Hlavní obsah

Hubnutí podle ájurvédy: Zkuste zázvor, pravidlo dlaně i režim podle typu energie

Foto: Profimedia

Čerstvé ovoce a zelenina by měly být zastoupeny v jídelníčku všech ájurvédských typůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už delší dobu si říkáte, že by vašemu tělu slušelo trochu ubrat na váze a celkově mu dopřát trochu zdravější režim. Ovšem stále nějak nemůžete najít způsob, jak na to? Dost možná vám pomůže ájurvéda.

Článek

„Ájurvéda je celostní systém, který pochází z Indie z doby zhruba před 6000 lety. Spojuje duševní a fyzickou harmonii těla a zaměřuje se na získání a udržení rovnováhy tří základních univerzálních typů energie − váta, pitta a kapha,“ představuje nejstarší léčebný systém Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Jste typ váta, pitta, nebo kapha?

Základem ájurvédského chápání těla je rozdělení lidí do třech základních typů, tedy zmíněné váty, pitty a kaphy. „Všechny tyto takzvané dóši máte v sobě zastoupeny a vaším cílem by mělo být přijmout poměr zastoupení každé z nich,“ uvádí výživová poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Vaším prvním krokem by mělo být rozpoznání svého typu, tedy principu, který u vás nejvíce převažuje. A následně i podle toho trochu nastavit svůj životní styl, protože pro každý typ se hodí trochu něco jiného.

Foto: Profimedia

Velikost porce by měla odpovídat množství jídla, které se vejde do vašich dlaníFoto: Profimedia

Váta by se měla snažit hlavně o pravidelnost

„Lidé typu váta jsou štíhlí, rychlí, nechybí jim nadšení. Váta je energií pohybu, tito lidé se často nepravidelně stravují,“ uvádí Věra Burešová.

Váta by se měla snažit o pravidelný jídelní režim. Prospívají jí kvalitní tepelně upravená jídla, dušené a zapékané pokrmy. Čerstvé ovoce a zelenina mají tvořit menší část stravy. Váta si může dopřát i více mléčných výrobků a kvalitního masa.

Pitta si musí dát pozor na slabé trávení

„Typy pitta jsou střední postavy. Jsou podnikaví, často pociťují hlad a žízeň. Podle ajurvédy je pitta energií zažívání. Tito lidé nejvíce trpí zažívacími problémy, mají oslabený žaludek, střeva a játra,“ říká Věra Burešová.

Pittě prospívá střídmější a opět pravidelná strava. Zároveň se jedná o velmi inteligentní a ambiciózní typy, které mají sklony k přepracování. Důležité je proto dbát na kvalitní odpočinek. Zároveň by si měly dávat pozor na návykové látky, protože mají větší sklony k závislosti.

Pitta jedincům svědčí příjem čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin a luštěnin. Podle ájurvédy by měli volit vegetariánskou stravu. Nevhodná pro pitta typy jsou těžká, dlouho tepelně upravovaná a ostrá jídla.

Foto: Profimedia

Hlavním a nejdůležitějším jídlem dne je podle ájurvédy obědFoto: Profimedia

Pro kaphu je důležitý pravidelný pohyb a lehčí strava

„Typ kapha charakterizuje silná postava, fyzická síla, stálost, vytrvalost, ale zároveň mají tito lidé největší sklon k obezitě,“ popisuje Věra Burešová.

Kapha je klidný typ, tolerantní a často pomalejší. Lidé tohoto typu nemají tak rychlý metabolismus, ale ani řeč a pohyb. Právě však pravidelné pohybové aktivity by pro ně měly být samozřejmostí. Vhodné pro kaphu jsou lehká teplá jídla. Může si dát i maso, ale jen s mírou, zcela nevhodné je však mléko, máslo, sladkosti a smažené pokrmy.

Pár ájurvédských tipů pro všechny

  • Ájurvéda doporučuje umírněnost ve velikostech porcí. „Velikost jedné porce jídla by měla odpovídat obsahu vašich dlaní složených do mističky,“ popisuje základní pomůcku odbornice Zuzana Komůrková.
  • Důležité je také jíst v klidu a jídlo si vychutnávat, dodržovat přiměřené přestávky mezi jídly, aby tělo mělo čas na trávení. Často se také doporučuje jídlo třikrát denně.
  • „Hlavním jídlem dne má být oběd, kdy je váš trávicí oheň nejsilnější, stejně jako je slunce přímo v poledne. Tehdy dokážete nejlépe potravu zpracovat a využít ji,“ říká Zuzana Komůrková. Večeře by tedy podle ájurvédy měla být spíše lehčí.
  • Zároveň učení ájurvédy doporučuje ranní cvičení, každodenní aspoň 10minutovou meditaci a krátké procházky po jídle pro podporu trávení.

Věříte ájurvédě?

Reklama

Načítám