Hlavní obsah
4,0
(12)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Podzim už tradičně patří sezóně kapusty, a my jsme se rozhodli vyzkoušet, co se s ní dá dělat. Dáte si s námi kapustový nákyp?

15 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Nákyp
  • 1 ks kapusty
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 hrnek strouhanky
  • 4 ks vejce
  • 1 trochu soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 300 g vepřové plece
Na vysypání formy
  • 1 díl oleje
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Kapustu rozeberte na listy a ty uvařte v dostatku lehce osolené vody doměkka, trvá to asi 20 minut. Měkkou kapustu slijte (částí vody zalijte strouhanku a nechte ji odstát, aby pořádně provlhla) a z listů vymačkejte nadbytečnou vodu. Pokud listy mají silné dřevnaté řapíky, rozbouchejte je paličkou na maso nebo je zcela vyřízněte.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Maso nakrájejte na kostičky velikosti sousta, zlehka ho osolte a opepřete a orestujte na pánvi dozlatova. Maso vyjměte a ve výpeku zpěňte nakrájenou cibuli.

03.

Připravenou kapustu pokrájejte nahrubo, přidejte koření, žloutky, osmaženou cibuli a strouhanku a vše promíchejte.

04.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do kapustové hmoty, a nakonec přidejte i orestované maso. Připravený nákyp rovnoměrně rozprostřete do vymazaného a vysypaného pekáčku a upečte v troubě dozlatova, trvá to asi 35–45 minut, záleží na troubě a vlhkosti připravené hmoty. Podávejte jen tak nebo s vařenými bramborami.

Nebo máte radši ten ovocný?

Reklama

Související témata:

Načítám