Hlavní obsah

Tři jednoduchá a sytá jídla. Zkuste je třeba na horách!

Foto: Petr Makovička

Jídla na hory by měla být snadná i ve velkém množstvíFoto: Petr Makovička

Reklama

Chystáte se letos vyrazit s přáteli na hory a přemýšlíte, co uvařit? Podmínek je několik: aby to bylo jednoduché, rychlé, ne příliš pracné, a pokud možno ne z drahých surovin. Recepty na přesně taková jídla tu pro vás dnes máme a zvládnete je uvařit za chvíli i pro 10 lidí.

Článek

A požadavků je ještě víc: jídlo totiž musí být vydatné, protože kdo z nás by chtěl mít na sjezdovce hlad? Věřte, že všechno tohle jde splnit, a jídlo navíc může být i poměrně zdravé a chutné!

Houbová zelňačka se smetanou

Na 4 porce potřebujete: 500 g kysaného bílého zelí, 1 velkou cibuli, 3 lžíce oleje, sůl, drcený kmín, 2 hrsti hub, 2 dobré klobásy, 200 ml zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 4 větší brambory a sůl.

Foto: Petr Makovička

Polévka je pro horské vaření vhodnáFoto: Petr Makovička

Postup: Cibuli nakrájejte nahrubo a v hrnci ji zpěňte na troše oleje. Když začne zlátnout, přidejte drcený kmín a nechte ho zpěnit spolu s cibulí. Pak přidejte pokrájené kysané zelí, které krátce orestujte, a zalijte asi 1 litrem vody. Podle toho, jak moc kyselou polévku máte rádi, můžete zelí přidat i s nálevem, vymačkané nebo dokonce propláchnuté. Polévku osolte, přiveďte k varu a vařte asi 10–15 minut, dokud nebude zelí skoro měkké. Mezitím horkou vodou spařte sušené houby, a když změknou, přidejte je i s vodou do polévky spolu s prolisovaným česnekem a zakysanou smetanou a vařte ještě asi 5 minut, až bude vše úplně měkké.

Foto: Petr Makovička

Uvařené brambory rozšťouchejte na talíři a zalijte horkou polévkouFoto: Petr Makovička

Zároveň se zelím dejte zvlášť vařit oloupané a na malé kousky pokrájené brambory. Klobásu nakrájejte na kousky a podle toho, jak moc je tučná, ji můžete opéct na pánvi. Uvařené brambory rozdělte na talíře, rozšťouchejte je a zalijte polévkou. Navrch přidejte orestovanou klobásu (pokud jste ji tedy nepřimíchali rovnou do polévky) a podávejte s chlebem.

Zelňačku jde připravit mnoha způsoby. Vyzkoušet můžete také francouzskou zelňačku se švestkami z článku Kysané zelí: recepty, které ještě neznátenebo zelňačku s uzeným masem z článku Čtyři jídla do 100 korun!.

Falešné špízy

Na 4 porce potřebujete: 3 plátky vepřové krkovice, 1 červenou papriku, 1/2 cukety, 1 velkou cibuli, 200 g slaniny vcelku, 150 g cherry rajčátek, 3 lžíce slunečnicového oleje, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Tyhle špízy vám ušetří práci a špejleFoto: Petr Makovička

Postup: Milujete vy i vaši přátelé špízy? Dopřejte si je i na horách! A abyste si ušetřili čas i práci, nemusíte je napichovat na jehly, ale suroviny prostě jen promíchat a upéct v pekáčku. Plátky krkovice naklepejte, osolte a opepřete a nakrájejte na kostičky asi 2 x 2 cm. Papriky a slaninu nakrájejte na stejně velké čtverečky, cibuli na osminky a cuketu na půlkolečka. Podle toho, co máte k dispozici, můžete přidat i jakoukoli jinou zeleninu!

Vše promíchejte s kapkou oleje, trochu posolte, dejte do pekáčku nebo ve větším množství na hluboký plech a vložte na 25 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Jestliže budete maso péct ve starých kamnech, kde se nedá regulovat teplota, může se doba pečení samozřejmě změnit! Když je maso měkké, přidejte ještě cherry rajčátka a vložte ještě na 5 minut do trouby, aby se taktéž lehce opekla. Podávejte s brambory přelitými výpekem.

Další skvělé recepty najdete v článku Tři večeře z jednoho pekáčku.

Fazolky nakyselo s vajíčkem

Na 4 porce potřebujete: 2 plechovky (600 g) sterilovaných fazolových lusků, 350 ml zakysané smetany, 1 velkou cibuli, 100 g másla, sůl, 2 lžíce octa a 4 vajíčka.

Foto: Petr Makovička

Fazolky se dají připravit velmi jednodušeFoto: Petr Makovička

Postup: Cibuli nakrájejte najemno a na rozpuštěném másle ji orestujte dozlatova. Přidejte slité sterilované fazolky, zalijte zakysanou smetanou, vše promíchejte a duste asi 5 minut. Pokud máte k dispozici masový vývar třeba z polévky (recept na skvělý hovězí vývar s knedlíčky najdete v článku Souboj receptů: Nejlepší vyprošťováky) nebo trochu masového výpeku, můžete pár lžic pro zvýraznění chuti přidat. Nakonec fazolky dochuťte trochou octa a soli a podávejte s uvařeným vajíčkem a brambory. A pokud si jídlo nedovedete představit bez masa, hodí se vařené hovězí maso – recept najdete v článku Rajská omáčka s domácím houskovým knedlíkem.

Máte i vy osvědčené recepty, které se dobře vaří i pro velké množství lidí? Pošlete mi je na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Načítám