Hlavní obsah

Speciál o lécích: Tyhle potraviny k nim nejezte!

Foto: Thinkstock

Některé kombinace léků a potravin nejsou vhodnéFoto: Thinkstock

Reklama

Berete léky, a máte pocit, že vám nezabírají? Tak si pozorně přečtěte náš článek! Je totiž možné, že během dne jíte potraviny, které účinnost vašich pilulek snižují, či naopak zásadně zvyšují, čímž mohou prohloubit nežádoucí účinky. Víte, které léky nesnášejí česnek, vlákninu, zrající sýry...?

Článek

Přes tři sta léčivých látek, které farmaka obsahují, reaguje na potraviny. A mnoho kombinací vám může vážně uškodit. Proto nezapomínejte číst příbalové letáky, když je tam uvedeno brát medikament před jídlem, s ním nebo po něm, dodržujte to. Zaručíte si tím nejlepší účinnost látky.

Vláknina jako brzda

Berete acylpyrin, aspirin, anopyrin, případně jiné léky s kyselinou acetylsalicylovou? Potom si dejte pozor na potraviny s vysokým obsahem vlákniny (balastních látek), ke kterým patří celozrnné pečivo, vločky, ovoce, luštěniny a jiné. Vláknina je pro tělo prospěšná, ale když ji berete současně nebo bezprostředně po požití léku s kyselinou acetylsalicylovou, dochází ke zpomalování vstřebávání účinných látek léku ve střevech.

Česnek léčí, ale…

Patří k vaší každodennosti přípravek na ředění krve warfarin? Potom raději vyřaďte ze svého jídelníčku česnek, který v tomto případě několikanásobně zvyšuje účinnost přípravku.

Foto: Thinkstock

Při užívání léků čtěte pozorně příbalové letákyFoto: Thinkstock

Vliv potravin na warfarin ještě zpřesňuje doc. MUDr. Jan Kábrt z kliniky Program H plus: „Warfarin užívají lidé k potlačení srážení krve například po žilních trombózách. Ke snížení účinnosti u warfarinu dochází po příjmu potravin s vysokým obsahem vitaminu K," a dodává: „Tito lidé by se měli vyvarovat listové zeleniny, jako je kapusta, špenát nebo zelné saláty a místo sójového oleje by měli užívat slunečnicový olej nebo máslo." Hlavním důvodem je právě vysoký obsah vitaminu K, který blokuje účinek léku s rizikem, že v krevním řečišti znovu i přes léčbu vznikne sraženina.

Grapefruit brání odbourávání léků v játrech

Grapefruity totiž blokují účinky enzymu, který rozkládá některé léky, aby se mohly z těla vyloučit. „Tím dochází k jejich kumulaci v těle a zesílení nežádoucích účinků léku, až k otravě. Jde o poměrně velké množství připravků, jako jsou tablety na snížení tlaku, některá antihistaminika, antibiotika, léky na spaní a uklidnění a také statiny – léky na snižování cholesterolu,“ říká MUDr. Marta Šimůnková ze společnosti YourComm. Pacienti si tak mohou navodit stav podobný opilosti.

Velmi nebezpečné je grepovou šťávou zapít viagru, lék na zlepšení erekce, zvyšuje totiž jeho účinnost. „Může to vést až k selhání srdce a krevního oběhu," říká Robert Jirášek ze společnosti Edukafarm.

Čím léky nezapíjejte?

  • Trápí vás záněty močového měchýře a užíváte biseptol nebo jiná léčiva řady sulfonamidů? Potom často nepijte kyselé džusy. Snižuje se nejen účinnost přípravku, ale riskujete i tvorbu ledvinových kamenů.
  • Káva a kola vzhledem k tomu, že obsahují kofein, nejsou také vhodnou tekutinou na zapíjení léků, zejména těch, co samy obsahují tuto látku. Účinek se násobí a dochází k bušení srdce. Kofein se také nesnese s některými léky proti cukrovce, a důsledkem může být i hypoglykemie. Káva obsahuje třísloviny, které se nesnášejí s železitými preparáty a mohou redukovat účinek psychofarmak. „Kávu nekombinujte s alendronátem, který je obsažen například v léčivu na osteoporózu Fosavance, vytvářejí se komplexní sloučeniny, a tím se snižuje vstřebávání, tedy účinnost přípravku,“ doporučuje Robert Jirášek. Bojujete-li proti osteoporóze, omezte nejen kofeinové nápoje, ale ani léky proti úbytku kostní hmoty nezapíjejte mlékem,nebo aspoň udržujte dvouhodinový odstup.
Foto: Thinkstock

Léky je potřeba zapíjet pouze čistou vodou, jiné tekutiny mohou být kontraproduktivníFoto: Thinkstock

Lékořice zbavuje tělo vody

K léčbě vysokého krevního tlaku se užívají diuretika, která tělo odvodňují, a tím ulevují srdci. Společně s vodou odcházejí z těla minerální látky, především draslík. Když jíte často a ve velkém množství lékořici, účinek odvodňování a odplavování se zesiluje. Negativními symptomy jsou únava a oslabení svalů.

Mléčné výrobky

Vápník v mléčných výrobcích, jako jsou mléko, jogurt, smetana – na sebe váže účinné látky obsažené v tetracyklinových antibiotikách, takže je tělo nemůže vstřebávat, a hned je zas vylučuje a účinek se nedostavuje. „Nevhodná jsou v kombinaci s tetracykliny konkrétně Doxybene, Deoxymykoin i příliš tučná jídla, také omezují vstřebávání účinných látek do těla,“ doplňuje Robert Jirášek.

Zrající sýry a alkohol

V případě, že užíváte antidepresiva, neměli byste do svého jídelníčku zařazovat plísňové a zrající sýry, protože zvyšují nežádoucí účinky přípravku. „V psychiatrii užívané inhibitory monoamin oxidázy s jídlem obsahujícím tyramin vyvolávají silné bolesti hlavy, hypertenzi, zvracení a v těžkých případech interakce končí i smrtelně,“ zpřesňuje Marta Šimůnková.

Vůbec, když berete medikamenty, nekombinujte to s alkoholem. Myslete na to, že samotný lék, ať je jakkoli prospěšný, obvykle zvyšuje zátěž jater.

Nejbezpečnější je, zapíjet léky dostatečným množstvím vody a nebát se zeptat lékaře nebo farmaceuta v lékárně, co k léčivům můžete jíst a co ne. A věděli jste, že Tohle jsou potraviny, kterých se rakovina „bojí"! a „Zdravé" potraviny vám můžou i ublížit?

Reklama

Související témata:

Načítám