Hlavní obsah
3,1
(542)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V nabídce vánočního cukroví rozhodně nesmějí chybět klasické rohlíčky. Ale co zkusit změnu? Připravte úžasné rohlíčky dvou barev – ohromí vás chutí i vzhledem. Ano, trošku si s nimi vyhrajete, ale vždyť na to nemusíte být sami.

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Na světlé těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
Na tmavé těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Z uvedených surovin vypracujte hladké a kompaktní světlé i tmavé těsto. Zabalte je zvlášť do fólie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

02.

Poté nechte těsta trošku povolit. Tvarujte z nich kuličky o průměru přibližně 1,5 až 2 cm. Z každé kuličky pak dlaní vyválejte hada dlouhého asi 8 cm.

03.

Na každý rohlíček potřebujete jednoho hada světlého a jednoho tmavého. Zatočte je kolem sebe a poté lehce zatlačte tak, aby se prameny spojily. Výsledný had by měl být stejně silný po celé délce. Konce ohněte k sobě a vytvarujte rohlíček.

04.

Takto připravené rohlíčky skládejte na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut, podle velikosti rohlíčků.

05.

Rohlíčky nechte vychladnout a uchovejte na suchém a chladném místě až do Vánoc (pokud se vám to podaří). Dle preferencí je můžete, jako klasické rohlíčky, vyválet ještě zatepla v cukru. Trošku tím sice skryjete jejich oku lahodící dvoubarevnost, na chuti jim to ale neubere.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Načítám