Hlavní obsah

Hermelín 3x jinak: Naložený, v pomazánce i rozpečený! Odoláte?

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Dneska snad i dietářky trochu přimhouří oči a vychutnají si s námi lahodné sýrové dobroty z hermelínu. Ten je sice dobrý i sám o sobě, ale když mu trochu pomůžete, připravíte z něj opravdové delikatesy.

Článek

Už dlouho si všímám, že ať se na party připraví sebevychytanější jídlo, vždycky stejně mezi prvními mizí klasické jednohubky s česnekovkou. To je sice špatná zpráva pro všechny náročné hospodyňky, ale pro nás to znamená spíše to, že se ji pokusíme trošku vylepšit – dneska hermelínem a sladkou paprikou. Na hermelínové vlně už zůstaneme a uděláme si ho i naložený se sušenými rajčaty a zapečený ve slaninovém kabátku a s brusinkovo-ořechovou náplní. Taky teď nevíte, do čeho se pustit dřív?

Naložený hermelín se sušenými rajčaty

Na 4 porce potřebujete: 4 sýry s bílou plísní, 5 sušených rajčat v oleji, 6 stroužků česneku, lžičku oregana, ¼ lžičky soli, 1 červenou cibuli, čerstvé oregano, rozmarýn nebo tymián na ozdobu, feferonky nebo chilli papričky, 1 bobkový list, slunečnicový olej

Foto: Eva Malúšová

Nejtěžší na výrobě nakládaného hermelínu je pak vydržet, než se odleží!Foto: Eva Malúšová

Postup: Sýry podélně prokrojte a naplňte směsí rozmixovaných scezených rajčat, prolisovaného česneku, oregana a špetky soli (jestli se vám nechce špinit mixér, vše stačí najemno nasekat). Poloviny sýrů k sobě přiklopte, podle velikosti sklenice případně rozpulte a plňte do vyčištěné sklenice střídavě s plátky cibule, snítky bylinek a chilli papričkami. Přidejte bobkový list a zalejte slunečnicovým olejem tak, aby bylo vše ponořeno. Nechte alespoň 2–3 dny při pokojové teplotě nebo 5 dní v lednici odležet.

Tip: Hermelín je báječný i naplněný domácím ajvarem nebo pikantním pestem.

Hermelínová sýrová pomazánka

Potřebujete: 200 g plísňového sýra, 1–2 lžíce majonézy, 200 g čerstvého sýra (Lučina, Gervais, Žervé), lžičku sladké papriky (já dala uzenou), ½ lžičky pálivé papriky, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, lžičku plnotučné hořčice, hrst pažitky, jarní cibulky nebo 1 malou cibuli

Foto: Eva Malúšová

Party bez sýrovky a česnekového dechu? Ne, děkujeme!Foto: Eva Malúšová

Postup: Sýr nahrubo nastrouhejte nebo rozmačkejte vidličkou, přidejte majonézu, čerstvý sýr, oba druhy papriky, čerstvě mletý pepř, prolisovaný česnek, hořčici a nasekanou pažitku či jarní nebo klasickou cibulku. Podle chuti případně dosolte nebo ještě přidejte něco z koření a podávejte s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Tip: K pikantní sýrové pomazánce jsou naprosto dokonalé domácí pivní preclíky. Vyzkoušejte tuhle na povrchu křupavou a uvnitř perfektně vláčnou dobrůtku podle článku (s postupem krok za krokem) Dokonalá chuťovka: Křupavé kynuté preclíky a pikantní sýrová pomazánka.

Grilovaný hermelín plněný brusinkami a ořechy

Na 2 porce potřebujete: 2 sýry s bílou plísní, lžíci sušených brusinek nebo 2–3 fíky, lžíci vlašských ořechů, malý stroužek česneku, lžičku rozmarýnu nebo tymiánu, 4 plátky sušené šunky nebo libovější slaniny

Foto: Eva Malúšová

Uvnitř křupavé sušené šunky se skrývá rozpečený sýr plný brusinek a ořechůFoto: Eva Malúšová

Postup: Brusinky zalejte vroucí vodou a nechte chvilku nabobtnat. Sýry podélně rozpulte a lžičkou z nich opatrně vydlabejte vnitřek tak, abyste neprotrhli kůru. Vidličkou pak vnitřek sýru rozmačkejte se scezenými a nasekanými brusinkami nebo fíky, nasekanými ořechy, prolisovaným česnekem a lžičkou bylinek. Směs upěchujte zpátky do sýrů, poloviny k sobě pevně přitiskněte a obalte v sušené šunce nebo slanině. Čím lépe sýry obalíte, tím méně hrozí, že během pečení něco z náplně vyteče. Dejte asi na 15 minut zapéct pod gril nebo do trouby vyhřáté na 180 °C. Podávejte jen tak s pečivem, salátem nebo třeba grilovanou zeleninou.

Tip: Jestli máte rádi pikantní chutě, šunku před pečením potřete ještě trochou chilli omáčky.

Také na večírcích jako první jdete bez zaváhání po sýrovce (bez ohledu na následný česnekový dech)?

Reklama

Načítám