Hlavní obsah

Je třeba „zabít" Ježíška?!

Foto: Thinkstock

Děti mají radši dárky od tajemného JežíškaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také u vás nosí o Vánocích dárky Ježíšek? Pak je vše v pořádku, tak to prostě chodí ve většině českých domácností. Ovšem jak dětem odpovídáte, když přijdou otázky typu: Kdo je to? Jak vypadá a kudy k nám chodí? A kde vzal na ty dárky peníze? Tady už se odpovědi liší. Udělali jsme si proto malý průzkum, abychom zjistili, jak vlastně vysvětlujete dětem Ježíška.

Článek

Ježíšek je u nás spojován především s křesťanskými zvyky. Jeho jméno je zdrobnělinou Ježíše Krista, jehož narození křesťané o Vánocích slaví. V současnosti je ovšem tato tradice spojena hlavně s rozdáváním dárků a v povědomí velké části rodin jméno či postava Ježíška ztratila souvislost s historickým Ježíšem.

Převálcuje Santa Claus Ježíška?

Tradice, že dárky nosí Ježíšek, se u nás vyskytuje stejně jako v dalších středoevropských zemích – Slovensku, Německu, Rakousku či Švýcarsku. Tradice Ježíška je velmi silná a zatím odolává všem cizím vlivům, přestože z výkladních skříní na ni nejvíce útočí americký Santa Claus.

„No prozatím dětem říkám, že v některých jiných zemích chodí prostě Santa Claus, protože by to Ježíšek všechno nestíhal. Jenže jsem si dobře vědoma trhlin této výmluvy, když v každém obchodě a na každém rohu číhá ten vousatý dědek v červeném hábitu. A občas i se stádem sobů. To je prostě děs,“ rozčiluje se maminka Radka z Prahy, která si myslí, že je na českém trhu i nedostatek knížek a pohádek, v nichž by hrál hlavní roli Ježíšek. Přesto se snaží, stejně jako v řadě dalších rodin, udržovat doma povědomí o Ježíškovi a českých tradicích. Možná právě díky tomu nás ještě zcela nepřeválcoval Santa.

Kdy je správný čas, odtajnit ho dětem?

Některé děti o Ježíškově existenci začínají pochybovat už ve školce. Záleží však na rodičích, jací jsou vypravěči a jak jim vše dokáží vysvětlit. „Myslím si, že odtajňovat neexistenci Ježíška není žádoucí ani u velkých dětí, natož u těch nejmenších. Přeci je nepřipravíte o tu atmosféru. Navíc ta myšlenka je hezká i pro nás dospělé. I když víme, že dárky nikdo nepřinese a musíme si je koupit sami, rádi se necháme unést alespoň tou představou,“ domnívá se dětská psycholožka Danuše Jandourková.

A co když dítě přijde s tím, že mu kamarád řekl, že Ježíšek není? „Já osobně to vysvětluji tak, že když se někdo bojí, že nebyl dost hodný, a Ježíšek by mu třeba nic nenadělil, tak si raději nějaké dárky nakoupí. Ale že to my dělat nebudeme a uvidíme, co si myslí Ježíšek, jak jsme na sebe byli či nebyli celý rok hodní,“ doporučuje například jeden ze svých triků psycholožka. A dále vysvětluje, že ona chápe Ježíška v souvislosti s Vánocemi jako svátkem jeho narození, a že nejprve se dávají dárky jemu a on je dá pak za odměnu nám.

Ježíšek je!

Když jsem prohlížela různé internetové diskuse maminek, které se snaží navzájem radit, jak dětem vysvětlit Ježíška, došla jsem k jednoduchému závěru. Skoro všechny maminky se totiž shodují, že není až tak důležité, zda děti na Ježíška stále věří či nevěří a kolik dostanou pod stromečkem dárků, ale zda alespoň přistoupí na tu myšlenku a kouzlo Vánoc, kdy je celá rodina v klidu pohromadě a všichni si to dokáží vychutnat.

„My sice s tatínkem mé šestileté dcerky nežijeme dohromady, ale řešíme to tak, že tatínek prostě na Ježíška nevěří, a tudíž si jeho rodina dává dárky navzájem, ale v naší rodině na něj věříme, a tak k nám chodí,“ vysvětluje maminka Lenka a pokračuje: „Nedávno mi Martinka ale říkala, že Ježíšek existuje. Asi před dvěma lety si moc přála panenku Anabel. Byla si příliš jistá, že ji dostane, a tak jí děda trošku pozlobil a pod stromečkem byla krásně zabalená krabice. Když Martinka krabici rozbalila, byla prázdná. Chvíli koukala a nevěděla, co si o tom myslet, ale za chvilku tu panenku uviděla sedět na křesle kousek od vánočního stromečku. Říká dodnes, že to byl zázrak, když se tam tak najednou objevila. Ježíšek prostě je.“

A jak je to s Ježíškem u vás? Napište nám své příběhy do diskuse. Těšíme se na ně!

Reklama

Související témata:

Načítám