Hlavní obsah

Jste sexuálně aktivní? Takhle byste měli odpovědět!

Foto: forma82, Shutterstock.com

Foto: forma82, Shutterstock.com

Reklama

Když jdete k lékaři, můžete se setkat s poměrně intimními nebo pro vás trapnými otázkami. Patří sem i zájem odborníka o to, zda jste sexuálně aktivní. Co si pod tím představit? A zahrnuje ona aktivita třeba i orální mazlení?

Článek

Mnoho lidí tápe, zda se v tomto případě dá do „sexuální aktivity“ zahrnout například masturbace či petting, mazlení. Jestli i vy hledáte „sexuálně aktivní definici“, měli byste vědět, že lékaře zajímá primárně jedna věc. Jaká?

Zda jste skutečně měli sex s jinou osobou, tedy jste byli vystaveni riziku pohlavně přenosných nemocí. Masturbaci s okurkou mu tedy určitě hlásit nemusíte! Jelikož onanie nebo používání sexuálních hraček obvykle nepředstavuje zdravotní riziko, rozhodně není nutné oznámit lékaři každou osobní aktivitu tohoto charakteru.

Je pochopitelné, že pokud jste v nedávné době měli sex s jinou osobou nebo více lidmi, je vhodné (a žádoucí) ho se situací obeznámit. Lékař pak vyhodnotí, zda jsou potřeba určité testy, například krevní odběry. Sexem se ovšem nemíní jen soulož.

Nekoitální hrátky. Příjemné, ale rizikové!

Mezi relevantní sexuální aktivity se hned v úvodu řadí „ruční práce“ všeho druhu. Jde o zasouvání prstů do vaginy, během kterého může dojít k předávání tělesných tekutin, nebo stimulace penisu. Kupříkladu takový virus HIV se přenáší tělními tekutinami – krví, spermatem či poševním sekretem. „I menstruační krev může být zdrojem pohlavně přenosné choroby,“ varuje gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor s tím, že člověk si koneckonců nemůže být jistý ani močí.

„Zatímco v ústní dutině se běžně vyskytuje mnoho mikroorganismů, moč zdravého člověka je sterilní tekutina. Z čistě hygienického hlediska je nezávadná – ovšem za předpokladu, že dotyčný netrpí žádnou infekcí,“ podotýká známý český odborník.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Líbání sice nepatří mezi vysoce rizikové aktivity, ale ani ono není „zcela nevinné“Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Kdy stojíte na prahu problémů?

Obecně tedy platí, že pokud se dotýkáte pohlavních orgánů jiné osoby nebo přicházíte do kontaktu s jeho tělesnými tekutinami, pak hrozí riziko otěhotnění, vaginální infekce, mužům zánět močové trubice, chlamydií, kapavky, žloutenky, svrabu, syfilidy či genitálních bradavic.

Stejné nebezpečí samozřejmě přináší i vaginální styk. A co styk orální? I během orálního potěšení může dojít k nákaze chlamydiemi, kapavkou, hepatitidou, genitálním oparem, virem HIV nebo syfilidou. Také při análním styku je kontakt sliznice a sexuálních sekretů nebo krve na spadnutí, tudíž opět hrozí nákaza virem HIV. Stačí malá, nenápadná oděrka nebo škrábnutí a problém je na světě. Venerologové v této souvislosti upozorňují, že u osob provozujících nechráněný pasivní anální styk se mohou pohlavně přenosné infekce, jako je kapavka či chlamydie, vyskytnout také v konečníku – probíhají bez příznaků anebo se projevují výtokem.

A co líbání? Rozhodně není bůhvíjak rizikové, avšak pouze za předpokladu, že ústa nejsou nijak poraněná. Že vás však právě kvůli němu přepadne meningitida, mononukleóza či syfilis, se rozhodně vyloučit nedá. Takže: už víte, jak svému lékaři odpovědět?

Po létě se venerologové nezastaví

Když se po prázdninách, které jsou pověstné zvýšenou sexuální aktivitou, setkáte s nějakým zdravotním problémem, například výtoky, svěděním nebo výrůstky na pohlavních orgánech, nalijte osobě v bílém plášti čistého vína. Myslí to s vámi dobře.

A jestli se na nějakou dovolenou teprve chystáte, přibalte si velké zásoby kondomů i běžné antikoncepce. Ostatně, co se týče otěhotnění i prevence vůči sexuálně přenosným chorobám, známá britská sexuoložka Tracey Cox má věcnou radu: „Nespoléhejte na kalendář, poševní hlen ani na přerušovaný sex. Opravdu používejte hlavně prezervativy. Pokud je nutné vysvětlovat proč, vůbec se sexem na jednu noc nezabývejte!“ A má pravdu. Bez kondomu v tomhle případě ani ránu! Jste přece sexuálně aktivní. Nebo snad ne?

Je podle vás léto sexuálně nejaktivnější období?

Reklama

Načítám