Hlavní obsah

Kašel: Víte, jaký máte a jak ho léčit?

Foto: Thinkstock

Čaj slouží jako prevence i lékFoto: Thinkstock

Reklama

Málokdo se v zimních měsících vyhne nachlazení, a tím i kašli. Umíte rozeznat, jaký kašel máte a jaké byste měli žádat v lékárně léky? Řekneme vám to!

Článek

Co je kašel, zpřesňuje MUDr. Marta Šimůnková z YourComm: „Je to obranný reflex sloužící k očistě dýchacích cest od cizorodých látek nebo odpověď organismu na tepelné či chemické podráždění.“ Kašel může signalizovat i závažná onemocnění, může mít mnoho příčin, patří k nim virová onemocnění, chřipka, záněty dýchacích cest, zápal plic, akutní laryngitida, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), která postihuje zejména kuřáky, akutní bronchitida, astma a další.

„Nejnebezpečnější je kašel při akutní epiglotitidě, který je vyvolán otokem hrtanové příklopky. Postihuje především malé děti, ale ani dospělí nejsou výjimkou. Vyznačuje se štěkavým až kokrhavým zvukem a může dojít až k zadušení," dodává lékařka Šimůnková.

Častou známkou nebezpečného kašle je také absence sputa (chrchle) – tedy neproduktivní kašel, při kterém nemocný kašle, ale nevykašlává.

Foto: Thinkstock

Dlouhodobý kašel dokáže velmi znepříjemnit životFoto: Thinkstock

Kašel – průvodní znak nachlazení

Podle délky trvání se kašel rozlišuje na akutní (3 týdny), subakutní (3–8 týdnů) a chronický, který trvá více než osm týdnů. Právě délka kolem tří týdnů je příznačná pro kašel doprovázející virózu a chřipku a na ten se zaměříme. Rozhodnete-li se léčit kašel doma bez návštěvy lékaře, do lékárny už musíte jít s tím, jestli chcete přípravek na suchý, nebo vlhký kašel, protože to ovlivňuje výběr léčiv. A jak je rozeznat?

Suchý kašel – je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašláváte, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty zátěží.

Vlhký kašel – vytvářejí se hleny – někdy až moc, mohou dokonce dusit, podávají se přípravky, které usnadňují vykašlávání a ředí vazkost hlenu.

Počáteční stadium virového onemocnění se obvykle projevuje suchým dráždivým kašlem, který vyčerpává a unavuje organismus, nedochází k produkci hlenů. Následně během dvou tří dnů se objevuje zvýšená tvorba hlenu, který zanáší dýchací cesty. Při léčbě nezapomínejte na dostatek tekutin, zvlhčování vzduchu v místnosti a dezinfekci či „spaření“ kartáčku. Nezmizí-li kašel do týdne, navštivte svého lékaře, aby přesně určil jeho příčiny.

Kašlete? Vykoupejte se!

Zkuste před spaním koupel s éterickým olejem, ideální jsou jehličnany. Nebo si připravte svou vlastní, jak na ni radí fytoterapeutka Jitka Volná: „Vezměte přibližně dvacet gramů směsi tymiánu, mateřídoušky a jitrocele, vložte do chladné vody, následně nechejte projít varem a potom louhujte zakryté asi patnáct minut. Potom jen sceďte a vlijte do vany s teplou vodou. Koupel by měla trvat asi dvacet minut. Po ní zamiřte hned do postele – a zůstaňte nejlépe až do rána, nebo aspoň hodinku. Určitě se vám uleví.“

Tyhle léky kašel porazí!

Při vlhkém kašli je třeba podávat expektorancia – léky usnadňující vykašlávání – a mukolytika na rozředění hlenu a podporu pasáže ven z průdušek, nezbytné je přijímat zvýšené množství tekutin a zvlhčovat vzduch v místnosti. Účinek léků usnadňující vykašlávání se nedostavuje ihned, je třeba vytrvat alespoň 24 hod, než zaberou. Kodeinová antitusika nejsou vhodná pro malé děti a těhotné a kojící ženy – patří sem Codein, Diolan a další.

Foto: Thinkstock

Pomoc od partnera je psychickou vzpruhou v době nemociFoto: Thinkstock

„Při vlhkém kašli se nesmějí podávat antitusika (léčiva na suchý kašel), protože by se zastavilo odstraňování hlenu z průdušek a mohlo by dojít k prohloubení infekce,“ upozorňuje Robert Jirásek z Edukafarm a dodává: „Jediná výjimka existuje, a to podání nízké dávky antitusika na noc, pokud se pacient kvůli dráždění ke kašli nevyspí.“

MUDr. Marta Šimůnková prozradila, že na vlhký kašel používá bromhexin, dává ho i dětem, případně ACC, se kterým má v poslední době také dobré zkušenosti.

Přípravky na suchý kašel: Thymomel sirup (výtažky z jitrocele, mateřídoušky a tymiánu s medem), Sinecod kapky, tablety, sirup, Stopex tablety, Coldrex noční léčba (kombinovaný sirup proti rýmě i kašli) a jiné.

Přípravky na vlhký kašel: Biotussil kapky (výtažky z bylin), Ambrobene sirup a kapky, Bromhexin kapky, Solmucol sirup, tobolky, granulát, Coldrex broncho proti kašli (sirup), Bromoformový sirup (pro děti starší 4 let, osvědčený).

Tip redakce: Berete i jiné léky? Tyhle potraviny k nim nejezte!.

A jak léčíte kašel vy?

Reklama

Načítám