Hlavní obsah

Kdy vám hormonální antikoncepce může ublížit?

Foto: Thinkstock

Hormonální antikoncepce je běžná, ale přesto může být nebezpečná. Víme, kdy!Foto: Thinkstock

Reklama

Antikoncepci může užívat každá žena! Také jste si to myslely? Omyl! Zjistili jsme totiž, že jsou nemoci, při kterých nemůžete brát hormonální antikoncepci, případně jaká varianta je pro vás vhodná. Patříte mezi cukrovkářky či máte vysoký tlak? Čtěte!

Článek

Nemělo by se stát, aby gynekolog napsal hormonální antikoncepci takzvaně od stolu a neprovedl vyšetření nebo by se nezeptal na anamnézu v rodině. Při předepisování jakýchkoli léků musí být lékař obeznámen se zdravotním stavem pacientky a ta by měla sama lékaře informovat o všech lécích, které užívá.

Tohle by měl váš lékař vyšetřit!

Než lékař předepíše hormonální antikoncepci, měl by rozhodně zjistit, zda netrpíte vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním včetně hluboké žilní trombózy, karcinomem prsu či jinou malignitou, cukrovkou, onemocněním slinivky a jater, vysokým cholesterolem, migrénou. Myslete na to, že každá ze zmiňovaných nemocí společně s hormonální antikoncepcí negativně působí na vaše zdraví!

„Zjišťuji také, zda pacientka nemá nějakou formu alergie, jaké léky užívá, jestli je kuřačka. Třeba léky na léčbu epilepsie nebo antibiotika účinek hormonální antikoncepce snižují a kouření spolu s jejím užíváním zvyšuje riziko vzniku trombózy, zejména u žen starších 35 let,“ popisuje gynekolog MUDr. Jaroslav Jeníček.

Co pomůže vybrat správnou antikoncepci

Důležité jsou také informace týkající se charakteru menstruačního cyklu – začátek, pravidelnost, intenzita, délka krvácení, počet těhotenství, potraty, případně gynekologické operace.

Pokud žena upozorňuje na nepravidelný menstruační cyklus, je dobré z odběru krve vyloučit poruchu štítné žlázy. Standardní gynekologické vyšetření obvykle test štítné žlázy nezahrnuje. Nezanedbatelná je i vaše tělesná hmotnost, respektive Body Mass Index. BMI větší než 30 totiž zvyšuje riziko vzniku trombózy. Až po tomto zjištění může lékař rozhodnout, jaká antikoncepce je pro ženu nejvhodnější.

Foto: Thinkstock

Nepodceňujte hovor s lékařem. Snáze společně dojdete k nejlepšímu řešeníFoto: Thinkstock

Jaké jsou možnosti volby

Samotné rozhodnutí o konkrétním přípravku v daném případě vždy záleží na lékaři po diskusi s pacientkou, která by měla znát svůj zdravotní stav a mít základní přehled o hormonální antikoncepci, aby se uměla ptát. Někdy se totiž ve spojení s užíváním hormonální antikoncepce objevují migrény, podrážděnost, napětí v prsou, pocity na zvracení, zvyšování hmotnosti a další.

Gynekolog Jaroslav Jeníček doporučuje: „U pacientek s přidruženými chorobami – viz seznam v odstavci Tohle by měl váš lékař vyšetřit – jsou přínosné přípravky s moderním gestagenem, například drospirenonem (Yaz, Yadine), dienogestem (Jeanine, Qlaira) nebo nitroděložní systém s lokálně uvolňovaným hormonem.“

Při zdravotním omezení, jako je cukrovka, migréna, epilepsie, „jsou vhodné pilulky neobsahující estrogeny, ale jen gestagen – Cerazette, Azalia nebo tyčinka Implanon NXT, která se implantuje pod kůži,“ říká MUDr. Robert Jirásek z Edukafarm.

Důležitá je snášenlivost přípravku pacientkou, ta se pozná obvykle během tří měsíců. „V případě mentálně postižených, ale sexuálně aktivních žen nebo psychotiček lze aplikovat dlouhodobě účinné injekční přípravky Depo-Provera,“ upřesňuje Robert Jirásek.

Co byste ještě měly vědět

  • Při užívání hormonální antikoncepce není vhodné podstupovat léčbu preparáty nebo čaji s obsahem z třezalky – může dojít k selhání antikoncepce.
  • Při dlouhodobém užívání hormonální antikoncepce se doporučuje doplňovat vitamin B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), B12 (cyanokobalamin) a C.
  • Hormonální antikoncepce u nemocných cukrovkou snižuje dávku inzulinu, protože pilulky ovlivňují metabolismus cukru.

Co hormonální antikoncepci spolehlivě nahradí

V případě vážnějších žilních onemocnění, poruch srážlivosti – sklonů k trombóze – není hormonální antikoncepce vhodná a zbývají starší typy ochrany bez hormonů, na které se v poslední době pozapomíná. Patří sem nitroděložní tělíska (dříve takzvaná DANA = dobrá a neškodná antikoncepce), dále bariérové prostředky – pesary („kloboučky“), nejlépe v kombinaci se spermicidním krémem (například Pharmatex) či gelem (lze připravit i magistraliter v lékárně), též vaginální čípky nebo kuličky se spermicidní látkou. A v neposlední řadě kondom důsledně užívaný partnerem.

Čemu dáváte přednost – ochraně s hormony, nebo bez nich? A jaký hormonální antikoncepční přípravek je právě pro vás ten nejlepší?

Reklama

Načítám