Hlavní obsah
3,5
(47)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Hledáte dokonalé letní jídlo? Kuřecí špízy s cibulí a voňavým rozmarýnem připravíte na grilu i v troubě. V kombinaci s lehkým dipem z pečeného česneku chutnají fantasticky.

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Špízy
  • 600 g kuřecích prsou
  • 2 ks cibule
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 špetka mleté kurkumy
Dip
  • 5 lžic majonézy
  • 1 palice česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Palici česneku překrojte, v řezu pokapejte olejem a položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Chcete-li použít gril, oceníte návod, jak grilovat česnek.

02.

Mezitím namočte osm špejlí do vody. Maso nakrájejte na kostky a cibuli na větší kusy. Vše vložte do mísy, přidejte olej, sůl, kurkumu, pepř a lístky rozmarýnu. Vše důkladně promíchejte a maso pak střídavě napichuje s cibulí na špejle. Špízy vyskládejte do pekáčku, vyjměte z trouby česnek a vložte tam maso. Pečte asi 30 až 40 minut.

03.

Zatímco se maso peče či griluje, vytlačte stroužky česneku ze slupek a vidličkou je v misce rozmačkejte. Promíchejte s majonézou a podle potřeby osolte. Hotové špízy namáčejte do česnekového dipu. (Vyzkoušejte recept na domácí majonézu anebo bleskovou majonézu hotovou za dvě minuty.) Podávejte s pečivem a zeleninovým salátem.

Máte rádi chuť a vůni grilovaných pokrmů, ale nemusíte maso nebo si chcete odlehčit? Vyzkoušejte oblíbené cuketové spirály s křupavým kabátkem anebo vegetariánské špízy s cuketou a sýrem halloumi. Výtečné jsou zeleninové špízy s tempehem a také sýrové špízy s ananasem z balkánského sýra.

Reklama

Načítám