Hlavní obsah

Jídla zapečená v jedné míse: Zkuste těstoviny, vajíčka nebo zeleninu s masem

Foto: Jakub Jurdič

Zapečené dobroty v míse vám zachutnají a ušetří vám i čas strávený u plotny!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Snadné, chutné a zapečené! Takové jsou dnešní recepty. Nastartujte svůj den vajíčky se slaninou, připravte výborné hlavní jídlo v podobě zapečených těstovin a příště zkuste tip se zeleninou a masem.

Článek

Čas od času se stane, že člověk prostě nemá náladu na velké vyvařování. Ale přece proto neošidíte svou vlastní rodinu o nějakou tu dobrotu :-). Poradíme vám, jak vykouzlit dobrou večeři, a přitom ušetřit čas strávený u plotny!

Dva z receptů stačí šoupnout rovnou do rozehřáté trouby, třetí z nich připravíte během chvíle a dáte na závěr zapéct. Inspirujte se nápaditými a lahodnými recepty zapečenými v jedné míse!

V těchto již chladných podzimních večerech vás příjemně zahřejí zapečené těstoviny s mletým masem nebo zelenina s kuřecím masem a balkánským sýrem. Zapečená vajíčka si pro změnu můžete připravit nejen k večeři, ale také k snídani. Budete překvapeni, jak senzačně tyto dobroty chutnají!

Vajíčka se slaninou, špenátem a bramborami

Na 2 zapékací misky o velikosti 10 x 15 cm potřebujete: 2 brambory, 4 plátky slaniny, 200 g čerstvého baby špenátu, 3 stroužky česneku, 4 vejce, 50 g parmezánu, citronovou kůru z půlky citronu, sůl, pepř, bylinky na posypání (oregano, pažitka)

Foto: Jakub Jurdič

Zapečená vajíčka se slaninou, špenátem a bramborami se hodí ke snídani, ale i k večeři!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Oloupejte brambory, umyjte je a nastrouhejte nahrubo. Vyložte jimi dna zapékacích misek a posypejte je více než polovinou nastrouhaného parmezánu (zbylou část si nechte na posypání vajíček). Slaninu opečte na sucho na pánvi, nechte okapat na papírové utěrce a pokrájejte na kousky. Ty umístěte na brambory v miskách. Na výpeku ze slaniny osmahněte nadrobno nasekaný česnek, přidejte k němu opláchnutý špenát a nechte ho povadnout.

Připravený špenát rovnoměrně rozprostřete na slaninu do každé z misek a na dvou místech, kam přijdou vajíčka, udělejte malé důlky. Vyklepněte do nich vajíčka, osolte je a opepřete. Posypejte je citronovou kůrou, zbylým parmezánem a nasekanými bylinkami – můžete zvolit například kombinaci pažitky a oregana.

Takto připravené zapékací misky vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 15–20 minut, dokud je žloutek ještě trošku měkký.

Tip: Místo klasických brambor můžete použít batáty nebo dna misek vyložte toastovým chlebem bez kůrky. Tato snídaně (nebo večeře) vás příjemně zasytí a skvěle si na ní pochutnáte!

Zapečené těstoviny s mletým masem

Na zapékací mísu o velikosti 22 x 32 cm potřebujete:2 lžíce rostlinného oleje, 0,5 kg mletého hovězího a vepřového masa, 1 velkou cibuli, sůl, pepř, 250 g těstovin farfalle, 500 g rajčatové omáčky, 400 g krájených rajčat v plechovce, 1 plechovku červených fazolí v nálevu, chilli, drcený kmín, ½ hrnku vody, 200 g čedaru, bylinky dle libosti (tymián, oregano, libeček), trochu olivového oleje na těstoviny

Foto: Jakub Jurdič

Čedar vytvoří na těstovinách s mletým masem vynikající krustu!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Na začátku předehřejte troubu na 180 stupňů. Na oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibuli a osmahněte maso. Osolte ho a opepřete. Mezitím si vedle uvařte těstoviny dle návodu na skus. Sceďte je a zakápněte olivovým olejem, aby se k sobě nelepily.

K masu postupně přidejte rajčatovou omáčku, krájená rajčata a propláchnuté fazole bez nálevu. Ochuťte chilli kořením, drceným kmínem a přimíchejte nasekané bylinky. Výbornou volbou je kombinace tymiánu, oregana a libečku. Podle hustoty omáčky přilejte vodu a chvilku povařte.

Hotové těstoviny přimíchejte k masové směsi a poté vše přendejte do zapékací mísy. Těstoviny s masem zasypejte nastrouhaným čedarem po celé ploše. Dejte péct do vyhřáté trouby na dobu asi 30 minut nebo do té doby, dokud sýr navrchu nezezlátne.

Tip: Těstoviny i bylinky zvolte dle libosti. Zato čedar rozhodně za jiný sýr nezaměňujte, do zapékaných jídel se hodí nejlépe. Čím starší druh čedaru zvolíte, tím bude chuť zapečených těstovin výraznější a lepší.

Kuřecí prsa se zeleninou a balkánským sýrem

Na zapékací mísu o velikosti 28 x 38 cm potřebujete: 500–600 g kuřecích prsou, 1 lžíci bílého a 1 lžíci černého sezamu, 2 hlavy brokolice, 400 g mrazené baby mrkve, 250 g cherry rajčátek, 1 hrst lišek, 2 jarní cibulky, 1 palici česneku, 100 g balkánského sýru, 3–4 snítky bylinek (oregano, tymián), olivový olej na zakápnutí zeleniny, sůl, pepř. Na naložení kuřecích prsou potřebujete: 4 lžíce balzamika, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžičku medu, 1 hrst bylinek (oregano, tymián), sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Kuřecí prsa posypejte pro zpestření směsí bílého a černého sezamu. Sezam bude na masu nejen úžasně vypadat, ale i krásně křupat!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Kuřecí prsa očistěte a pokrájejte na 8–10 stejně velkých širších plátků. Veškeré ingredience na naložení masa smíchejte řádně dohromady a kuřecí prsa nechte ve směsi marinovat alespoň 30 minut.

Mezitím si připravte zeleninu. Brokolici opláchněte, odřezejte její tvrdé konce a rozdělte na menší růžičky. Baby mrkev opláchněte pod vodou, abyste se zbavili ledu a rozdělili ji pěkně od sebe. Cherry rajčata pořádně opláchněte. Palici česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, avšak neloupejte! Lišky očistěte a pokrájejte na poloviny.

Jarní cibulky očistěte a nakrájejte na menší části. Veškerou zeleninu dejte do zapékací mísy (nebo plechu vyloženého pečicím papírem), zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Zeleninu promíchejte a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na přibližně 20 minut.

Zeleninu vyjměte z trouby, promíchejte a rovnoměrně na ni rozmístěte naložené kuřecí maso. Posypejte ho směsí bílého a černého sezamu a přidejte snítky bylinek. Pečte přibližně 20–30 minut, než bude maso hotové. Na závěr postrouhejte zeleninu s masem balkánským sýrem a nechte ještě 5 minut zapéct.

Tip: Pokud máte doma kousek dýně, můžete ji také přidat k zelenině. Místo lišek lze použít žampiony nakrájené na plátky.

A jaké dobroty doma zapékáte vy?

Reklama

Načítám