Hlavní obsah

Úplněk se blíží. Víte, co všechno opravdu ovlivňuje?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Žádná ze čtyř fází Měsíce není tolik opředená záhadami jako právě úplněk (ten nejbližší je 9. června). Někdo nemůže spát, jiný je agresivní, prý se rodí více dětí... Vlivů je mnoho, některé jsou podložené, jiné subjektivní. Pojďme poodhalit pár tajemství, která se k plnému Měsíci vztahují.

Článek

Vědci sice prozkoumali horniny, z nichž je Měsíc tvořen, ovšem to, jak působí na živé organismy, přesně zdokumentováno není. Jisté je, že astronomové mají při úplňku výrazně ztížené pozorování oblohy. Odražené měsíční světlo totiž přezáří většinu hvězd. Fyzikálně podložené jsou i slapové jevy (příliv a odliv), zvané dmutí mořské hladiny.

Chcete-li zhubnout…

Jestli máte při plném Měsíci taky pocit dmutí, není to nic divného. Vždyť lidské tělo je z více než sedmdesáti procent tvořeno vodou. Měsíc od novoluní začne postupně sílit a přibývat a totéž se děje i s tělem. Organismus zadržuje tekutiny, cítíte se oteklí, můžete přibrat na váze. Terapeutka Gloria Schwarz doporučuje: „Pozorujte Měsíc a zhruba dva dny před úplňkem jezte odlehčenou stravu nebo si naordinujte půst. Může to být zeleninový či ovocný den, odvážlivci zvolí úplné vynechání jídla. Další dva týdny pak pokračujte lehkou stravou. Efekt se dostaví zaručeně.“

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Většina dietních opatření se při úplňku projeví na váze výrazněji Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Nejčastější problémy

Možná jste si všimli, že i když si zatáhnete rolety, stále vám Měsíc nedá spát. V tomto oboru sice neexistuje žádná prokazatelná studie, ale někteří odborníci se přiklánějí k myšlence, že intenzivní světlo Měsíce způsobuje pokles „spacího“ hormonu melatoninu (reguluje v těle střídání dne a noci).

Z knih nebo filmů jistě znáte náměsíčnost, kdy spící chodí po bytě a nevědí o tom. Historicky býval zářící Měsíc jediným zdrojem světla a spáče to za ním vábilo. S příchodem elektrického osvětlení se sice podmínky změnily, geny však neošálíte.

Jste-li citlivější, můžete jednou za měsíc pociťovat slabost, nemocným se může zhoršit stav. Rány mohou více krvácet, zvyšuje se krevní tlak i tep, přibývá infarktů a mozkových příhod. Dagmar Borešová z portálu Spektrum zdraví upozorňuje: „Rozhodně byste si neměli na den úplňku plánovat operace. Vzniká riziko komplikací a rekonvalescence nemusí probíhat hladce.“

Básníkova múza?

Romantické povahy úplněk nevidí tak negativně. Básníci o zářivé Luně napsali mnoho děl, opěvují ji i jiní umělci. V době předelektrické se právě při svítícím Měsíčku scházeli milenci na mýtinkách. Obecně se při úplňku rodí nové vztahy, lidé k sobě mají citově blíž a muži mají větší zájem o sex.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Třeba právě při úplňku váš vyvolený konečně zahoří láskou Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Objevte magické rituály

Období plného Měsíce je tradičně časem, kdy ožívají čáry a kouzla. Existuje nespočet receptů, jak si přičarovat lásku, štěstí, hojnost či úspěch. Toto období přeje i věštění. Babičky věřily, že v průběhu osvícené noci se nejlépe vybělí prádlo, a také chodily sbírat bylinky. Předkové byli přesvědčeni, že veškerá mláďata domácích zvířat narozená za úplňku budou nebývale silná a zdravá.

Dagmar Borešová zmiňuje dva z mnoha magických rituálů: „Voda nabitá měsíčním světlem pročišťuje čakry, proto dejte dvě sklenice na okno, aby na ně svítil Měsíc. Druhý den před spaním omyjte vodou z jedné sklenice místa na těle, kde se nacházejí jednotlivé čakry, druhou sklenici vody vypijte.

Pro přivolání čehokoliv do života se výborně hodí i svíčky. Při zapálení se soustřeďte na svůj cíl, přání vyslovte nahlas, poděkujte a nechte svíčku na bezpečném místě dohořet. Chcete-li přivolat lásku nebo zažít milostný románek, nakapejte na růžovou svíčku několik kapek oleje z růží a zapalte ji. Představujte si, co chcete zažít.“

Máte s úplňkem pozitivní nebo negativní zkušenosti? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám