Hlavní obsah

Koupelny s nádechem starých časů: Nadčasová volba pro ty, kteří vyznávají pohodu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nezbytné místo každého domova se proměňuje. V koupelně se už nechceme jen „umýt a jít“, ale také se cítit příjemně. Co k tomu může přispět? Třeba ji zařídit v pohodlném, jakoby starobylém venkovském duchu.

Článek

Koupelna „vonící“ venkovem se dá pojmout různě. Vždy ale platí, že kromě své základní funkce má uživatelům nabídnout také patřičný komfort.

Kde se inspirovat 

Prvotní námět pro venkovský styl nabízí příroda. „Podstatné jsou všechny přírodní materiály. Přirozené dřevo ladí v kombinaci s kamenem, pálenou cihlou nebo kovem. Ačkoliv autentické materiály jednoznačně vítězí, nemusíte se bát ani jejich imitací,“ upozorňuje Lenka Lehečková ze společnosti SIKO koupelny & kuchyně.

A dodává, že často se jako základ venkovského stylu používá vzhled pálených cihel, který dokáže napodobit keramická dlažba. Ta může neméně zdařile imitovat rovněž dřevěná prkna. Díky vzorům a rozmanitým tvarům, včetně populárních hexagonů (šestihranů), si pak každý poměrně snadno vytvoří originální koupelnu.

Foto: SIKO koupelny & kuchyně

Keramickou dlažbu série Brick America old můžete použít i jako obklad. Na výběr více rozměrů, například 10 × 20 cm, cena 999 Kč. Povšimněte si v této country koupelně rovněž originálního umyvadla Art Džber, cena 5701 KčFoto: SIKO koupelny & kuchyně

Foto: Keramika Soukup

Série Cotti d'Italia věrně napodobuje pravé dlažby cotto. Doplňují ji hexagony (šestiúhelníky), jež se dají použít na podlahu i na stěny. Cena 1499 Kč za m²Foto: Keramika Soukup

Vyberte „barvu venkova“

„Pro venkovský styl jsou charakteristické barvy od béžové přes pískovou až po různé tóny hnědé. Mezi velmi oblíbené patří i barva koňaku, terakoty, odkrytého zdiva či kamene,“ uvádí Lenka Lehečková. Zajímavě rovněž může vypadat i modrá (modrošedá) použitá například ve spojení s hnědou a bílou. Vždy bude záležet na velikosti plochy, kterou dané barvě dopřejete, na kombinaci s ostatními tóny a samozřejmě i na použitém materiálu.

Dalším typickým rysem country koupelen je dojem přirozené opotřebovanosti. Efekt patiny je ostatně v interiérovém designu populární a hospodyňky jistě ocení i jeho praktickou stránku.

Foto: SIKO koupelny & kuchyně

Spojením bílé, hnědé a modré barvy na obkladech série Andaman s patinou lze vytvořit zajímavý mix. Zaujme rovněž nástěnná tříotvorová umyvadlová baterie série Ricordi v povrchové úpravě bronz, cena 7990 KčFoto: SIKO koupelny & kuchyně

Foto: Hornbach

Umyvadlo na desku Form & Style Saona vyniká čistými liniemi. Cena 1695 KčFoto: Hornbach

Foto: Le Patio

Jednoduchý tvar zdobí patina. Zrcadlo o rozměrech 60 × 65 cm má rám z mangového dřeva. Cena 3600 KčFoto: Le Patio

Foto: Hornbach

Na foto (zleva): WC prkénko Adob, cena 739 Kč; Stripes, cena 895 KčFoto: Hornbach

Pro vzájemný soulad 

Nábytek se v tomto případě používá solitérně. Základ může tvořit podumyvadlová skříňka, uzavřená, otevřená či v kombinaci obojího, nebo podumyvadlová deska. Podle potřeby se pak doplňuje dalším úložným prostorem, nezřídka se používají také policové regály, a kde je více místa, tam se uplatní i samostatně stojící věšák. Pojítkem je materiál; může jím být masiv, stejně jako MDF deska opatřená fólií s dřevodekorem (nebo jiná imitace dřeva), ale jen jeden.

U všech kovových prvků, vodovodními bateriemi počínaje a jednoduchými háčky konče, byste měli vsadit na jednotný materiál, respektive jeho povrchovou úpravu. „Do tohoto stylu velmi pěkně zapadnou mosaz, měď, nerez nebo i černá barva,“ vysvětluje designérka Martina Šimková ze studia Cadface.

Foto: Sapho

Umyvadlová skříňka Brand je k dostání ve dvou odstínech (starobílá a mořený smrk) a velikostech. Cena 20 990 Kč (šířka 160 cm)Foto: Sapho

Foto: Ideal Standard, Biano

Umyvadlové baterie Jado z kolekce Retro mají povrch z ušlechtilé mosazi. Prodávají se jak kohoutkové, cena 31 007 Kč, tak i pákové, cena 23 388 KčFoto: Ideal Standard, Biano

Něčeho méně, jiného více 

S ohledem na zpravidla výrazné materiály, které se v koupelně s nádechem venkova používají, vybírejte zbývající zařizovací prvky a doplňky umírněně – platí to jak pro jejich design, tak i množství. Omezte i hojnost dekorací a raději si dopřejte jednu dvě živé rostliny.

Naopak se nebojte použít více světelných zdrojů. „Efektně vypadá kombinace přímého a nepřímého osvětlení. Přímé nasvítí například umyvadlo, nepřímé třeba dlažbu se strukturovaným povrchem,“ vysvětluje Martina Šimková.

Nakonec si zapalte svíčku, napusťte vanu a užívejte si relaxační koupel. Hektický život nechte alespoň na chvíli za dveřmi.

Foto: À la Maison

Vyberte si, kterými doplňky koupelnu vybavíte. Například podložka z akátového dřeva Acacia, cena 390 KčFoto: À la Maison

Foto: Le Patio

Dřevěný panel s háčky může dekorovat jednoduchá řezba, cena 1250 Kč, i patina, cena 1650 KčFoto: Le Patio

Foto: Philips Lighting

Přílišná rustikálnost všech zařizovacích prvků by už byla na škodu, proto se volí spíše jednoduché tvary svítidel. Na foto (zleva): stmívatelné Thermal, cena 890 Kč; stmívatelné Wash, cena 870 KčFoto: Philips Lighting

Líbí se vám koupelny ve venkovském stylu?

Reklama

Související témata:

Načítám