Hlavní obsah

Hvězda zdravých potravin? Avokádo! Podívejte se na 8 tipů, jak ho jíst!

Foto: Profimedia

Avokádo se velmi dobře hodí do dietního jídelníčkuFoto: Profimedia

Reklama

Jestli je nějaká potravina dnes opravdu na výsluní, pak je to avokádo. Exotické ovoce s lahodnou oříškově máslovou chutí si zamilovali jak stoupenci kvalitní gastronomie, tak strážci zdravého stravování.

Článek

Avokádo má jak specifickou a na ovoce málo sladkou chuť, tak velmi zajímavou máslovou konzistenci. Právě z toho důvodu se dá multifunkčně využít, a je to přímo žhavý adept na kuchařské experimenty.

„Avokádo má pro použití do receptů jednu velkou výhodu, můžete ho kombinovat se sladkými i slanými ingrediencemi,“ komentuje výživová poradkyně Cecílie Jílková z Najím se a zhubnu.

Mimo to všechno je ale avokádo také výživová bomba. Je považováno za jeden z nejvýživnějších plodů vůbec, proto ho do svého jídelníčku zařaďte i vy.

Ideální ovoce k hubnutí

Jedna z mnoha výhod avokáda je, že je velmi tučné. Zní to jako paradox, ale avokádo obsahuje velké množství zdravých nenasycených tuků. Díky tomu má lahodnou máslovou chuť, a přesto vaší figuře neuškodí, protože tyhle tuky se neumí ukládat jako tělesný tuk.

K redukčním jídelníčkům se doporučuje ale hlavně proto, že spousta lidí při nižším energetickém příjmu do sebe nedovede dostat všechny potřebné živiny. No a avokádo jich obsahuje neskutečné množství!

Foto: Profimedia

Avokádo je chutné a dobře zpracovatelné jen tehdy, když je zralé. Mělo by mít tmavozelenou až hnědou barvu a být trochu měkkéFoto: Profimedia

Avokádo jako výživová bomba

„Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, C, E i vitaminy skupiny B a taky minerálů, konkrétně draslíku, hořčíku, fosforu i železa. Mimo jiné zde najdete i vápník a draslíku pak obsahuje dokonce více než pověstný banán,“ uvádí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Přesto ale i banány jsou z mnoha jiných důvodů velmi prospěšné. Podívejte se na 5 důvodů, proč jíst banány každý den!

„Naleznete v něm i lecitin, který je známý jak v kosmetice, tak doporučovaný při kardiovaskulárních onemocněních nebo osobám s poruchami nervového systému,“ uvádí dále výživová odbornice. Lecitin zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pokožky.

Mimo to má taky skvělý vliv na mozek, zvyšuje vaši koncentraci. A taky prospívá i vašim játrům a pomáhá jim vyrovnat se s příjmem alkoholu. Avokádo je tak ideální pochoutkou ke sklence vína.

„Dále avokádo obsahuje luthein chránící před degenerativními onemocněními očí, kyselinu listovou podporující zdraví mozku a antioxidant glutathion posilující imunitní systém,“ dodává Zuzana Komůrková.

Foto: Profimedia

Připravte si dobroty z avokáda i vy. Klasikou je třeba guacamoleFoto: Profimedia

8 tipů, jak si s avokádem poradit v kuchyni

Přestože je avokádo tak zdravé a i velmi chutné, stále k němu dost lidí přistupuje skepticky. Jak vůbec něco takového jíst, že? Přitom možností je celá řada. S výživovou poradkyní Cecílií Jílkovou a Zuzanou Komůrkovou jsme dali dohromady následující tipy:

  • 1. Zralé avokádo si můžete namazat na chleba místo másla Doporučujeme přidat i špetku pepře a soli
  • 2. Můžete z něj připravit taky různé pomazánky, třeba v kombinaci s vejci
  • 3. Udělejte z něj doplněk do salátů. Skvěle se hodí do lososového nebo do salátu s krevetami
  • 4. Nahraďte jím dresink. Klasicky ho nakrájejte na plátky a dejte do sendvičů právě místo dresinku nebo majonézy. Stejně tak i v salátech místo dresinků můžete použít avokádo, ochucené třeba citronem
  • 5. Připravte z něj oblíbený dip guacamole. Pokud máte rádi trochu pikantní jídlo, určitě si ho dejte s chilli papričkami a limetkou
  • 6. Výborná jsou také ovocná smoothie. Stačí rozmixovat avokádo s trochou vody, čerstvými či mrazenými malinami, jahodami nebo borůvkami a dosladit medem
  • 7. Pokud je příprava nejrůznějších specialit váš koníček, jistě vás taky zaujme použití avokáda jako přísady do domácího sushi
  • 8. Ze sladkých variací pak slaví největší úspěch kakaové kombinace. Rozmixujte avokádo s medem, kvalitním kakaem a banánem, a blesková čokoládová pomazánka je na světě

Máte rádi avokádo?

Reklama

Načítám