Hlavní obsah

Koupání v přírodě: Jak poznat bezpečnou vodu?

Foto: Isifa

Při koupání v přírodě je lepší kvalitu vody ověřit, následky mohou být bolestivéFoto: Isifa

Reklama

Horké léto, koupání při západu slunce, romantika a vzpomínky na prázdniny u babičky. Ale voda ve vašem oblíbeném rybníku, u kterého jste trávili dětství, už možná dávno není, co bývala před dvaceti lety, a místo příjemného zážitku si můžete odnést bolestivou vyrážku nebo zánět spojivek. Jak vybrat bezpečné místo ke koupání? To vám dnes řekneme!

Článek

Napadlo vás někdy, jaká je kvalita vody v rybníku, kam se chodíte každé léto koupat, a jak poznat skryté nebezpečí?

Hrozí vyrážky, průjmy i těžká otrava

Koupání v jezerech a rybnících nelze podceňovat – i tam, kde vypadá voda na první pohled bezpečně a koupe se v ní hodně lidí, jsou často sinice – zelenkavé bakterie viditelné při přemnožení pouhým okem –, které vás mohou pořádně potrápit. „Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. U koupajícího se, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, zánět spojivek nebo rýma,“ upozorňuje hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít a dodává, že sinice také mohou produkovat toxiny. „V závislosti na tom, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i příznaky: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy,“ vyjmenovává Michael Vít.

Pozor! Sinice nejsou neškodné řasy!

Jak ale zjistit, kde konkrétně se koupat můžete, a kde už je to o zdraví? Dobře zkontrolujte, jak voda vypadá, než do ní vstoupíte. Sinice se drží u hladiny a tvoří zde takzvaný vodní květ v podobě zelené kaše nebo malých částeček, které připomínají drobné jehličí nebo zelenou krupici. Nejčastěji se vodní květy sinic vyskytují koncem léta. „Do vody vstupujte opatrně, aby se nezvířily usazeniny ze dna, a pozorujte, zda se okolo vašich nohou nevznášejí ve vodě drobné zelené částečky. Pokud ano, jedná se pravděpodobně o sinice,“ radí tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Vlastimil Sršeň.

Foto: Thinkstock

Sinice dokážou proměnit koupaliště v nepoužitelnou plochuFoto: Thinkstock

Tyto částečky jsou dobře vidět, když naberete vodu do průhledné lahve a necháte ji chvilku odstát. Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, jde o řasy. Ty sice také mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce, ale zdaleka nejsou pro lidské zdraví tak nebezpečné.

Rybník není bazén!

Je třeba si uvědomit důležitou věc. Přírodní koupání je něco zcela jiného než plavání v bazénu. Přítomnost bahna v rybníku je zcela normální a není člověku škodlivá, přesto, že vám může pocitově vadit. Ryby jsou v přírodních vodních plochách přirození živočichové, a díkybohu, že tam jsou, protože se stejně jako některý hmyz živí ve velkém například komářími larvami z vodní hladiny. To, že ryba lekne, je přirozený koloběh přírody a nemusí to být žádné znamení jedů ve vodě! Že pak vyplave na hladinu, je sice nechutné, ale normální. Pokud jich tam ale plave víc najednou, je čas přeptat se hygieniků.

Stejně jako můžete nahlásit na kteroukoli příslušnou hygienickou stanici podezření na vážnější znečištění vodní plochy, můžete se i předem informovat na místo, kam se chystáte vyrazit. Aktuální seznam všech míst, kde je koupání právě považováno za nebezpečné, naleznete vždy na stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky nebo na webových stránkách vaší krajské hygienické stanice.

Koupání v přírodě je sice krásné, ale rozhodně byste neměli podceňovat kvalitu vody – věnujte pár minut tomu, abyste zjistili, kde jsou vodní radovánky bezpečné!

Reklama

Související témata:

Načítám