Hlavní obsah

Kdy je nutné si sex zakázat?

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Reklama

Rozkoš, vášeň, chemie, hormony, zážitky. To vše přináší intimní kontakt, který patří mezi základní lidské potřeby. Zatímco se traduje, že milování poskytuje určité zdravotní benefity, existuje situace, kdy je naopak nutné držet se od něj dál. V jakých chvílích byste si měli nechat zajít chuť?

Článek

Sexualita představuje mnohorozměrný komplex sahající od pocitu, který ve vás vyvolá dotek prstů či pohlazení vlasů milované bytosti přes zvuk hlasu, až po způsob, kterým vás vždy dokáže rozesmát. Suma sumárum, sex je činnost příjemná, povznášející, nádherná – obzvlášť pokud je provozován s člověkem, ke kterému chováte hluboké city. Občas se ale v této oblasti může něco pokazit. Pak je vhodné si sex rovnou zakázat. Kdy, proč a na jak dlouho?

Jsou v tom mladí i staří

Trpí váš partner problémy s erekcí? Pak mu výčitky rozhodně nepomohou. Ani sexuální nátlak. „Výskyt erektilních dysfunkcí pozorujeme především v mladém věku při zahajování pohlavního života nebo u mužů po padesátce. Zatímco příčiny poruchy erekce u mladých mužů jsou mnohem častěji psychogenní, u mužů vyššího věku jsou příčinami těchto potíží především cévní problémy nebo problémy neurologického charakteru,“ popisuje sexuolog Petr Weiss s tím, že statisticky těmito neduhy trpí až 70 procent mužů mezi šedesátým a sedmdesátým rokem.

Potíže se přitom vyskytují především u pacientů s kardiologickými nálezy nebo s cukrovkou. Příčina je především v poruchách krevního zásobování topořivých těles penisu, způsobených ztrátou pružnosti nebo zúžením cév v pánevní oblasti. A tady už se to týká i sexu.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Problémy s erekcí jsou u mladých mužů většinou psychogenního původu, u mužů nad padesát fyziologickéhoFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Když úřaduje nervozita a tlak

„U mladých mužů psychické příčiny problémů spočívají především v úzkosti před stykem, v zaměření na výkon a ve strachu před možným selháním. Právě upínání se k nutnosti soulože u těchto mužů obvykle způsobuje nový nezdar, který pouze dál zvýší jejich obavy před dalším opakováním styku, a bludný kruh je tímto uzavřen. Řešením je důraz na nekoitální aktivity a zákaz pokusů o soulož,“ objasňuje Petr Weiss, jeden z předních českých odborníků, který poukazuje na to, že muži, kteří se přesvědčí, že erekci mít nemusí, získají zpátky ztracenou sebejistotu a většinou jsou pak schopni normálních koitálních partnerských aktivit. Chce to však hlavně trpělivost a žádné naléhání na milování.

Místo sexu procházky i večeře

Paul Joannides, sexuální guru a odborník na sexuální výchovu americké mládeže říká, že mnohým mužům trvá pár týdnů nebo i měsíců, než se dostanou do správné kondice. „Snaha všechno uspěchat je pošetilá a krátkozraká, pokud je váš vztah opravdu pevný a založený na vzájemných sympatiích. Opravdové nebezpečí se totiž neskrývá v potížích s erekcí, ale v tom, jaké závěry z ní vyvozujete – momentálně drobná závada může přerůst v dlouhodobý problém, když v muži vyvolá pocit méněcennosti a když žena pokládá ztopořený úd za jediné potvrzení své atraktivity,“ apeluje sexuální guru, který je taktéž pro dočasné přerušení sexuálních aktivit.

„Radši si zajděte na romantickou večeři ve dvou či do kina, prostě si zopakujte všechny ty věci, které jste dělali, když jste spolu začínali chodit. A dejte tomu měsíc, dva,“ dodává Paul Joannides. Rozhodně je ale nejdůležitější zjistit, jestli je za problémem se stávkujícím penisem psychika, nebo tělo. Při přetrvávajících problémech se proto určitě vydejte k lékaři, není se za co stydět a hlavně, problém lze často odstranit.

A jak to máte vy? Už jste si někdy sex zakázali?

Reklama

Načítám