Hlavní obsah

Jak vybrat nej ledničku? Poradíme!

Foto: shutterstock.com

Chladnička je nejrozšířenějším spotřebičemFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladničky jsou nezbytným vybavením každé domácnosti. V době krize navíc musíme dávat dobrý pozor i na jejich spotřebu. Jak ukázal test 23 chladniček, ta se podle jednotlivých modelů výrazně liší! Navíc mnohé chladničky nechladí a nemrazí tak, jak by se od nich očekávalo!

Článek

Časopis TEST

Češi mají své ledničky rádi. Plná lednice je stále jakýmsi symbolem blahobytu a její naplnění velkým množstvím potravin zakoupených v hypermarketu patří ke každotýdennímu rituálu řady rodin. Malé chladničky si kupuje málokdo. Lednice bývá umístěna v kuchyni, ale často i na chodbě, v komoře nebo dokonce ve sklepě. Na to, kde bude stát, je přitom třeba brát zásadní ohled již při jejím výběru.

Většina přístrojů je určena do několika klimatických tříd zároveň, například SN, N, ST. To znamená, že mohou být provozovány v teplotách odpovídajících rozpětí všech těchto tříd. Například SN, N, ST signalizuje, že chladnička je určena do provozu okolní teploty 10 až 38 °C. Kvalitní přístroj by měl být schopen udržet správnou vnitřní teplotu, je-li v okolí 10 až 32 °C.

Při výběru ovšem klimatickou třídu zvážit doporučujeme. Budete-li mít chladničku či mrazničku dlouhodobě v chladné spíži, měla by každopádně být z klimatické třídy SN (od 10 °C).

Ošidný objem

Velký objem chladniček a mrazniček je tím, čím se výrobci rádi chlubí a co na Čechy působí. Do velké lednice se vejde spousta jídla. Má to ovšem háček. Výrobci při uvádění objemu často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky. Ty mohou výsledný objem o dost snížit!

Foto: shutterstock.com

Dnešní ledničky mají spoustu funkcíFoto: shutterstock.com

Počítejte s mezerami

Že chladnička nemá být umístěna v blízkosti spotřebičů vydávajících teplo, jako je trouba, sušička prádla a podobně, je všeobecně známo. Za každý stupeň navíc nad 20 °C okolní teploty vzroste její spotřeba energie. Základní podmínkou správného fungování je dobré proudění vzduchu kolem přístroje. Proto je třeba při plánování umístění počítat s mezerami, kterými může přicházet vzduch nutný k odvádění odpadního tepla z tepelného výměníku chladničky.

Zmrazit a udržet teplotu

Přibližme si, co se s chladničkami a mrazničkami děje, pokud je naplníme čerstvými potravinami a pokud dojde k výpadku elektrické energie. Pro správné mražení platí, že se čerstvé potraviny musí zmrazit na -18 °C během 24 hodin a že teplota ostatních, již zmražených potravin se může zvýšit maximálně o tři stupně. Pomalé mražení má za následek tvorbu větších krystalů ledu, potraviny jsou při rozmrazování více vodovaté a rychleji ztrácejí svoji nutriční hodnotu. Při mražení mají některé testované modely problém s udržením správné teploty v chladicím prostoru; to se týká zejména modelů vybavených jen jedním termostatem. Chladnička Candy CFMEE 3750 je nevhodná ke zmrazování čehokoliv. Při zmražení užitného objemu mrazáku na -18 °C byla teplota v chladničce již pod nulou.

Pokud se stane, že dojde k výpadku přívodu elektrické energie, je nutné se postarat o to, aby zejména zmražené potraviny neutrpěly újmu. Základní rada zní: neotvírejte při výpadku proudu dveře mrazničky. Většina mrazniček udrží vnitřní teplotu poměrně dlouho bez problémů. Problematické jsou v tomto směru „americké ledničky“, modely s mrazničkou umístěnou po straně. V jejích dvířkách je dávkovač ledu, kterým uniká z mrazničky velké množství chladu.

Foto: shutterstock.com

Americké chladničky mají velký objemFoto: shutterstock.com

Malí a velcí žrouti

Jak jsme již zmínili v úvodu, spotřeba elektrické energie je velkým tématem. Chladničky a mrazničky spotřebovávají nezanedbatelné množství energie a jsou stále zapnuté. Ke snazší orientaci spotřeby slouží energetické štítky. Na štítku je uveden objem chladničky a mrazničky, energetická třída a roční spotřeba elektrické energie. Naše měření spotřeby sleduje jinou metodologii a ukazuje, že štítek nemusí vždy reprezentovat skutečnou spotřebu.

Je třeba si uvědomit, že skutečná spotřeba bude záviset na mnoha faktorech, jako je okolní teplota a její kolísání, celkový objem chladničky (a také objem nevyužitých prostor) a vnitřní teplota chladničky a mrazničky. Pečlivé sledování teploty uvnitř chladničky a mrazničky může být velkým pomocníkem při určování spotřeby.

Kromě velké „americké“ chladničky Samsung, u níž je velká spotřeba dána jejím objemem (a částečně také úniky chladu přes dávkovač ledu), se jako velký žrout ukázala chladnička Haier AFL 631 C.

Ledničky s „vychytávkami“

S nadsázkou lze říci, že dnešní chladničky toho umějí mnohem více než jejich předchůdkyně. Alespoň reklama to vehementně tvrdí. Většina modelů je skutečně vybavena více či méně užitečnými vylepšeními nebo funkcemi. Některé mají beznámrazový systém, díky němuž odpadá zdlouhavé odmrazování. Jiné nabízejí možnost rychlého chlazení nebo mražení (tuto funkci je zpravidla nutné zapnout několik hodin před umístěním zmrazovaných potravin do mrazáku). Mezi užitečné funkce patří i dětský zámek nebo program „Dovolená“. Ta nastaví teplotu v chladničce na 15 °C. Neslouží k uchování potravin, ale k tomu, aby chladnička po dobu, kdy je vypnutá, „nezasmrádla“.

Funkce „ECO“ nebo „Party“ naopak patří k těm, jejichž užitek je sporný. První jmenovaná nastaví teplotu v chladničce na 5 °C a v mrazničce na -18 °C. Teploty pro skladování potravin by měly být nižší.  „Party“ je jakýsi časovač, který vás pípáním upozorní, že vaše drinky jsou již vychlazené.

A celkové výsledky testu 23 chladniček? Jsou zajímavé. Jak obstály další ledničky a které byly vyhodnoceny jako nejlepší, najdete v detailních výsledcích testů, které jsou dostupné všem předplatitelům časopisu TEST na www.dtest.cz, kde je též uveden úplný seznam testovaných výrobků.

Reklama

Související témata:

Načítám