Hlavní obsah

Jak účinně zhubnout na stehnech i zadečku? Tohle zabere!

Foto: thinkstock

Kdo by nechtěl pevný zadek? Ale zase dřít se jen posilovně? Jde to i jinakFoto: thinkstock

Reklama

Mnoho žen se na celém světě zajímá o dispozice svého těla. Mezi hlavními jsou velikost stehen a zadku. Jak tedy na ně? Známe nejnovější studie v hubnutí těchto partií!

Článek

Jak zařídit, aby byl váš zadek menší a stehna štíhlejší? Pro spalování tuku je důležitý bazální metabolismus, který je odvislý od toho, kolik máte na těle svalové hmoty. Čím více svalů, tím lepší spalování tuků i efektivnější metabolismus. „Existuje mnoho studií, které zkoumaly vliv nízkokalorické stravy a aerobního cvičení na spalování tuku a na zachování svalové hmoty,“ uvádí kouč životního stylu Martin Škába.

„New England Journal zjistil, že lidem, kteří se zaměřují jen na snížení kalorií ve stravě a provozují dlouhou dobu stejné aerobní cvičení, se nezrychluje metabolismus, a tedy se nezlepšuje spalování tuků. Během dvou let tito lidé nabrali až o 15 kg více než při počátečním stavu,“ uvádí odborník.

Je lepší běhat, nebo posilovat? 

Důležité je totiž to, co se stane během cvičení s tukovou tkání, ale i co se děje v době po cvičení. „Intenzivní silový trénink a aerobní cvičení prováděné v krátkých intervalech vytvoří obrovský hormonální boom, díky kterému budete spalovat tuky i 24 až 48 hodin po cvičení,“ uvádí Martin Škába a předkládá důkazy:

Foto: thinkstock

Intervalové tréninky jsou při hubnutí velmi úspěšné. Zkusíte je?Foto: thinkstock

Studie zveřejněná v časopise International Journal od Obesity srovnávala intenzivní výbušné cvičení s krátkými odpočinky a jednotvárné aerobní cvičení, jako je chůze nebo běh. Měli k dispozici 45 žen ve věku mezi 18 a 30 lety. Byly rozděleny do dvou skupin a délka sledování studie byla 15 týdnů.

Jedna skupina dělala vysoce intenzivní intervalové cvičení, tedy sprint nebo intenzivní silové dřepy (8 s, fáze odpočinku 12 s, délka trvání 20 minut). Druhá skupina dělala středně intenzivní cvičení po dobu 40 minut. Po 15 týdnech bylo vyhodnocení. První skupina ztratila 1,2 kg tuku, zatímco druhá skupina získala 0,2 kg tuku.

Jak dlouho musím cvičit?

Tato studie ukazuje, že nezáleží tak na délce cvičení, jako na typu cvičení. Trenérka fitness a aerobiku Radka Vandasová z Wellness centra FitTop souhlasí: „Je potvrzené, že při intervalovém tréninku se skutečně spaluje větší množství kalorií než při klasickém aerobním tréninku stejné délky, přičemž intervalovou metodou se zrychluje i metabolismus i v době po tréninku,“ dodává trenérka.

Foto: thinkstock

Občas se k pár opakováním donuťte, je to lepší než mít povislé pozadíFoto: thinkstock

Proto není silový intervalový trénink jen prostředkem k růstu fyzické kondice, ale i prostředkem k zeštíhlení. „Záměrně používám termín zeštíhlení, nikoli úbytek hmotnosti, protože ke snížení váhy v mnoha případech ve skutečnosti dojít nemusí,“ doplňuje Radka Vandasová s tím, že například slečna, která netrpí výraznou nadváhou, tak může zeštíhlet – zbavit se přebytečného tuku a zpevnit tělo – aniž by ztratila kila či deka. Svaly jsou totiž těžší než tuk.

Co je nejúčinnější? 

Pro efektivní tvarování a zmenšování stehen a zadku je tedy potřeba vsadit na intenzivní silové tréninky s krátkými pauzami (rychlé výpady, dřepy se zátěží, cvičení na legpresu, krátký a rychlý běh do schodů). „A pochopitelně se to neobejde bez změny ve stravování – tedy většího množství bílkovin a nižšího množství komplexních sacharidů,“ doplňuje Radka Vandasová.

Jestli se chystáte do posilovny, víte, jak tam začít? Zkuste tento návod, jak cvičit v posilovně na strojích

Reklama

Načítám