Hlavní obsah

Garsonku zařídili ve stylu Provence. A bydlí v ní 3!

Foto: Archiv majitele (13x)

Malý byt, do kterého se muselo vejít mnoho funkčních zón. Jak si s tím poradili mladí designéři?Foto: Archiv majitele (13x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si majitelka byt v činžovním domě v okrajové části Prahy kupovala, byla sama. Časem se k ní ale nastěhoval přítel a s malou dcerkou tu strávili na 42 metrech už řadu měsíců. Kupodivu bez problémů.

Článek

Tento byt má dispozici 1 + kk. Jeho součástí je malá předsíňka a předzahrádka o rozloze 20 m2. Když byt Monika koupila, byl ještě v rozestavěném stadiu, díky čemuž se jí podařilo změnit standardy bytu, přesněji podlahy, dlažby a obklady. Ty si vybrala podle svého gusta a firma je zabudovala. Původně to byla jedna místnost s předsíní a příslušenstvím. Dnes slouží jako 2 + kk. Byt pro single se proměnil v byt ideální pro mladou rodinu.

Čtyři v jednom, a funguje to!

Ač se to nezdá, v podstatě je zde vše v jednom. V jedné místnosti je kuchyň, obývací pokoj, ložnice i pracovna. Hodně prý pomohla úprava, kterou si Monika vymyslela: vybudování příčky. Ta prostor nejen rozčlenila, ale vznikla tak zároveň i ložnice, nebo spíše spací kout, poskytující jisté soukromí. „To bylo ještě předtím, než se přistěhoval přítel. Byla jsem šťastná, že mám svůj byt, a připadala jsem si jako v ráji,“ vzpomíná majitelka, profesí průmyslová designérka.

Hezké kousky nakoupíte i levně

Je pravda, že profese majitelky a jejího přítele, grafického designéra, se v bytě nezapře. Je útulný, má kouzlo, šarm a vtip. Vybavení nebylo drahé, téměř všechen nábytek pochází z Ikea. „Byt jsem si kupovala s tím, že to je na přechodnou dobu a za čas se odstěhuji. Nehodlala jsem do zařízení investovat hodně peněz. Chtěla jsem, aby bylo hezké, praktické a levné,“ vysvětluje Monika a dodává, že vybavení bytu přišlo na asi 150 až 200 tisíc korun.

Pracovní místo, jaké jste ještě neviděli

Nová příčka vymezila obytný prostor. Ke stěně umístili sedací soupravu, která vlastně odděluje obývací a kuchyňskou část. V kuchyňské části se podařilo vyřešit místo na pracovní kout. „Po celou dobu to je moje pracovní místo, jako grafický designér pracuji z domu,“ vzpomíná partner Martin. Vše je tu jako na dlani, hlídání dcerky je snazší, protože dospělí mají lepší přehled, kde se nachází a co dělá. Díky práci z domova může vypomoci i otec. Ale ne vždy to je med. Hlavně pro Martina, který se pochopitelně potřebuje soustředit na svou práci.

První byt je jako první láska

Byt je v přízemí. Pro zajištění soukromí majitelé nelitovali peněz a pořídili bezpečnostní fólie na okna, včetně kvalitních závěsů a záclon. Ty izolují a zdobí. Díky promyšlenému přístupu, dobré volbě nábytku a doplňků a notné dávce citu pro barvy a materiály působí byt příjemně a teple. Rodina se zanedlouho přestěhuje do domku nedaleko metropole, tak, jak si kdysi Monika plánovala. Přiznává, že se s tímto bytečkem, který si od A až do Z navrhla a vybavila sama, bude těžko loučit, ale bude na něj s láskou vzpomínat.

A co vy, troufli byste si bydlet ve třech v takhle malém bytě? Dejte vědět ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám