Hlavní obsah

Konec igelitek! Vyrobte si levně a rychle vlastní nákupní tašku i vy

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Proč pořád dokola platit za tašky v obchodě, když můžete mít po ruce tu svoji, přesně takovou, jakou potřebujete? A vyrobit si ji můžete během chvilky a skoro zadarmo.

Článek

Potřebujete objemnější tašku, do které se vejde pecen chleba a pytel rohlíků? Nebo oceníte spíš něco pevnějšího, co pojme pár lahví vína nebo zásobu minerálek? Je jedno, jaké jsou vaše potřeby, vlastnoručně vyrobená taška bude vždy přímo na míru.

Domácí síťovka

Umíte uháčkovat základní řetízek? No tak sláva – pak nebude problém uháčkovat si přesně takovou síťovku, jaká se vám hodí. Tahači PET lahví si udělají dlouhou a užší, nákupčí ovoce a zeleniny pořádný sak, do kterého se vejde nálož vitaminů na celý víkend.

Postup: Uháčkujte základní řadu tak širokou, jak bude široká i výsledná taška – ujasněte si velikost ok tašky a podle toho pokračujte v další řadě. Neháčkovali jsme do každého očka spodní řady, ale uháčkovali devět oček a krátkým sloupkem protáhli jen každým pátým očkem, v následující řadě jsme pak pokračovali tak, aby krátký sloupek byl uprostřed volného řetízku spodní řady.

Foto: Eva Malúšová

Kupte si tenkou gumičku a tašku z ní uháčkujte – oka udělejte tak velká, aby jimi nepropadávaly věci ani po nataženíFoto: Eva Malúšová

Děrovaná natahovačka

Netroufnete si háčkovat? Nevadí. Když obětujete starší bavlněné tričko, můžete si za pomoci nůžek vyrobit tašku s průstřihy, která se také přizpůsobí velikostí. Pokud ji plánujete na objemnější, ale lehčí věci, nemusíte ji ani sešívat, stačí slepit tavnou pistolí. Jestliže má být zátěž těžší, sešijte ji a vyztužte uši třeba filcem.

Postup: Tričko položte na pevnou podložku, uhlaďte tak, aby bylo rovné ve švech a ustřihněte pod rukávy do obloučku. Otočte na rub a spodek sešijte či slepte. Potom zas otočte na líc a prostříhejte nůžkami vodorovné průstřihy a jeden větší jako ucho – ten můžete zpevnit přišitím či přilepením pevnějšího materiálu, třeba filcu.

Foto: Eva Malúšová

Tričko položte na rovnou plochu: spodní lem je spodek tašky, její výška záleží na délce trička. Nebojte se do bavlny střihnout, nepáře seFoto: Eva Malúšová

Tričko s ornamentem

Oceníte tašku přes rameno? Pak vezměte ještě jedno staré tričko a odstřihněte ho kolem průramků a obruby otvoru na hlavu. Spodní lem sešijte a je to. A jestli byste rádi své dílo korunovali originální malůvkou, můžete vzít fix s barvou na textil a pusťte se do toho.

Foto: Eva Malúšová

Po odstřižení pevných švů kolem rukávů se z trička stane velmi elastická taška, která překvapí tím, co všechno odneseFoto: Eva Malúšová

Taška na víno

Pevná, ale trochu elastická. To je taška na pár lahvinek vína, kterou si můžete vyrobit ze silnější gumy. Velikost si dopředu zvolte podle toho, kolik vína s sebou většinou nosíte.

Postup: Nastříhejte gumu na stejné, v našem případě 50 cm dlouhé pruhy. Polovinu z nich si položte vedle sebe vodorovně na stůl a potom jimi svisle proplétejte zbylé pruhy, než vznikne „pletený“ čtverec. Ten opatrně ohněte napůl a sešijte či slepte na boku i vespod, až vnikne obdélníková taška. Vrchní stranu začistěte pruhem gumy, pod kterou všijte a vlepte dva pruhy gumy jako uši.

Foto: Eva Malúšová

Srdíčko na tašce je nejen zajímavý detail – protože je dvojité, vejde se do něj třeba i mince či žeton na košíkFoto: Eva Malúšová

Jako v peřince

Velmi rychle si můžete vyrobit tašku z povlaku na polštář a popruhu. Po jeho přišití k rohům tašky, což zabere pár minut, máte objemnou a ještě ke všemu zapínací tašku, která se složí do malého balíčku, ale po rozložení se do ní vejde spousta drobností a možná i střední nákup.

Foto: Eva Malúšová

Délka popruhu určí, zda půjde o tašku do ruky, nebo přes ramenoFoto: Eva Malúšová

Na pláž i na pečivo

Větší tašku vyrobíte i ze dvou prostírek na stůl. Můžete vybrat ty filcové (ze kterých je taška na snímku), ale chybou nejsou ani plastové či textilní. Jde jen o to, aby vydržely zátěž, kterou budete potřebovat.

Postup: K prostírkám kupte i pruh látky, který bude alespoň tak dlouhý, jako je obvod prostírky – po přišití k jeho spodní a bočním stranám by měly zbýt kusy látky i na uši tašky – ty lze „nastavit“ přišitím popruhu, jak vidíte i na fotografii. V našem případě jsme použili místo látky již hotový běhoun (čili úzký ubrus) na stůl.

Foto: Eva Malúšová

Taková otevřená, ale objemná taška může skvěle posloužit i jako plážová, protože deka se do ní vejde jako nicFoto: Eva Malúšová

Shromažďujete igelitky nebo máte svou tašku na nákup? Napište nám!

Reklama

Načítám