Hlavní obsah

Krásná zahrádka? Sáhněte teď po letničkách!

Foto: gardena

Letničky nemusíte pěstovat jen na záhonku, ale také v nádobách, zkuste například netýkavky (balzamíny), dvouzubec (bidens), petúnie, muškáty a jinéFoto: gardena

Reklama

Odkvetly vám na zahrádce jarní cibuloviny a máte pozemek, kam míří slunce? Pak není co řešit – uvolněné místo zaplňte rostlinami, které vás budou těšit celé léto.

Článek

Jak už říká jejich název, letničky jsou rostliny určené pro jednu sezonu. Určitou pracnost – každoročně je musíte předpěstovat ze semínek nebo vysadit sazenice – však vyváží řada předností.

Nabízejí neskutečný výběr

Pokud s letničkami začínáte, překvapí vás, kolik jich vlastně existuje. Teoreticky se řadí do určitých skupin, například k řezu (cínie, slunečnice, verbeny, hledíky…), pnoucí a plazivé (lichořeřišnice, povíjnice, okrasné fazole…), vhodné i na skalku (gazánie, vitálky, všelichy…), k sušení (statice, černuchy, slaměnky...) a mnohé jiné, ale prakticky si stejně nejspíše vyberete ty, jež se vám líbí.

Foto: OBI

Výrazná barva květů mnohých letniček poutá pozornost v záplavě zeleněFoto: OBI

Foto: Gardena

Truhlíky s pestrou směsicí květin ozdobí třeba i plotyFoto: Gardena

Které jsou ty NEJ?

„Nejčastěji se pěstují nestařec, voskovka, hledík, astra, zvonek prostřední, nevadlec, aksamitník, kejklířka, slunečnice, ostrožka, krásenka či proskurník,“ prozrazuje Miroslava Paclová ze společnosti Hortiservis.

Konkrétně si ale vybírejte takové květiny, ze kterých si třeba budete moci vytvořit i dekorace do bytu, nebo naopak ty, kterým to sluší jen na záhoncích. To už opravdu záleží jen na vás.

Foto: OBI

Na foto (zleva): slunečnice a nevadlecFoto: OBI

Foto: Černý Jaroměř

Mezi novinky patří i begónie bolivijská v odrůdě Copacabana F1, letos poprvé jsou k dostání i sazenice pěstované ze semen hned ve třech barvách: v lososové, oranžové a červené. Tato barevná paleta dosud nebyla k dispozici. Begónie bolivijská narozdíl od hlíznatých begónií výborně snáší slunce a dobře odolává i větruFoto: Černý Jaroměř

Nabádají vás k trpělivosti

S předpěstováním letniček ze semínek jste měli začít v lednu až únoru, nyní se vysazují sazenice. „Ale přímo na záhony v květnu ještě můžete vysít slunečnici, ostrožku, fazol šarlatový, měsíček a zvládnete i afrikány,“ uvádí odbornice.

Semínka volně rozhoďte na záhon nebo vysejte do řádků či po špetkách do hnízd v určité vzdálenosti, s ohledem na konkrétní druh. Drobná semena vysejte na povrch zeminy a lehce přitlačte. Až vzejdou, rostlinky vyjednoťte – na jednom místě nechte dvě až tři letničky.

Foto: fiskars

Při výsadbě rostlin nebo i keřů se může hodit pomůcka k ručnímu hloubení děr a jam QuikDrill – vidíte ji jako velké T – cena podle velikosti, například M za 1580 KčFoto: fiskars

Foto: al-ko

Pro zálivku letniček je ideální odstátá dešťová voda, kterou univerzální přístroj Twin 10000 Combi vyčerpá z nádrže téměř do sucha. Jedním pohybem se z něj ale může stát i čerpadlo kalové, například pro odstranění vody ze stavební jámy nebo zatopeného sklepa (za 2150 Kč)Foto: al-ko

Výsadba je snadná

Další možnost nabízí sazenice, které si koupíte třeba v zahradnictví. Obecně se doporučuje vysazovat je ve druhé polovině května, „po zmrzlých mužích“. Do připravené půdy, která je prokypřená a bez plevelů, vytvořte důlek, rostlinku zasaďte a zahrňte zeminou. Většině letniček vyhovuje neutrální, dobře propustná hlinitopísčitá půda.

Foto: OBI

Nízké gazánie můžou ozdobit například i skalkyFoto: OBI

Péči zvládnou i začátečníci

Po výsadbě je hojně zalévejte, třeba i denně, a to do té doby, než začnou kvést. Zeminu průběžně zbavujte plevelů, ale opatrně, abyste s nimi omylem nevykopali i letničku. „Během celého léta jim dopřávejte hnojivo s vysokým obsahem fosforu a draslíku. Forma není podstatná, prodává se tekuté i krystalické hnojivo, tablety či granule – dávkování volte podle návodu na obalu,“ vysvětluje Miroslava Paclová. A dodává, že hnojit máte jednou za jeden až dva týdny. Pravidelně rovněž odstraňujte odkvetlé květy.

Foto: Fiskars

Gerberu určitě znáte jako řezanou květinu, ale nízké formy se pěstují i jako letničkyFoto: Fiskars

Pozor na choroby a škůdce

Ani letničky nejsou „ze železa“, a tak je můžou napadat choroby, zejména houbové, jako je padlí – poznáte ho podle bílo-šedavých povlaků na listech. „Ze škůdců jsou největší hrozbou mšice, a pokud jste rostlinky předpěstovávali ve skleníku, pak i molice a svilušky. Nejlepší je použít komplexní postřik na různé skupiny škůdců, případně přípravky na jednotlivé skupiny škůdců. Výrobky střídejte, protože choroby i škůdci mají tendenci si na ně zvykat, a tak jsou časem méně účinné,“ říká Miroslava Paclová.

Foto: Gardena

Při sázení, přesazování nebo na kypření půdy a další práce užijete šikovné ruční nářadí, včetně květinové lopatky nebo květinových vidlí (lopatka za 110 Kč, vidle za 110 Kč)Foto: Gardena

Pokud máte zahrádku, už neváhejte! Začněte sázet letničky do záhonků. Nemáte zahrádku? Stejně dobře ozdobí i váš balkon či terasu v nádobách! Když je málo místa, zkuste vertikální variantu.

Reklama

Načítám