Hlavní obsah

Jak vyčistit skvrny na koberci? Zn.: Bez chemie!

Foto: thinkstock

Káva a váš krásný, nový a světlý koberec? Klid, naučíme vás, jak zvládnout i tuto skvrnuFoto: thinkstock

Reklama

Nemusíte dostat hysterický záchvat, když se na koberec vylije sklenka červeného, hrnek kávy nebo v něm najdete zašlapanou čokoládu. Poradíme vám pár triků na odstranění skvrn bez použití chemie.

Článek

Zákon schválnosti říká, že čím novější a světlejší koberec máte, tím rychleji na něm přistane něco, co ho pořádně zašpiní. Proto je dobré znát metody, jak podobné krizovky vyřešit bez zbytečných nerváků.

Co udělat nejdřív a vždy?

Zásadní je rychlost, jakou zasáhnete. Naučte všechny členy domácnosti, aby se k podobné kalamitě přiznali hned, jakmile ji způsobí. Pak postupujte následovně:

  • Odstraňte původce skvrny, aby se do koberce dál nevpíjela nečistota. Pokud jde o tekutinu, pak jí co nejvíc vysajte papírem, hadříkem. Tlačte, ale nepohybujte jím do stran, abyste skvrnu nerozšiřovali.
  • Pokud se snažíte skvrnu zbavit tekutiny, dělejte to vždy od kraje do středu.
  • Ve většině případů neuděláte chybu, když použijete slabší roztok vlažné vody a mýdla. Místo mýdla můžete použít i pěnu na holení.
  • Nikdy nepoužívejte přípravky, které bělí nebo zesvětlují.
  • Vždy vyzkoušejte na nějakém bezpečném místě, zda i přírodní přípraveknenechává na koberci světlé fleky.
  • Buďte velmi opatrní, jestliže čistíte vlněný koberec – ten nemá rád žádný velký tlak, ale ani nic, co by mohlo odmastit jeho přirozenou tukovou ochranu.

Babské rady na skvrny

Je jasné, že nejvíc skvrn vznikne ve chvíli, kdy vám dojde přípravek na čištění koberců. Proto je dobré mít v zásobě pár rad, jak je zvládnout bez drahých chemických prostředků.

1. Skvrny od červeného vína: Zasypte je kuchyňskou solí, po chvíli působení dobře vysajte a místo propláchněte minerálkou nebo sodovkou. Skvrnu lze také polít bílým vínem, které by ji mělo odbarvit. Po chvíli působení vše odstraňte za pomoci vlažné vody. Můžete použít i čistý alkohol – klidně například i vodku. Ta platí i na skvrny od piva. Když už jsme u piva – to lze vyčistit i octem.

Foto: thinkstock

I takhle může skončit bujará oslava. Teď už ale víte, jak vše napravitFoto: thinkstock

2. Skvrny od kávy a čaje: Ihned je odstraňte teplou vodou, pokud ale už stačily zaschnout, vezměte si na pomoc čisticí benzin. Můžete je pokapat citronem, a pak očistit vlažnou vodou a hadříkem. Platí na ně také studené mléko, ale to pak musíte dostat dokonale pryč, takže se hodí spíš pro textil, který jde následně vyprat. Dobrou volbou je směs alkoholu a bílého octa. Lze si pomoci také minerálkou, kterou skvrnu polijete, a pak postupně vysušujete.

3. Mastné skvrny:Zasypejte je moukou a počkejte, až se do ní tuk vsákne. Pak vysajte a dočistěte vlažnou vodou s trochou saponátu na nádobí. Pokud jsou mastné skvrny staršího data, pak je nejlepší nechat koberec vyčistit profesionálně.

4. Skvrny od inkoustu:Vyčistíte je vodou, do které přidáte vymačkaný citron a sůl. Roztok naneste na skvrnu a nechejte chvíli působit. Pak přikládejte na skvrnu savý hadřík, dokud vše neodstraníte. Pokud i tak zůstává patrná skvrna, nezbývá než použít přípravek na čištění koberců.

5. Žvýkačka v koberci:Odstraníte ji za pomoci ledu, který na ni položíte – ztuhne a jde snadno sundat.

6. Skvrny od bláta: Ty jsou jedinou výjimkou – nevrhejte se na ně hned, ale dejte jim čas na to, aby zaschly. Pak je okartáčujte a vysajte.

Foto: thinkstock

Skvrnu vždy čistěte opatrně, abyste nepoškodili vlákna koberceFoto: thinkstock

7. Skvrny od čokolády: Nejlépe je zlikviduje roztok z jednoho dílu octa a jednoho dílu lihu – třeba v podobě čistého alkoholu z domácího baru –, který pak z koberce dostanete krouživými pohyby.

8. Vosk z koberce: Co jde, seškrábněte ostrým nožem, zbytek přežehlete přes kuchyňskou utěrku nebo jiný savý materiál.

9. Skvrny od jogurtu:Nechejte je zaschnout, a pak vykartáčujte. Jestliže na koberci přece jen něco zbude, odstraňte to vlažnou vodou.

10. Poslední pomoc: Když nic nepomáhá, máte ještě dvě poslední možnosti. Jednak lze použít pastu na zuby, kterou skvrnu potřete, necháte zaschnout, a pak vykartáčujete. Někdy pomáhá i přípravek na mytí skla, který na ni nastříkáte, a potom vysušíte.

Jaké chyby děláte?

Mnoho urputných skvrn stejně skončí pod rukama odborníků, které si musíte na vyčištění koberců pozvat. V čem z jejich pohledu při čištění koberců nejvíc chybujete? „Lidé ne vždy volí správný čisticí přípravek na určitý materiál koberce, takže ho postupně ničí. Doporučujeme také jakýkoli čistič na skvrny vždy vyzkoušet na skrytém místě a počkat, zda nezesvětlí barvu – což je bohužel nevratný jev,“ upozorňuje Dimitr Milev z Kobercové služby.

„Někdy se podaří vyčistit skvrnu dobře, ale vznikne další efekt – čistý flek na špinavém koberci. Takže se rozhodně vyplatí svěřit své koberce alespoň jednou za rok do péče odborníka, který má potřebné vybavení, aby zbavil koberce skvrn i nečistot," říká Jaroslav Hátle, majitel úklidové firmy.

Jaký způsob volíte na vyčištění skvrn z kobercejste spíš zastánci chemie?

Reklama

Načítám