Hlavní obsah

Jak zajistit zálivku květinám, když nejste dlouho doma? Pomůže podkolenka i gel z dětské plenky

Foto: Profimedia

Před dovolenou květiny zalejte, ale pozor na přemokřeníFoto: Profimedia

Reklama

Ve shonu před dovolenou myslíte na všechno možné i nemožné. Ale pomysleli jste na to, jak zabezpečíte svoje květiny? Máme pár osvědčených tipů, jak jim zajistit dostatek vody, i když nebudete doma a nechce se vám nikomu dávat klíče od bytu.

Článek

Čtrnáct dní je prý zcela ideální doba dovolené. Pro vás jistě, ale co na to vaše květiny? Těm by mohl nedostatek zálivky přivodit rychlý konec. Naštěstí je pár jednoduchých způsobů, jak je zalít dopředu, aniž byste je utopili.

Kolik zálivky potřebují

I když budete hledat, moc rostlin, které by vydržely víc než týdenní půst, nenajdete. „Bez zálivky se dobře obejdou kolopejky, trnová koruna, tchynin jazyk a aloe vera. Kaktusy také velmi dobře snáší sucho. Například ježunka, havortie nebo opuncie,“ říká Jiří Chládek ml. ze Zahradnického centra Chládek.

Čtrnáct dní bez vody zvládnou kaktusy a sukulenty. A po předchozím řádném nasátí kořenového balu i orchideje. Vyzkoušeli jsme to a opravdu jim tak dlouhý vodní půst neubírá na kráse.

Foto: archiv redakce

Po čtrnácti dnech bez vody vypadají pořád stejně. Orchidej dokonce vykvetlaFoto: archiv redakce

„Většina rostlin zcela bez zálivky vydrží maximálně týden. Záleží přitom ale i na stanovišti. Víc vydrží, pokud jsou v polostínu. Obecně platí, že čím větší rostlina je, tím lépe se vypořádá s výkyvy teplot a zálivky, samozřejmě za předpokladu, že je zdravá,“ vysvětluje Vlasta Černá Rypáčková z firmy Svatební kytice.

Hodně vody potřebují voděnky, ibišek, kapradí, kala, citrusy, fuchsie, begonie, ale i masožravé rostliny. „Pozor ale na přelití, mnoha květinám už po dvou dnech ve vodě začínají uhnívat kořeny,“ upozorňuje Vlasta Černá Rypáčková. Za bezpečnou se považuje výška vody zhruba do centimetru.

Jak zajistit zálivku?

Dejte květináče z přímého slunce, ideální je polostín. Pokud je dáváte do velké společné nádoby, pozor, aby ty uprostřed neměly málo světla.

Zásadní je, aby rostliny ani netrpěly suchem, ani nestály ve vodě. Můžete jim to zajistit hned několika metodami.

Pomůže ručník nebo utěrka

Foto: archiv redakce

Místo lavoru se spoustou vody dejte květináče na tác s vyššími postranicemi nebo do lavoru, na jehož dno položíte ručník nebo utěrku, kterou jste předtím namočili a vyždímali. Její konec dejte do nádoby s vodou. Rostliny si budou brát kořeny vláhuFoto: archiv redakce

Zaleje i knot či ponožka

Foto: archiv redakce

Vláhu do rostlin dodá i knot, popruh či kus látky, který jedním koncem zahrabete do zeminy ke kořenům a druhým dáte do nádoby s vodou. Jak jsme vyzkoušeli, fungují jako zavlažovač i ponožky či silonové podkolenkyFoto: archiv redakce

Vyrobte si zavlažovač

Foto: archiv redakce

Do zátky PET láhve udělejte velmi malé otvory, například nahřátou jehlou. Láhev naplňte vodou a hrdlem zapíchněte do zeminy tak, abyste nepoškodili kořeny. Velikost láhve zvolte podle doby, po kterou musí vydržetFoto: archiv redakce

Vodu zajistí gel

Aby vydržely květiny déle bez vody, pamatujte na to už při přesazování. Stačí do zeminy přidat hydrogel. Můžete koupit speciální, nebo použít ten z dětských plenek. Jak na to, se dočtete v článku Neuvěřitelné využití plenek: Uleví od bolesti a postarají se o květiny!.

První pomoc

Pokud rostliny přeschnou, dejte je i s květináčem do kbelíku s vodou. Po asi půlhodině je přesuňte na místo a znovu zalejte tak za dva dny, pokud je to zapotřebí. Při přelití přebytečnou vodu odlejte a nechejte rostlinu být. „V tu dobu nehnojte, nepřesazujte a minimálně týden ji nechejte bez vody. Pak zalévejte velmi opatrně,“ říká Vlasta Černá Rypáčková.

Reklama

Načítám