Hlavní obsah

Jak se vyhnout rakovině prsu?

Foto: THINKSTOCK

Samovyšetření prsů je pro včasné zjištění nádoru klíčové. Nepodceňujte ho!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Je nebezpečná a nikdo o ni nestojí. Rakovina prsu. Co všechno můžete udělat pro to, aby se vám oklikou vyhnula? Ptali jsme se za vás!

Článek

Možná vás nedávné rozhodnutí Angeliny Jolie donutilo se zamyslet nad svým zdravím. Neexistuje sice recept, jak se ubránit vzniku zhoubného bujení kdekoli v těle. Ale... „S rakovinou se dá bojovat tak, že ji objevíte včas. Zejména to platí o nádorech prsů, vaječníků a dělohy, také tlustého střeva,“ uvádí MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D a dodává, že u malého nádoru si můžete být skoro jisti, že není rozšířen po celém těle. „Léčba těchto včasných stadií je účinná a nepříliš náročná pro nemocnou nebo nemocného,“ doplňuje lékařka.

Lze ji včas odhalit

A to není málo! „Léčba malého nádoru znamená zachování prsu, často není zapotřebí chemoterapie,“ říká odbornice a pokračuje, že žena projde snadnou léčbou, její okolí se mnohdy o jejím onemocnění nedozví.

Léčba velkého nádoru nebývá tolik úspěšná jako léčba malého. Pokud dokonce léčená žena zemře, šíří se ještě rychleji děsivé zprávy, že rakovina se nedá vyléčit. „V naprosté anonymitě pak žijí vyléčené ženy, které jednoduše o svém onemocnění nemluvily. Ženy, kterým byl nalezen malý zhoubný nádor při preventivním mamografickém vyšetření, mají velkou naději na úplné uzdravení," říká lékařka Miroslava Skovajsová.

Foto: thinstock

Vyšetření probíhají buď ultrazvukem, či mamografemFoto: thinstock

Prevence? Prevence!

Co můžete tedy udělat pro to, abyste riziko onemocnění snížily na minimum? „Pro ženy do 40 let věku je ideální kombinace ultrazvukového vyšetření jednou za dva roky a pravidelného samovyšetření," uvádí MUDr. Jan Hlusička. O tom by vás měl poučit váš gynekolog, tak abyste se v klidu naučily poznávat vnitřní „mapu“ svého prsu.

„Okolo čtyřicítky doporučujeme všem ženám preventivní mamografii,“ pokračuje Miroslava Skovajsová. Doporučená vyšetření mamografem nebo ultrazvukem nejsou ženám do 45 let věku hrazena. Naopak ženy od 45 let mají jednou za dva roky nárok na plně hrazené mamografické a popřípadě i doplňující ultrazvukové vyšetření.

Jednou za rok, dva

Neokládejte tuto záležitost! Mamografické vyšetření stojí obvykle okolo 700 korun, cena ultrazvukového vyšetření je 400 až 500 korun. „Jde o částky, které jsou nízké ve srovnání s cenami kosmetiky nebo jiných služeb, jejichž přínos je s preventivními vyšetřeními nesrovnatelně minimální," upozorňuje lékařka.

Ještě byste měly brát v potaz jednu skutečnost. „Ženy, v jejichž rodině se opakují případy rakoviny prsu u mladších příbuzných, by na prevenci měly myslet více než ostatní," shodují se lékaři. Jelikož se dá riziko vzniku rakoviny prsu stanovit, mají některé ženy nárok na pojišťovnami hrazená vyšetření v nižším věku než od 45 let. Tyto informace pak poskytují lékaři přímo ve screeningových centrech.

A při vyšetření není čeho se bát – nebolí ani není nepříjemné! A vynaložené finanční prostředky na prevenci budou zdrojem vašeho klidu, nebo včasné život zachraňující diagnózy... Co myslíte?

Reklama

Načítám