Hlavní obsah

Kadeřníci radí: Jak dostat objem do jemných vlasů?

Foto: Thinkstock

I jemné vlasy mohou vypadat skvěle. Když víte, jak na něFoto: Thinkstock

Reklama

Pár minut, a je po objemu. Je vám tenhle scénář povědomý? Pokud jste majitelkami jemných vlasů, určitě víte, o čem je řeč. Se správnou péčí se ale dá i s tímto nedostatkem pracovat. Které triky fungují?

Článek

Jemné vlasy jsou oproti normálu až o třetinu tenčí. Ve výsledku pak bohužel nepůsobí bohatým dojmem, a aby toho nebylo málo, mají sklony k rychlému plihnutí. Spousta žen navíc účes doslova zazdí nevhodně zvolenými přípravky.

Všechno začíná u mytí

Jemné vlasy vyžadují šetrné zacházení. Uškodit jim můžete už při mytí. „Určitě se nesnažte pokaždé provádět masáž pokožky, zabráníte tím nadměrné produkci mazu. Zároveň je nutné šamponovou lázeň pořádně opláchnout vlažnou vodou. Pokud přípravek důkladně nevymyjete, může dojít k podráždění a dalšímu extrému – k nadměrnému vysušení pokožky. To může vést paradoxně nejen k maštění vlasů, ale i zánětům pokožky či tvorbě lupů,“ varuje kadeřník Václav Pražák za značku Schwarzkopf Professional.

Pozor na výživné šampony

Důležitá je také volba produktů. „Šampon doporučuji vybírat po poradě s kadeřníkem, obecně by to ale měl být produkt pH neutrální nebo jen mírně zásaditý, bez silikonů a parabenů,“ upřesňuje Václav Pražák. Ambasador značky TIGI Martin Loužecký doplňuje: „U jemných vlasů je potřeba používat lehké čistící šampony. Silným a hodně výživným proteinovým šamponům se vyhněte. Vlas by zbytečně zatížily.“

Foto: Thinstock

Zapátrejte po jemných, čistících šamponech. Příliš výživné produkty by vlasy zbytečně zatížilyFoto: Thinstock

Zkuste ocet nebo citron

Vynechávat byste neměly ani kondicionér nebo jinou regenerační péči. „I tady musíte vybírat produkty, které vlas nezatíží, a naopak zlepší jeho fyzikální vlastnosti. Vypomoct si můžete i samy – do půl litru vlažné vody přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy a nálev použijte v závěru mytí k opláchnutí. Vlasové šupinky kutikuly se uzavřou a vlasy budou lesklé a vzdušné,“ radí Václav Pražák.

Vyvarujte se jedné délky

Návštěva kadeřníka se vám rozhodně vyplatí. „Kvalitní střih je nutností. Pakliže budete mít dlouhé vlasy zastřižené v jedné délce, objem do nich nedostanete. Když ale budou vlasy rozdělené do kratších a delších sekcí, budou působit objemněji a nebudou plihnout,“ vysvětluje Martin Loužecký. Kadeřnice Barbora Lapáčková ze salonu DéOR Hair Design doporučuje obecně dávat přednost kratším délkám: „Ideální jsou hlavně tupé střihy typu mikádo.“

Dopomoci si můžete i lehkým prosvětlením. „Jemný melír vlasy trochu odmastí a dodá účesu plasticitu a strukturu. Vlasy pak působí hustěji,“ prozrazuje Martin Loužecký. Na radikální zesvětlování si ale dejte pozor. „Přílišné zesvětlování určitě nedoporučuji, vlasy by se po nějaké době mohly v koncích odlamovat,“ varuje Barbora Lapáčková.

Foto: Thinkstock

Jemným vlasům nejvíc sednou kratší sestřihy nerovnoměrné délkyFoto: Thinkstock

Styling? Pomůže tužidlo a sůl

Ideálním pomocníkem pro finální styling je tužidlo, ale pozor – bez alkoholu. „Tužidlo aplikujte do ručníkem vysušených vlasů a poté vyfoukejte chladnějším vzduchem přes kulatý kartáč. Účes bude dobře držet a neztratí tvar,“ radí kadeřnice Lapáčková.

Dobrou službu vám prokážou také novodobé vychytávky. „Určitě bych doporučil slané sea salt spreje, které mají tužící schopnost, ale pokožku nezmastí. Na zvětšení objemu jsou perfektní suché šampony. Určitě se ale vyhněte přípravkům s olejovou složkou,“ varuje Martin Loužecký. A závěrečný tip? „Se stylingem obecně šetřete, velké množství přípravků zazdí jakékoli snahy o nadýchaný účes,“ dodává kadeřnice Barbora Lapáčková.

A co zaručeně zabírá na vaše vlasy? Napište nám!

Reklama

Načítám