Hlavní obsah

Jídlo podle horoskopu: Co byste (ne)měli jíst vy?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

S přicházejícím jarem se i ti, kteří na to celou zimu „zapomínali“, snaží trochu odlehčit jídelníček a alespoň trochu vyžehlit všechny dietní hříchy. Jaké potraviny vašemu znamení svědčí a čemu se naopak raději vyhnout?

Článek

Každému sedne něco jiného. Někdo do sebe může cpát od rána do večera fastfood a pořád bude jako proutek a jiný přibírá snad i po čisté vodě. Co by měla jíst jednotlivá znamení zvěrokruhu? A kterým potravinám by se měla raději vyhýbat, protože jim nedělají úplně dobře?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Rychlí a roztěkaní Berani často nemají trpělivost na „pořádná“ jídla a cpou se nezdravými hotovými rychlovkami častěji, než by bylo záhodno. Jejich metabolismus to sice většinou unese, pracuje ohromně rychle, ale právě kvůli velkému výdeji energie, který je pro toto znamení samozřejmostí, by měli s fastfoodem brzdit a dopřát si mnohem víc zdravých kalorií. Do jídelníčku by měli Berani zařadit více ovoce a ořechů třeba jako zdravou a rychlou svačinku a potřebují i kvalitní bílkoviny – ideální jsou pro ně ryby, od lososa přes makrely až po tuňáka.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou v jídle velcí požitkáři, a tak by si měli dávat pozor především na množství, které si dopřávají – občas totiž mají potíže se ve velikosti i frekvenci porcí krotit. Trochu ubrat by měli především v případě sladkého a tučného, smetany, máslových krémů a smažené obalované řízky? Ty jsou jejich zkáza. Musejí se naučit dopřávat si zdravě, zařadit do jídelníčku tvaroh, hodně čerstvého ovoce a místo cukru med, javorový sirup a další zdravější sladidla. Ideální je pro Býky ananas – pročistí trávicí trakt a působí protizánětlivě.

Foto: kikovic, Shutterstock.com

Býci si rádi užívají a velikost i četnost porcí často přepísknouFoto: kikovic, Shutterstock.com

Blíženec (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jídlu většinou moc nedají – v kuchyni jsou sice šikovní, ale nechce se jim věnovat vaření příliš energie, když je kolem tolik o mnoho zajímavějších věcí. Měli by se tedy soustředit na to, aby pokrmy, které jedí, byly skutečně výživné a dlouho jim vydržely jako zásobárna energie. Určitě by měli mít jídelníček hojný na luštěniny všeho druhu: hrášek, čočka a hlavně fazole jsou jejich přáteli. Bílkoviny by měli doplňovat i v podobě vajec a raději vynechat extra kořeněná a solená jídla.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci špatně snášejí těžké potraviny, jako jsou třeba houby nebo tučné maso či čokoláda – s jejich zařazením do jídelníčku by měli být extrémně opatrní. Stejně tak jim často dělá potíže trávení mléčných výrobků, a pokud to jde, měli by se je snažit nahradit alespoň odtučněnými variantami nebo je nekonzumovat tak často. Naopak je pro ně vhodná zelenina všeho druhu, zejména nejrůznější saláty od čínského zelí po polníček a rukolu. Pozor by měli dávat na česnek a cibuli, ani ty jim moc nesvědčí.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lví slabinou je alkohol. Třebaže si ho dopřávají rádi, zvláště ten tvrdý jejich organismus nemiluje. Naopak občasná sklenka červeného vína jim bude spíše ku prospěchu. Kromě toho by si měli dát pozor na prázdné kalorie v podobě chipsů a různého slaného „zobání“. Prospívá jim libové maso, měli by ho péct či grilovat a raději se vyhnout smažení. Avokádo nebo olivový olej jsou dobrým zpestřením a Lvi by je měli konzumovat pravidelně, působí dobře na srdce a krevní oběh.

Foto: Marcel Kriegl, Shutterstock.com

Lvi mají alkohol rádi, ale moc jim neprospíváFoto: Marcel Kriegl, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny většinou nemají se zdravou stravou větší problémy, měly by se tedy zaměřit především na to, aby si trochu „obalily nervy“. Do jejich jídelníčku by nemělo patřit mnoho kávy, ale ani čaje s vysokým obsahem teinu – vhodnější jsou pro ně ovocné či bylinkové nápoje. Přínosný je rozhodně celer – působí příznivě na nervovou soustavu, a dále potraviny s vysokým obsahem hořčíku, které mají pozitivní vliv na nervozitu a podrážděnost: banány, ořechy, obilniny i kvalitní hořká čokoláda.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy mají často tendenci sklouzávat do extrému, jejich hlavním úkolem je tedy potraviny zařazené do jídelníčku pečlivě vyvážit. Často jim chybí dostatek proteinů, na které by měla být bohatá hlavně jejich snídaně – hodí se jak vajíčka na všechny způsoby s opečeným toustem, tak i vyloženě proteinový koktejl, který je zabezpečí na celý den. Váhám obecně nesvědčí sladké, takže by to s ním neměly přehánět. Rozhodně jim však prospějí plody moře a před sushi také uhýbat nemusejí.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři často hřeší cukrem, který je jejich hlavním nepřítelem a měli by ho rozhodně omezit. Sladit mohou stévií nebo datlovým sirupem a dalšími alternativními způsoby. Jejich metabolismus bývá poměrně pomalý, nakopnout ho tedy mohou například lněnými semínky nebo pravidelným popíjením čistého zeleného čaje. Vyhnout by se měli mléčným výrobkům, které jim moc nesvědčí, naopak bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny nebo rybíz, jim více než prospěje.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci mají tak trochu „kachní žaludek“, který se dokáže vyrovnat s ledasčím. To však neznamená, že by na to měli hřešit a cpát se vším, co jim přijde pod ruku. Jestliže alespoň mírně uberou na lepku, budou se cítit mnohem lépe. Měli by omezit příjem bílého pečiva a zaměřit se na kvalitní celozrnné z různých netypických druhů mouk. Také je pro ně vhodné koření a všemožná pálivá dochucovadla, chilli jim doslova prospívá, šetřit by neměli ani s kari nebo pepřem.

Foto: Gorodisskij, Shutterstock.com

Pálivá dochucovadla jsou pro Střelce nadmíru vhodnáFoto: Gorodisskij, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi sice mají často v oblibě českou kuchyni, příliš jim ale neprospívá a měli by se krotit a vyvažovat ji dostatečným přísunem čerstvé i dušené zeleniny. Často mají nedostatek vápníku, proto by měli konzumovat větší množství mléčných výrobků, ale také brokolici, kapustu nebo ořechy a mandle. Na vápník jsou bohaté i ryby, jejich maso je navíc ideální alternativou k mnohem těžšímu hovězímu či vepřovému. Na dobré zažívání pomohou fíky nebo ananas, kterými by měli jídelníček obohacovat pravidelně.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři se většinou nebojí ochutnat kdejakou novinku a s jídlem rádi experimentují, tato rozmanitost je pro jejich zdravé fungování opravdu důležitá a nikdy by od ní neměli upouštět. Je mezi nimi hodně vegetariánů a i ti Vodnáři, kteří maso jedí, ho většinou nekonzumují příliš často – a ani by neměli, protože s jejich tělem příliš nesouzní. Musejí se postarat o náhradu masa sójou, tofu, luštěninami a dostatečným přísunem mléčných výrobků. Ze zeleniny by neměli zapomínat na zelí a červenou řepu.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Rybám příliš nesvědčí uzeniny všeho druhu a nejrůznějším salámům, párkům i šunce by se měli spíše vyhýbat a dopřávat si je opravdu jen občas. Často mívají sklony k překyselení organismu, které vzniká přílišnou kombinací živočišných výrobků. K nápravě skvěle poslouží zelenina – téměř jakákoli, ale Rybám prospěje především listová a kořenová. Lidé narození ve znamení Ryb by se také rozhodně neměli vyhýbat česneku, který jim pomůže se záněty a celkově posílí imunitu.

A co vy, jíte tak, jak byste měli?

Reklama

Související témata:

Načítám