Hlavní obsah
3,3
(135)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hledáte něco efektního a přitom jednoduchého, co připravit na nedělní odpoledne? Dejte si tyhle karamelové hrušky prokládané s vanilkovým krémem a perníčky. A pozor, jí se ideálně ještě teplé.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
Vanilkový krém
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 250 ml mléka
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce másla
Karamelové hrušky
  • 1 lžíce másla
  • 2,5 lžíce cukru krupice
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 230 g kompotovaných hrušek
K dokončení
  • 100 g perníčků s čokoládovou polevou
  • 1 hrst směsi ořechů
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou vanilkového pudinku. Pudinkový prášek zalijte mlékem, přidejte cukr a důkladně kvedlačkou promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Pak směs začněte zahřívat, až se začne vařit. Za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty, až je směs hustá a hladká. Vmíchejte kousek másla a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte chladnout.

02.

Kompotované hrušky slijte a nakrájejte je na kousky.

03.

Připravte si karamel: V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte máslo. Výsledek bude hodně prskat, takže vysoké stěny pánve se budou hodit. Do másla nasypte cukr a nechte jej zkaramelizovat – cukr se za stálého míchání pomalu rozpouští a karamel se hezky táhne za vařečkou. 

04.

Do karamelu po částech za stálého míchání nalijte asi 120 ml smetany ke šlehání – právě v této fázi směs opravdu dost prská, takže pozor na ruce! Hotová omáčka má konzistenci tekutého medu. Přidejte hrušky, promíchejte, asi 2 minuty provařte, aby se hezky obalily, a odstavte.

05.

Perník nakrájejte na kousky a poklaďte na dno skleniček. Pak na ně nalijte polovinu stále horkého pudinku a stejně tak polovinu hrušek v karamelové omáčce. Pak přijde další vrstva perníčků, pudinku a hrušek v karamelu. Nakonec směs ozdobte ještě pár perníčky a případně i ořechy. Můžete ihned podávat!

Pokud vás kombinace hrušek a perníku zaujala, nenechte si ujít ani tenhle hruškový medovník. Je to slast!

Reklama

Načítám