Hlavní obsah

Kam nemůže lékař, tam pomůže kočka, pes nebo kůň

Foto: Thinkstock

Někteří psi mají i diagnostické schopnosti. Dokážou poznat například hrozící epileptický záchvat a upozornit na nějFoto: Thinkstock

Reklama

Zvířata dokážou člověka rozveselit, prohřát mu bolavé klouby i břicho, uvolnit jeho napětí. Jsou to nejen skuteční kamarádi, ale i léčitelé. K čemu všemu se animoterapie hodí a jak probíhá?

Článek

Možná se vám to už někdy stalo, a třeba i mnohokrát. Přišli jste domů z práce, zmrzlí, utahaní a otrávení – a v předsíni se vám vrhlo vstříc něco nadšeného, chlupatého, zběsile vrtícího ocasem a nekonečně šťastného, že vás vidí. Je možné mít po takovém přivítání špatnou náladu?

Milovníci koček dokážou vyprávět desítky historek o hebké společnici, která přišla za člověkem do postele přesně v době, kdy mu bylo zle a lehla si právě na bolavé místo.

I vy možná provozujete animoterapii

To, že zvířata pozitivně ovlivňují emocionální i fyzické zdraví člověka, vědí lidé odedávna. Každý, kdo má nějaké doma, vlastně provozuje neřízenou animoterapii (léčbu zvířaty).

Cílené využívání čtyřnohých terapeutů k léčení nemocných se ale začalo objevovat až v minulém století. Výsledky jsou překvapující: léčba funguje u retardovaných nebo ochrnutých dětí, uvolňuje křeče, podporuje sociální kontakt a osamělým seniorům vrací vůli k životu. Do animoterapie jsou nejčastěji zapojeni psi, kočky a koně, občas se ale využívají i jiné druhy, třeba králíky, želvy, fretky, kamerunské kozičky, nebo dokonce lamy.

„Nemocní lidé chovající zvíře mají nižší hladinu krevních tuků a nižší krevní tlak než lidé, kteří žádné nemají, a také méně trpí depresemi. Zvířata mají antidepresivní účinek, protože dokážou milovat člověka naprosto nepředstíranou láskou. Když vyzývají ke hře, vynucují si pozornost, a zmírňují tak psychické napětí a úzkost,“ vysvětluje přední český odborník na animoterapii MUDr. Zoran Nerandžič.

Foto: Thinkstock

Psi pro canisterapii jsou vybíráni už jako štěňata a speciálně připravováni. Terapeutem je ale vlastně každý pes, se kterým žijete a máte se rádiFoto: Thinkstock

Canisterapie: pes jako pomocník i kamarád

Čím je pes nemocným tak užitečný? Mezi nejvíc ceněné vlastnosti patří to, že dokáže upoutat pozornost, motivuje k aktivitě a ke hře, což pomáhá zejména u lidí s mentálním postižením. Hlazení psího kožichu povzbuzuje centrální nervový systém, upravuje srdeční rytmus i dýchání. „Terapie psem“ se často využívá v ústavech sociální péče, denních stacionářích a pro dlouhodobě hospitalizované pacienty.

Je ale možná i docházka terapeuta se psem až do bytu – pro ty, kdo ho nemůžou chovat sami.

Na velikosti ani rase nezáleží, dobrými terapeuty mohou být čistokrevná plemena i voříšci. Důležité jsou jejich povahové vlastnosti: musí být vyrovnaní a klidní, bez známek agresivity nebo nervozity za jakýchkoli okolností.

Felinoterapie: kočka jako psychoterapeutka

Předení spokojené kočky a stimulující dotek hebkého kožichu uvolňuje napětí, odpoutává pozornost od nepříjemných pocitů a vyvolává důvěru. To všechno kočku předurčuje hlavně k léčení psychosomatických a psychických poruch. Autistům pomáhá komunikovat a spolupracovat s okolím, u starých lidí vyvolává milé vzpomínky. Hlazením kočky se ruce prohřívají, a tím se zlepšuje jejich pohyblivost, při jejím ošetřování (třeba kartáčování kožichu nebo krmení) se procvičuje motorika.

Foto: Thinkstock

Jízda na koni je vydatné cvičení, které se nedá nahradit žádným jiným druhem pohybu. Koně pro hipoterapii se vybírají pro každého pacienta na míru, podle tvaru hřbetu i povahyFoto: Thinkstock

Hipoterapie: nejlepší rehabilitace

Rytmické pohyby koně při chůzi nutí jezdce zapojovat svaly celého těla, aby udržel rovnováhu. To zlepšuje koordinaci pohybů, uvolnění ztuhlého svalstva i pohyblivost kloubů. Zvyšuje se sebedůvěra a vnímavost pacienta. Hipoterapie pomáhá při celé řadě poruch pohybového aparátu, včetně těch nejvážnějších, kde kvůli onemocnění dochází k degeneraci či přerušení nervových drah, řídících pohyb.

Také máte doma svého zvířecího terapeuta? Jak vypadá a jak vám pomáhá?

Reklama

Načítám