Hlavní obsah

Sledovali jsme ženská ňadra. Jak se mění a proč?

Foto: Thinkstock

Ňadra jsou ozdobou každé ženy, i když se jejich tvar během života měníFoto: Thinkstock

Reklama

Každá je má, ale skoro žádná s nimi není spokojena. O čem je řeč? O ňadrech! Jenže s nimi to není vůbec jednoduché a nelze jen tak říct, že jsou moc malá, nebo moc velká, povislá a podobně. Během života se totiž mnohokrát změní, takže nic není definitivní. Zajímá vás, kdy a jak se ženské prsy nejvíce mění? Tak čtěte dál!

Článek

Na to, jak vaše ňadra vypadají, má vliv mnoho věcí. Nejvíce „zásluh“ samozřejmě náleží přírodě, ta vám dala do vínku například tvar, velikost i elasticitu kůže. Ovšem spoustu toho má na svědomí i mateřství, kojení, gravitace či výraznější váhové výkyvy. A takhle je to s ženskými prsy v průběhu života.

1. Období rané puberty aneb doba růstu

Někdy v době puberty, tedy nejčastěji mezi dvanáctým až patnáctým rokem, začnou dívkám růst prsa. Plochý holčičkovský hrudníček se začíná pomalu měnit v hrudník hodný dospělé ženy. Někdy rostou oba prsy ve stejnou dobu, jindy postupně. Většinou dívky ucítí v oblasti prsu tvrdou bulku, která může být bolestivá, a typické jsou i trochu nateklé bradavky. „Postupně se začíná zvětšovat mléčná žláza a vytváří se ženský prs. I v této fázi, při rychlém růstu, se mohou na prsu objevit drobné prasklinky kůže, takzvané strie,“ potvrzuje MUDr. Karel Urban z Kliniky Esthé.

Po ukončení růstu a pořízení první opravdové podprsenky nastává pro ňadra jakési období klidu, které naruší až těhotenství.

Foto: Thinkstock

V těhotenství se prsy začínají připravovat na svůj nejdůležitější úkolFoto: Thinkstock

2. Těhotenství aneb zase rostou

Dalo by se říct, že v době těhotenství se prsa mění snad každý den. Citlivá a zvětšená ňadra či ztmavlé bradavky patří k nejtypičtějším příznakům gravidity. „V době těhotenství doznávají ženské prsy změnu v kvantitě i kvalitě, a to v obou případech ve smyslu plus, tedy zvětšení,“ potvrzuje docent Aleš Nejedlý, zástupce přednosty Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Vlivem hormonů se zvětšuje samotný prs i prsní žláza, ovšem nikdy nelze přesně říci, o kolik. Nejčastěji jde o nárůst o jedno číslo, ale je to velmi individuální, tudíž na to rozhodně nelze spoléhat.

Tip redakce:Zajímá vás, jak moc vás miminko změní? Přečtěte si článek Jak ženu změní těhotenství a porod?

3. Porod a kojení aneb chci své prsy zpět

Po porodu a při následném kojení dochází většinou k dalšímu zvětšení prsů, a to leckdy dost výraznému. Koneckonců si zkuste vybavit scénu z filmu Kdopak to mluví, kdy se Kirstie Alley po porodu poprvé podívá na svá ňadra. Ten údiv je vcelku oprávněný. Ale ať už v této době dostávají prsy jakkoli zabrat, plní svou zásadní funkci. „Laktace je hlavní úloha daná ženskému prsu a kojení je pro dítě v plné šíři jeho významu a kvality nezastupitelné,“ říká Aleš Nejedlý.

Po ukončení kojení pak dochází opět ke zmenšení ňader, ovšem do původní podoby se vrátí jen výjimečně. „Po jedné či více laktacích se zcela jistě změní velikost i konzistence ženského prsu. Základním steskem žen po laktaci je pokles prsu a jeho ochablost,“ popisuje Aleš Nejedlý.

Každopádně jde ale o velmi individuální proces, který nelze nijak zobecnit. „Jsou ženy, které odkojily několik dětí, a prsa se jim následně zmenšila do původní velikosti a tvaru. Ale u mnoha žen po kojení, někdy pouze po porodu bez následného kojení, naopak dochází k výraznému zmenšení objemu prsou a zachování jejich povoleného kožního pláště, což má za následek prázdné pokleslé prsy různého stupně,“ vysvětluje Karel Urban. Podle něj nelze nic z toho odhadnout, dokonce to může být odlišné i u jednotlivých těhotenství.

4. Klimakterium aneb i ňadra stárnou

Posledním pro ženské prsy velmi zásadním životním obdobím je klimakterium. „V tomto období se mléčná žláza postupně přestavuje v tukovou tkáň a její objem se zmenšuje,“ popisuje Karel Urban. Opět jde o proces, který každá žena prožívá jinak, ale většinou je výsledkem prázdný povislý prs. Objem se totiž zmenší, ale kůže zůstává stejná. „Navíc kůže není již tak elastická jako v mladším věku, takže tyto změny vedou opět k tomu, co ženám nejvíce vadí, tedy k poklesu a ochablosti prsou,“ dodává Aleš Nejedlý.

A co vy? Sledujete nějaké změny na svém poprsí?

Reklama

Související témata:

Načítám