Hlavní obsah

Klasický řízek v trojobalu: Vylepšete si ho bylinkami, chilli nebo parmezánem!

Foto: Jan Přibylský

Dokonalá hostina plná křehkého a šťavnatého masa se zlatavou krustouFoto: Jan Přibylský

Reklama

Křehké maso, dozlatova a dokřupava opečená strouhanka, za tepla, za studena, s chlebem a okurkou, s bramborovou kaší… Anebo také zpestřený bylinkami, chilli a parmezánem? To je prostě řízek!

Článek

Jan Josef Václav Radecký z Radče, to je on, kdo přivezl do Vídně slavný řízek! Recept přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I., kterému natolik zachutnal, že se brzy poté s názvem „vídeňský" řízek stal vlastnictvím celého rakouského národa. Zanedlouho prošel proměnou a z původního obalovaného telecího kotletu se změnil v tenký plátek telecího masa. Chutná skvěle z kuřecího, vepřového i krůtího, plátek masa v trojobalu zkrátka dobyl svět!

My ho tentokrát zkusíme trochu ozvláštnit. Tady jsou naše tři variace.

Vepřový s bylinkami

Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové řízky, 300 g kukuřičné strouhanky, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 2 stroužky česneku, mouku a vejce na obalování, sůl, pepř, olej na smažení

Foto: Jan Přibylský

Budou chutnat skvěle s bramborovou kaší rozmixovanou s trochou uvařeného celeruFoto: Jan Přibylský

Postup: Maso důkladně naklepejte, osolte a opepřete. Pak všechny plátky potřete prolisovaným stroužkem česneku. Strouhanku smíchejte s bylinkami. Maso obalte nejdřív v mouce, pak vejci a nakonec ve strouhance. Řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Pak je pokládejte na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

Tip: Řízky můžete místo česneku potřít tenkou vrstvou dijonské hořčice.

Krůtí s chilli

Na 4 porce potřebujete: 400 g krůtího masa z prsou, 300 g strouhanky, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetku mletého chilli, sůl, pepř, olej na smažení, mouku a vejce na obalování

Foto: Jan Přibylský

Pekelně ostré, ale výborné!Foto: Jan Přibylský

Postup: Maso nakrájejte na plátky a naklepejte z obou stran. Pak je osolte a opepřete. Strouhanku promíchejte s paprikou a chilli. Maso obalte v mouce, vejci a pak v pikantní strouhance. Řízky usmažte dokřupava a pokládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s dipem ze zakysané smetany.

Tip: Pro milovníky hodně pikantních pokrmů můžete kromě chilli nahradit ve strouhance sladkou papriku za pálivou.

Kuřecí s parmezánem

Na 4 porce potřebujete: 500 g kuřecích prsních řízků, 100 g parmezánu, 8 plátků toastového chleba, 50 g mletých mandlí, hladkou mouku a vejce na obalování, sůl, olej na smažení

Foto: Jan Přibylský

Ideální svačinka na výlet pro děti!Foto: Jan Přibylský

Postup: Kuřecí maso nakrájejte na plátky, naklepejte a osolte. Toastové chleby opečte nasucho na pánvi a pak je rozdrťte nebo rozsekejte v mixéru. Přidejte mandle a najemno nastrouhaný parmezán. Maso obalte v mouce, vejci a ochucené strouhance. Pak je usmažte na oleji. Zdravější variantu pro děti můžete připravit tak, že řízky rozložíte na plech vyložený pečicím papírem a upečte je dozlatova.

Tip: Parmezánové řízky chutnají nejlépe, když maso nakrájíte na menší kousky.

Jaké řízky chutnají nejvíc u vás doma? Máte rádi klasiku, nebo experimentujete?

Reklama

Načítám