Hlavní obsah

Jak zhubnout, když máte postavu ve tvaru jablka? Zde je manuál, jak na to

Foto: shutterstock

Zhubnout přes břicho je určitě žádoucí. Už jenom kvůli riziku, které představuje útrobní tukFoto: shutterstock

Reklama

Aktualizováno

Štíhlé nohy, ploché hýždě, ale zato velké sklony k přibírání na břiše, bocích i zádech. Postava jablko, která někdy připomíná kuličku na špejlích, je na zformování asi nejproblematičtější. Ale dá se!

Článek

Pokud vaše figura připomíná jablko, máte problém s asymetrií postavy stejně jako žena hruška. Bohužel, jablko má navíc větší sklony ke zpomalování metabolismu a také se s tímto typem postavy pojí určitá zdravotní rizika.

Pokud se vám totiž ukládá tuk především v oblasti trupu, je dost pravděpodobné, že máte zvýšenou míru útrobního tuku, který obaluje orgány v břišní dutině. Pokud tento stav přetrvává dlouhodobě, může to vést k rozvoji řady civilizačních onemocnění včetně cukrovky nebo chorob kardiovaskulárního charakteru.

Už jenom proto byste se měly snažit s tukem kolem pasu skoncovat. Nebude to snadné, ale vy to přece zvládnete!

Foto: shutterstock

Ženy s postavou jablko mají často velmi zpomalený metabolismusFoto: shutterstock

Cvičte pro zrychlení metabolismu

Nehubne se ve fitku, ale v kuchyni. To je známý fakt platící úplně pro všechny. Nicméně, pro jablka tohle platí dvojnásob. Zatímco hruška se musí snažit vypracovat ramena a mrkev trochu hýždě a prsa, vám pohyb pomůže hlavně k tomu, abyste urychlily svoje spalování.

„Ideálním sportem pro tento typ postavy je chůze nebo běh, tedy aerobní aktivity se zvýšenou tepovou frekvencí pro odbourávání tuků. Intenzivní cvičení, jako je právě běh nebo chůze, nastartuje metabolismus,“ doporučuje trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours.

Tyhle činnosti je vhodné zařazovat pravidelně, klidně i denně, když se vám bude chtít :-). Pro začátek ale samozřejmě postačí cvičit třikrát do týdne s tím, že každý den se budete snažit hýbat ve svém běžném režimu. Tedy choďte pěšky do práce, na nákup, nejezděte výtahem, zkrátka buďte aktivní.

Chtějte co nejvíc svalů

I když se jablku doporučují především kardio tréninky, neměly byste rezignovat ani na posilování. „Důležité ale je také nezapomínat na posílení a zpevnění svalů. Tedy zlepšit držení těla prostřednictvím takzvaného kompenzačního cvičení, zpevnit hluboký stabilizační systém – core a kromě břišních svalů také posilovat zadeček, stehna,“ říká trenérka Markéta Brožová.

Foto: shutterstock

Ke štíhlejšímu břichu vám pomůže i pravidelný pohyb a zařazování posilovacího cvičeníFoto: shutterstock

Strava: Hlídejte si cukry a přidávejte bílkoviny

„U žen s postavou typu jablko je riziková především přemíra cukrů, hlavně rafinovaných. Obzvláště konzumace doslazovaných pokrmů a nápojů,“ upozorňuje nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví. Problémem jsou tak nejen sladkosti, ale i nekvalitní pečivo, slazené jogurty, smetany a v neposlední řadě oblíbené balené limonády, džusy či ledové čaje.

„Pozor také na sacharidy v ovocném müsli. Pokud cereálie, tak v malém množství a s čerstvým ovocem,“ doplňuje odbornice.

Naopak velmi vhodné je libové maso, ryby, zakysané mléčné výrobky, zelenina a ovoce. V klidu si ale dopřejte jakékoli další přirozené potraviny včetně těch tučnějších, jako jsou za studena lisované oleje, ořechy nebo semínka.

Asi nejdůležitější je hlídat si dostatek bílkovin v jídelníčku. Při hubnutí se doporučuje přijímat denně alespoň jeden až jeden a půl gramu bílkovin na kilogram své ideální váhy, tedy vaší vysněné váhy, která by samozřejmě měla odpovídat normě vzhledem k vaší výšce a věku. Na bílkoviny je bohaté drůbeží a hovězí maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny i různé náhražky masa jako tofu nebo tempeh.

Jak byste popsaly svoji postavu?

Reklama

Načítám