tyhle chvíle se mohou proměnit v naprosté peklo. To když novopečené maminky podlehnou kouzlu cizího muže a manželskou postel vymění za mileneckou.

Proboha proč?!

Tahle otázka je víc než logická. Proč to dělají? Proč si neužívají dítěte, štěstí, které je potkalo? Proč riskují rodinnou pohodu za trochu povyražení? „Pro ženy je tohle zásadní životní obrat. A některé mohou mít problém se se svou novou rolí matky a s ní související změnou životního stylu ztotožnit. Mění se i sexuální energie ženy a ženy potvrzují, že si často připadají svými partnery vnímány jako matky jejich dětí, nikoli jako ženy – milenky,“ říká vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf. To samozřejmě vede k frustraci a nevěra je jen náplast na tuhle nespokojenost.

Další důvody

Ale není to jen tento důvod, příčin může být hned několik.

  • Nízké sebevědomí - Řada žen se po porodu necítí atraktivně. Přibraly, objevily se strie, jejich tělo se prostě změnilo. „Po porodu je každá žena velmi citlivá na svůj vzhled a nepřipadá si tolik přitažlivá. V tyto chvíle potřebuje maximální podporu svého muže a jeho citlivý přístup,“ tvrdí vztahová koučka Kateřina Chytra. Pokud se jí toho nedostává, je jasné, že podlehnout někomu, kdo jí najednou skládá poklony, je snadné. Sebevědomí okamžitě letí vzhůru a ona se konečně cítí zase jako žena.
  • Nuda - Představte si tu velkou změnu. Chodily do práce, žily rušným společenským životem, a najednou jsou doma s miminkem, uvězněné mezi plenami a pískovištěm. A je obecně známo, že kdo se nudí, vymýšlí (a následně tropí) hlouposti. „Nuda a pocit nenaplnění jsou rovněž možnou příčinou, proč se ženy uchylují k nevěře. Někdy mohou také nevěrou kompenzovat strach, že jejich partner určitě někoho má,“ dodává Hana Wolf.
  • Vztahové problémy - Miminko by mělo partnery sblížit, ale ne vždy tomu tak je. Nejčastěji v případě, kdy se dítě stalo způsobem, kterým pár řešil své vztahové problémy. Ale i s funkčními vztahy rodičovství dost zahýbá. Péče o dítě je náročná psychicky i fyzicky, přichází únava, spánková deprivace, finanční zátěž, nervozita a podrážděnost. Výsledkem jsou hádky, vztahové problémy, nepříjemná atmosféra. A nevěra je snadným způsobem, jak těmto nepříjemnostem alespoň na chvíli uniknout.
Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Být matkou je krásný pocit, ale změna životního stylu je obrovská...Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Aby se to nestalo

Jakmile k nevěře dojde, můžete se v podstatě jen modlit, aby nepraskla, případně abyste ji společně nějak překonali. Ideální ale samozřejmě je, aby k ní vůbec nedošlo. V období mateřské je potřeba dbát především na následující věci:

  • Komunikace - Musíte spolu mluvit. O svých pocitech, o tom, co vás v souvislosti s novou rolí matky či otce trápí, co se vám líbí, co byste potřebovali změnit, co by vám pomohlo. Nejhorší je odsouvání problémů, zavírání očí a předstírání, že se nic neděje.
  • Trpělivost - Vy i váš partner musíte být trpěliví, dopřát si čas se s novou životní náplní srovnat, naučit se být matkou a otcem.
  • Pomoc - Nebojte se využít pomoci babiček či tetiček, případně si čas od času dopřejte chůvu. Zkuste alespoň jednou za čas nebýt rodiči, ale jen partnery. Odpočiňte si od té náročné role.
  • Nové záliby - Tohle platí hlavně pro ženy. Pokud cítíte, že být jen doma vás nebaví, snažte se najít si i jiné uplatnění. Pracujte z domova (pokud to jde), nebo si najděte jinou činnost. Můžete třeba vyrábět šperky, naučit se péct krásné dorty, fotit, psát své postřehy na blog, prostě cokoli, jen abyste cítila, že nejste „jen“ matka.

Znáte někoho, kdo se dostal do podobné situace? 

Reklama

Související témata:

Načítám