Hlavní obsah

Kávové moučníky: 3 recepty, které vám zaručeně provoní celý byt!

Foto: Eva Malúšová

Cítíte tu vůni? Sladkostem s kávou nelze odolat...Foto: Eva Malúšová

Reklama

Také si po ránu těžko umíte představit něco lepšího než vůni čerstvě uvařené kávy? Provoňte si s námi i jinou denní dobu lahodnými kávovými dezerty. Ale pozor, jsou obdobně návykové!

Článek

Nahořklá chuť kávy vždy příjemně doladí dezerty s bílou čokoládou, smetanou či skořicí, proto jsme jí dnes ochutili hned tři báječné sladkosti. Zkusíte sametové cappuccino bonbony (které můžete mimochodem použít i jako jedlý dárek), kynuté skořicové rolky, nebo snad proužkovanou mokka panna cottu?

Cappuccinové karamely

Potřebujete: 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 100 g másla, sůl, 200 g bílé čokolády, 100 g hořké čokolády, 2 silná espressa (2 x 30 ml kávy)

Foto: Eva Malúšová

Sametový kávový fondán se přímo rozplývá na jazykuFoto: Eva Malúšová

Postup: Pekáček o velikosti 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem. Mléko a máslo rovnoměrně rozdělte do 2 kastrůlků a do každého dejte špetku soli. Do jednoho rozlámejte bílou čokoládu, do druhého hořkou, a za stálého míchání zahřívejte. Když je čokoláda rozpuštěná, nalejte do obou kastrůlků kávu a dále vařte.

Tmavou směs nechte na mírném ohni probublávat asi 10 minut, světlou o něco déle, aby zhoustla a lehce zkaramelizovala. Pokud vám mezitím tmavá hmota zchladla a ztuhla, znovu ji rozehřejte. Obě směsi pak nalejte do připraveného pekáčku, lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování, a nechte v mrazáku zatuhnout. Ostrým nožem pak krájejte na jednotlivé bonbony. Uchovávejte v chladu.

Tip: Máslové bonbony poslouží i jako skvělý jedlý dárek nebo netradiční vánoční cukroví.

Kynuté kávové rolky

Potřebujete: ¾ kostky droždí, ½ hrnku cukru krupice, ½ hrnku mléka, 4 hrnky hladké mouky, 2 silné kávy (dohromady 60 ml kávy), sůl, 2 vejce, 100 g másla, mouku na podsypání

Na náplň: 80 g másla, ½ hrnku cukru krupice, lžičku skořice

Na polevu: 4 lžičky silné kávy, ½ hrnku cukru moučka

Foto: Eva Malúšová

Kávovo-skořicové rolky provoní celý váš byt...Foto: Eva Malúšová

Postup: Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu ohřátého mléka a 2 lžíce mouky a vypracujte hladké těstíčko, které nechte asi 10 minut v teple nakynout. Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, kávu, špetku soli, vejce a rozpuštěné máslo.

Přidejte vzešlý kvásek a rukama nebo v robotu s hnětacími háky vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte ho asi 40 minut kynout. Z těsta pak vyválejte obdélník, potřete máslem (kouskem másla také vymažte pekáč) a posypejte cukrem smíchaným se skořicí. Z delší strany pak těsto zarolujte jako roládu a ostrým nožem nakrájejte na asi 3 cm tlustá kolečka. Ta klaďte s odstupem vedle sebe na plech a nechte ještě půl hodiny v teple kynout. Pečte při 180 °C půl hodiny.

Upečené rolky pokapejte polevou z moučkového cukru a kávy. Nejlepší jsou ještě teplé!

Tip: S těstem se bude mnohem lépe pracovat, když ho po prvním kynutí znovu propracujete a necháte ještě jednou vykynout.

Mokka panna cotta

Na tmavou vrstvu potřebujete:1 silné espresso (30 ml), 230 ml smetany na vaření, 2 lžíce hnědého cukru, 3 plátky jedlé želatiny, tabulku hořké čokolády

Na světlou: 1 silné espresso (30 ml), 270 ml smetany na vaření, 3 lžíce hnědého cukru, 3 plátky jedlé želatiny, 1 vanilkový cukr nebo lžičku extraktu

K podávání: šlehačku, čokoládové hoblinky

Foto: Eva Malúšová

Na proužkované mokka panna cottě není nic složitéhoFoto: Eva Malúšová

Postup: Nejprve si dejte do mrazáku nachladit 4 skleničky, do kterých budete krém chystat. Začněte tmavým krémem: želatinu nechte v kastrůlku 10 minut nabobtnat s trochou vody, mezitím rozehřejte čokoládu se smetanou a přidejte cukr a kávu. Na mírném ohni pak želatinu rozpusťte a za stálého míchání vmíchejte čokoládovou smetanu. Polovinu krému rozdělte do připravených sklenic a vraťte do mrazáku.

Stejně pak postupujte se světlým krémem: smetanu oslaďte a ochuťte vanilkou a kávou. Zbylou želatinu nechte také nabobtnat, rozpustit a vmíchejte do krému. Opatrně nalejte další vrstvu na tmavý krém a nechte v mrazáku zatuhnout. Stejně pokračujte se zbytkem krému (kdyby vám mezitím zatuhl, lehce ho zahřejte, aby opět povolil).

Podávejte ozdobené šlehačkou a čokoládovými hoblinkami – na ty vám stačí kousek čokolády a obyčejná škrabka na brambory.

A v čem si doma připravit kávu jako od baristy?

Foto: archiv firem

Plnoautomatické kávovary za vás kávu i vždy čerstvě namelou a připraví vám hustou mléčnou pěnu pouze pomocí stisknutí jednoho tlačítka. Na foto (zleva): De´Longhi, 22 990 Kč, Nivona, 25 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Jednoduchá páková espressa v retro stylu se stanou i oblíbeným designovým doplňkem vaší kuchyně. Na foto (zleva): Ariete, 4599 Kč, Ceramic Blade, 2499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Pro opravdové kávové fajnšmekry je investice do kvalitního kávovaru nezbytností. Vsaďte na plnoautomatické nerezové přístroje, které vám připraví kávu jako v té nejlepší kavárně. Na foto (zleva): De´Longhi, 45 990 Kč, Miele, 36 990 KčFoto: archiv firem

Také patříte mezi lidi, na které není před první ranní kávou bezpečné ani promluvit :-)?

Reklama

Související témata:

Načítám