Hlavní obsah

Jak na ploché bříško? Naučte se nejúčinnější cviky na jeho spodní část!

Foto: Jakub Jurdič

Mít zpevněné svaly v oblasti trupu je důležité nejen z hlediska estetiky, ale třeba i jako prevence zádových bolestíFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Pokud chcete získat do léta formu, je nejvyšší čas začít. Zvlášť jestli je vaší problémovou partií břicho. To totiž vyžaduje nejen racionální stravu, ale i správné cvičení na zpevnění ochablých svalů!

Článek

Zpevnit spodní část břišních svalů je náročnější než zapracovat na vrchních svalech. Při spoustě pohybů se totiž přednostně zatěžuje právě horní část.

Ovšem přesto samozřejmě existují cviky, ke kterým nepotřebujete žádné pomůcky, a i tak spodní břišní svaly výborně procvičíte. K těm nejlepším patří následující tři, které pro vás připravila Tamara Jiříková, mistryně Evropy ve sportovním aerobiku 2014 a tvář portálu Supertělo.cz. Doporučujeme je cvičit třikrát týdně.

1. Nůžky vleže na zádech

Jeden z nejlepších cviků určený přímo na spodní břišní svaly.

Provedení:Lehněte si na záda a opřete se o lokty. Hlava a ramena jsou zvednuté. Poté zvedněte nohy a kmitejte jimi přes sebe kousek od země. Břicho držte zatažené, neměli byste cítit záda, pouze břišní svaly. Dýchejte pravidelně.

Opakování:Provádějte tři série o 30 vteřinách.

Foto: Jakub Jurdič

Nohy překřižujte střídavě. Jednou je nahoře pravá noha, pak zase leváFoto: Jakub Jurdič

2. Lodička: přítahy kolen vsedě

Cvikem posílíte nejen vnější břišní svaly, ale jeho benefit je v tom, že když budete po celou dobu držet zpevněné břicho a zhluboka dýchat, zapojíte také vnitřní svaly břicha.

Provedení:Sedněte si tak, že zvednete natažené nohy, ruce budou též zvednuté. S výdechem přitáhněte kolena k břichu tak, že je pokrčíte. S nádechem se vraťte zpět do výchozí pozice.

Opakování:Udělejte tři série o 15 opakováních.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud budete tento cvik provádět správně, zpevníte i takzvané core svaly neboli svaly stabilizačního systému tělaFoto: Jakub Jurdič

3. Sklapovačka s rovnýma nohama

Tímto cvikem zapojíte celé přímé břišní svalstvo.

Provedení: Sedněte si na ruce, abyste měli lepší stabilitu. Nohy a tělo svírají V. Poté s nádechem spusťte nohy i trup směrem dolů, takže se písmeno V rozevírá, až skončíte těsně nad zemí. S nádechem spusťte, s výdechem jděte s nohama nahoru. Břicho držte zpevněné a neměli byste se prohýbat v bedrech.

Opakování:Proveďte tři série po alespoň 10 až 15 opakováních.

Foto: Jakub Jurdič

Dejte si hlavně pozor, ať se neprohýbáte v bedrechFoto: Jakub Jurdič

Je břicho vaše nejproblémovější partie? Nebo vás více trápí jiné části těla? Třeba povolené paže nebo nepěkné boky?

Reklama

Načítám