Hlavní obsah

Jak vyzrát na ztvrdlé paty? Zkuste citron, tvaroh i škrabky!

Foto: thinkstock

Krásné nožky, to chce i pěkné, hladké patyFoto: thinkstock

Reklama

I když jste už letní boty bez paty uklidily na dno botníku, stejně byste neměly polevit, co se týče péče o své nohy. Jak zvládnout tvrdé paty? Na to vám poradíme hned sedm způsobů.

Článek

Tvrdé paty jsou nejen nehezké, ale pokud je necháte dlouho „bez údržby“, mají tendenci praskat – a to je velmi bolestivé. Proto se vyplatí si pravidelně dopřát pedikúru – ať doma či u odborníků. Jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé metody péče?

Pemzy

Pemza může mít různou hrubost, ale i barvu a tvar. Používá se na předem změkčenou kůži – tedy ideálně po koupeli. Čím je hrubší, tím větší je riziko, že může kůži roztřepit. Problémem je i hygiena – je velmi obtížné z pórů pemzy odstranit zbytky kůže, což ji ve spojení s teplem a vlhkem koupelny činí sídlem bakterií. Můžete ji čistit kartáčkem či pod proudem vody, ale dovnitř její struktury se nedostanete.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): barevná pemza Solingen stojí kolem 20 Kč, vulkanická pemza dodávající pokožce i minerály stojí asi 79 Kč, klasická pemza s plastovým držátkem stojí od 30 KčFoto: archiv firem

Škrabky

Můžete zvolit z mnoha variant škrabek. Používají se také ideálně na změkčenou kůži, ale jemné fungují i za sucha. Mohou pracovat buď jako pilník, nebo také jako jemné struhadlo. Z hlediska hygienického je velmi zajímavá varianta skleněných pilníků, které se snadno omyjí a mají dlouhou trvanlivost, pokud s nimi tedy nezacházíte tak hrubě, abyste je rozbily.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): skleněný pilník oboustranný na velmi šetrné ošetření nohou stojí asi 189 Kč, PED EGG škrabka na paty funguje jako struhadlo a odstraněnou kůži lze snadno vysypat – stojí kolem 89 Kč, klasická forma škrabky na nohy ve formě pilníku stojí přibližně 30 KčFoto: archiv firem

Odřezávače

Jsou velmi efektivní, co se rychlosti i efektivity týče, kůže se netřepí. Jsou vhodné pro kůži předem změkčenou koupelí. Ovšem je také velmi snadné si jimi velmi bolestivě ublížit, pokud nedáváte pozor.

Foto: archiv firmy

S ořezávačem zacházejte vždy velmi opatrně. Foot Works škrabka, Avon od 69 KčFoto: archiv firmy

Přístroje pro domácí pedikúru

Skoro jako od profíka bude pedikúra za pomoci přístrojů poháněných elektřinou ze zdroje nebo z baterií. Jsou rychlé a výkonnější, ovšem ty elektrické nemůžete použít ve vaně. Většinou mají výměnné hlavice, takže si poradí i s údržbou nehtů na nohou a jejich okolí. Lze jimi ošetřit i suchou kůži. Jejich nevýhodou je vyšší cena.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Beurer MP 60 profesionální sada na manikúru a pedikúru stojí kolem 1500 Kč, elektrický přístroj na pedikúru Blancheporte na baterie přijde na 649 Kč, Okoia PDU7 sada na pedikúru a údržbu nehtů stojí 269 KčFoto: Archiv firem

Krémy

Nepomohou s odstraněním ztvrdlé kůže, ale rozhodně prodlouží dobu, po kterou se nemusíte bát popraskání pat. Pokud si je pořídíte, pak byste je měly používat pravidelně, ideálně ihned po odstranění kůže. Aby byly dostatečně efektivní, měly byste je nechat působit přes noc.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dermacol Soft Heel Balm 100 ml stojí od 60 Kč, Scholl Krém na rozpraskané paty s Keratinem 60 ml stojí od 142 Kč, TopGold – regenerační hydratační krém na nohy 100 ml stojí 79 KčFoto: archiv firem

Rybičky garra ruffa

Příjemný, ovšem spíš „slavnostní" způsob odstranění odumřelé kůže. Jak funguje a jaké pocity přitom máte? To se můžete dozvědět v článku Na vlastní kůži: Jak funguje rybičková pedikúra.

Babské rady

Existují i přírodní metody, díky kterým budou vaše paty měkčí a hladké – anebo pomohou v případě, že už je máte popraskané. Většinou si vystačíte se surovinami, které máte běžně doma:

  • Citron – vtírání šťávy změkčí rozpraskané paty, ale i tvrdá místa na chodidlech či lokty.
  • Tvaroh – namažte na nohy větší vrstvu tvarohu, pak je dejte do igelitového sáčku a na ten navlékněte ponožky. Pokud tento zábal snesete mít přes noc, pak uvidíte skvělý výsledek.
  • Syrovátka – udělejte si koupel z vlažné vody a syrovátky a kůže na nohách bude vláčnější.
  • Sádlo – použijte ho po koupeli místo krému, ovšem pak nohy zabalte ideálně do igelitu a ponožek a nechejte působit přes noc. Ráno musíte zbytek mastnoty důkladně setřít.

Jakou metodu při péči o své nohy volíte vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám