Hlavní obsah

Infarkt: 4 varovné příznaky, o kterých nevíte!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte, že infarkt poznáte jen podle prudké bolesti na prsou? Jeden ze symptomů to rozhodně je, ale zdaleka není jediný. Patří mezi ně také oteklé nohy, nevolnost i nadměrné pocení. Infarkt se může projevit různě a znát varovné příznaky se vyplatí!

Článek

Infarkt myokardu je velmi závažná nemoc způsobená náhlým uzavřením tepny krevní sraženinou. Tím dojde k přerušení dodávky kyslíku do srdce a postižená část je pak poškozená, nebo může dokonce odumřít.

1. Bolesti nejen na hrudníku

Nejtypičtějším příznakem infarktu je silná pálivá bolest na hrudníku, která může vystřelovat do ramene, ruky, krku, zad, mezi lopatky, ale také do čelisti nebo břicha. Někdy však bolí jen tyto části těla – ale hrudník ne. Bolest připomíná pálení žáhy a nezávisí ani na poloze těla, ani na dýchání. Často brní levá ruka. Podezření, že se jedná o infarkt, lze pojmout při nepřetržité bolesti delší než 10 až 15 minut.

Bojíte se, že je to infarkt? Hlavně zůstaňte co možná nejvíc v klidu, a to jak fyzickém, tak psychickém. „Je výhodné rozkousat a rozpustit v ústech tabletu acylpyrinu, který může rozpustit krevní sraženinu v ucpané tepně. Dále je možné požít lék na uklidnění, například diazepam, neurol, hypnogen, pokud jsou k dispozici,“ doporučuje MUDr. Stanislav Šimek, CSc., z II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze.

„U akutního srdečního infarktu, kdy je bolest v hloubi hrudníku velmi intenzivní nebo dokonce paralyzující, je důležité nad ničím neváhat a zavolat si zdravotní pomoc okamžitě,“ doplňuje praktická lékařka MUDr. Alexandra Ligová z ostravské Polikliniky MephaCentrum.

Foto: Hanna Kuprevich, Shutterstock.com

Při infarktu myokardu nemusí bolet jen na hrudi. Lidé si stěžují na bolesti krku, zad či čelistiFoto: Hanna Kuprevich, Shutterstock.com

2. Dušnost a schvácenost

Velká únava a schvácenost nemusejí znamenat jen to, že si potřebujete odpočinout. Často to bývají projevy potíží se srdcem. Jste-li hodně unavení příliš často, ačkoliv k tomu nemáte důvod, raději si zajděte na vyšetření. Máte pocit, jako byste se nemohli takzvaně „dodýchnout“? Pak byste měli být na pozoru – dušnost je při infarktu způsobená zhoršenou funkcí srdce.

„Ještě před samotným vznikem infarktu se může objevovat pocit únavy a zadýchávání, úzkost, pocení a námahová nevýkonnost. Pokud člověk pocítí jeden z výše uvedených příznaků, měl by vždy pro jistotu navštívit svého praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu a v případě nutnosti pacientovi doporučí další specializovaná vyšetření v kardiologickém centru,“ říká MUDr. Alexandra Ligová.

3. Pocení a nevolnost

Nadměrný nebo studený pot, bledá pokožka a nevolnost také mohou být známkou infarktu. Pumpování krve do žil je pro postižené srdce mnohem náročnější než obvykle, a tělo na toto extrémní úsilí reaguje pocením, aby vyrovnalo tělesnou teplotu. Až 80 procent pacientů popisuje úzkost, pocity na omdlení a závratě. Většina lidí je ale přejde, protože je nenapadne dát je do souvislosti s infarktem myokardu.

Pokud však není nemoc objevena a léčena včas, může nejen výrazně zhoršit srdeční funkce srdce, ale srdce může dokonce prasknout. „Závažnost následků infarktu velmi závisí na rychlosti, za jak dlouho se podaří otevřít uzavřenou tepnu katétrem. Čas je tedy zásadním faktorem ovlivňujícím úspěšnost léčby. Proto je při jakémkoliv podezření na akutní infarkt myokardu třeba ihned zavolat rychlou záchrannou službu,“ varuje Stanislav Šimek.

4. Oteklé nohy a kašel

Také náhlé otoky nohou, zejména chodidel a kolem kotníků, jsou známkou srdečního selhání. Pokud tedy máte dojem, že bezdůvodně nabíráte na váze, může to být kvůli zadržování vody v těle. Také přetrvávající kašel nebo chrapot řadí odborníci mezi varovné signály nastupujícího infarktu. Ty vás někdy mohou zachránit – jestliže se necháte včas vyšetřit, je možné hrozící infarkt odvrátit. „V nejtěžších případech může pacient v důsledku srdeční zástavy i upadnout do bezvědomí. Zatímco u některých lidí se infarkt projeví rychlým nástupem bolesti nebo i srdeční zástavou, řadu pacientů jejich tělo upozorní s předstihem několika hodin nebo i dnů,“ uzavírá Stanislav Šimek.

Máte s infarktem vlastní zkušenosti? Prodělali jste ho vy nebo někdo z vašeho okolí?

Reklama

Načítám