Hlavní obsah

Hrnkové moučníky s vůní skořice: Koláč, muffiny i křupavé mandle

Foto: Greta Blumajerová

Tyhle moučníky jsou tak dobré, že nejspíš ani nestačí vychladnout...Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Znáte ten pocit, když otevřete troubu a bytem se rozline neodolatelná vůně čerstvě upečeného koláče? Právě tři takové dezerty si dnes připravíme. A všechny voní po skořici!

Článek

Také milujete moučníky s vůní skořice? My se jich nemůžeme nabažit! Skořicové rolky, dýňový závin, celozrnné lívance… už jsme s tímhle voňavým kořením na ProŽenách připravovali různé dobroty, a dnes přidáme další tři osvědčené kombinace – s mandlemi, jablky a mrkví. Zkuste celozrnné muffiny s krémovou náplní, jablečný drobenkový koláč a křupavé zobání z mandlí, co si můžete bez výčitek dopřát místo klasických sladkostí.

Jablečný drobenkový koláč

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 4 lžíce rozpuštěného másla, ½ hrnku cukru krupice, 1 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, hrnek zakysané smetany, hrnek hladké mouky, ¾ lžičky jedlé sody, ¼ lžičky soli

Na drobenku:1,5 hrnku hladké mouky, ¾ hrnku cukru, ½ lžičky soli, lžičku skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, 1/3 kostky másla (80 g), 1 velké nebo 2 malá jablka

Na polevu: ½ hrnku cukru moučka, 1,5 lžíce jablečného cideru nebo džusu

Foto: Greta Blumajerová

Křupavou drobenku osvěžíte jablkem a ciderovou polevouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve si připravte drobenku: mouku, cukr, sůl, skořici a muškátový oříšek rukama propracujte se změklým máslem. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na těsto smíchejte máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt se smetanou, přimíchejte mouku, sodu a sůl a vypracujte hladké těsto.

Na dno pečicím papírem vyložené formy rozetřete polovinu těsta, posypejte nakrájeným jablkem, překryjte hrnkem drobenky a pokračujte se zbylým těstem a nakonec drobenkou. Pečte asi hodinu při 180 °C. Po vychladnutí pokapejte polevou ze cideru a moučkového cukru.

Skořicové mandle

Potřebujete: 2 hrnky neloupaných mandlí, lžíci slunečnicového oleje, 2 lžičky skořice, ½ lžičky soli, 2 lžíce moučkového cukru

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste mlsat zdravěji! S voňavými mandlemi to půjde raz dvaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Mandle promnete s olejem, rozložte na plech a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 5 minutách promíchejte a dejte péct na dalších 5 minut. Hlídejte, aby se mandle nespálily. Mezitím v misce smíchejte skořici, sůl a cukr a upečené ještě horké mandle ve směsi obalte. Hotovo!

Mrkvové celozrnné muffiny s krémovou náplní

Na asi 16 muffinů potřebujete: 2 hrnky celozrnné mouky, ½ hrnku hnědého cukru, 1,5 lžičky skořice, lžičku zázvoru, lžičku jedlé sody, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/3 hrnku oleje, 3 střední mrkve, ¼ lžičky soli

Na náplň:120 g krémového sýra (Lučina, Buko, Creamspread), lžíci cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu

Na drobenku:½ hrnku cukru krupice, ½ hrnku hladké mouky, 60 g másla, lžičku skořice, ¼ lžičky soli

Foto: Greta Blumajerová

Mrkvové muffiny ukrývají překvapení v podobě krémové náplněFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vajíčka rozšlehejte s mlékem, olejem a cukrem, přidejte skořici, zázvor, sůl a mouku smíchanou se sodou a dobře promíchejte. Nakonec do těsta zapracujte najemno nastrouhanou mrkev. Sýr rozmíchejte s cukrem a vanilkou. Cukr, mouku, změklé máslo, skořici a sůl rukama propracujte na drobenku.

Do muffinové formičky dejte vždy vrchovatou lžíci těsta, na to lžičku sýrové náplně a přikryjte dalším těstem tak, aby byla formička do 2/3 naplněná. Nakonec zasypte drobenkou a pečte při 180 °C asi půl hodiny, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

Jaké dezerty vonící po skořici bodují u vás doma?

Reklama

Načítám