Hlavní obsah
3,2
(117)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Švestky rozhodně nepatří jenom do povidel. Tenhle koláč z drobenkového těsta s mákem, tvarohem a švestkami rozzáří vaše odpoledne!

30 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 250 g špaldová mouka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 100 g mandlových lupínků
Maková náplň
  • 170 g máku
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru
Tvarohová náplň
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g cukru
  • 2 ks žloutků
  • 15 ks švestek
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte náplně. Mák zalijte v rendlíku mlékem a podle chuti doslaďte a asi 2 minuty povařte. Pak jej odstavte a nechte vychladnout.

02.

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, žloutky a asi 2 lžícemi cukru, aby byl úplně hladký.

03.

Švestky vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Všechny ingredience na těsto kromě mandlí vložte do mísy a rukama z nich vypracujte drobenkové těsto.

04.

Dno koláčové formy pokryjte polovinou drobenkového těsta. Pak navrstvěte mák, švestky a tvaroh.

05.

Navrch dejte zbylé drobenkové těsto smíchané s polovinou mandlových lupínků. Druhou polovinou lupínků posypte povrch koláče a ten vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40–50 minut. Až ochutnáte, uznáte, že náročnější příprava stála za to!

Pokud zatoužíte po jiném ovoci, můžete použít jaké se vám zlíbí, a nebo upečte nadýchaný drobenkový koláč s borůvkami.

Reklama

Související témata:

Načítám