Hlavní obsah

Jak získat vysněné zaměstnání

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

U pohovoru prodejte svoje schopnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být tak manažerkou, ředitelkou, vedoucí pobočky, obchodní zástupkyní.... Chcete se jimi opravdu stát? Proč ne?! Získejte místo svých snů dřív, než vám ho někdo vyfoukne!

Článek

Strach ze ztráty zaměstnání je fenomén dnešní doby. O volná pracovní místa se svádí boj a člověk si tak mnohdy říká: Jak uspět při porovnání sil s konkurencí? A můžu se dostat na takové místo, o kterém sním? (Když to nebudete zkoušet, odpověď zní NE! )

Mějte bojový plán!

Nejprve si konkrétně ujasněte, co vlastně chcete dělat, jaký druh práce vám je nejbližší. Vyberte si firmu, svého potencionálního zaměstnavatele, pro kterého byste rádi pracovali. Objektivně posuďte, co mu můžete nabídnout s přihlédnutím na své schopnosti, talent a nadání, a popřemýšlejte, jakým způsobem své tvrzení dokázat. Nezatěžujte se obavami typu: Stejně tam nemají místo... Co blbnu, vždyť pracovních příležitostí je jako šafránu... Místo hořekování se spíš soustřeďte na „prodání" svých kvalit. Vypracujte si plán, jak budete v následujících dnech postupovat od napsání strukturovaného životopisu, dohodnutí pohovoru, návštěvy u vysněného zaměstnavatele, zkontaktování personálních agentur... Považujte to za postup, který pravděpodobně nezaručí šokující výsledky hned druhý den, ale strategicky připraví půdu pro další plány.

Působte sebejistě

Krokem vpřed je osobní kontakt. Jakým stylem prodávat a prezentovat sám sebe, aby se toužebné cíle staly dál bližší? Zaujmete chováním, které vzbuzuje sympatie! Uchazeč o zaměstnání, postup, vyšší plat musí být příjemný a zároveň by měl znát svoji cenu, aby na ni mohl poukázat. Pokud se personalista zeptá, jakou máte představu o výši mzdy, neodpovídejte, že jste o tom nepřemýšleli, nebo vůbec nemáte představu. Tento postoj vypadá nejistě a nerozhodně, jako kdybyste neměli jasno o svých cílech. Bude lepší začít větou: „Má představa je ...." Nespoléhejte se pouze na jedinou firmu, ale do zálohy jich zařaďte několik. A pokud někomu „nepadnete do oka", nezoufejte, to se stává. Jděte prostě dál!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nesmíte působit nejistěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

I Přes veškerou snahu se nemusí dařit uchopit příležitost za pačesy a dosáhnout úspěchu. Existují překážky, které v tom brání. Projděte si je a zjistěte, co vám stojí v cestě za štěstím. Při troše úsilí se následující příčiny dají odstranit:

Neodpovídající ctižádost: Laxnost a ledabylý přístup, s jakým někteří přistupují k životu a čekají, až jim něco samo spadne do klína, je obdivuhodný.

Čekání na správný čas: „Teď ne, není vhodná doba," říkáte si. A kdy jako bude? Oblíbené výmluvy typu: Až zhubnu, dám se dohromady, přestěhuju, porodím, rozejdu se s partnerem, naštvu šéfa..., jenom zdržují. Nečekejte na to, až úspěch přijde za sousedem dříve než za vámi, protože se nedokážete rozhoupat. Sami se o něj pokoušejte! A teď hned!

Žádná výdrž: Taky máte pocit, že mnoho lidí vzdá své úsilí, jakmile narazí na nějaký problém nebo překážku? Nebuďte jako oni! Počáteční neúspěchy sice trochu otráví náladu, ale nedejte jim šanci, aby vám zhatily sny. Spíš to berte jako výzvu.

Přílišná sebejistota: Ten, kdo „všude byl, všechno zná a od všeho má klíče", není moc vítaným v kolektivu, což znamená, že chytračit a povyšovat se nad ostatní se nemá, neboť tento typ osobnosti si nikdo ke spolupráci nezvolí.

To, co neméně přesvědčuje, je elán. Bez něj může být člověk sebevíc studovaný, sebelíp oblečený u pohovoru i maximálně ctižádostivý, ale bez této nakažlivé výhody dojem udělá těžko. Optimismus je totiž vítán všude. Takže vezměte do hrsti svůj bojový plán, představy i nadšení a vyražte do víru světa pokoušet osud - pokud možno s úsměvem, neb smutných obličejů je všude v poslední době opravdu požehnaně.

A jak si za svými pracovními cíli jdete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám