Hlavní obsah

Lahodné variace smaženého sýra. Zkuste nivu, tvarůžky i brokolicové kuličky!

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste lahodné variace na smažený sýr: s brokolicí, nivou a špenátem i zlatavé tvarůžkyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Smažený sýr můžeme bez nadsázky označit za moderní českou klasiku. Většina restauratérů vám – byť možná trochu nelibě – potvrdí, že jde o jedno z nejoblíbenějších jídel. Pochutnejte si na něm i doma!

Článek

Dnes hraje hlavní roli rozteklý zlatavý sýr – ať už v podobě pikantních tvarůžků (tímto se omlouvám všem kolegům, kteří si jejich vůně užívají kvůli mému vaření tak trochu proti své vůli), nivy v těstíčku nebo goudy a eidamu v brokolicových kuličkách. Na hubnutí do plavek už je stejně skoro pozdě, tak je zase o důvod míň, proč těmto dobrotám odolávat!

Niva v těstíčku

Na 4 porce potřebujete: 120 g nivy (trojhranné balení), 4 velké plátky šunky, hrst čerstvého špenátu, 2 vejce, pepř, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, lžíci mléka, hrnek strouhanky, řepkový olej

Foto: Greta Blumajerová

Díky šunce a těstíčku niva hezky drží tvarFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce, čerstvě mletý pepř, mouku a mléko rozšlehejte na hustší těstíčko (nesolte, niva je sama o sobě slaná dost) a nechte chvilku odležet. Sýr rozkrojte na 4 plátky, každý z obou stran obložte několika lístky špenátu a zabalte do plátku šunky. Zajistěte párátky, obalte v těstíčku a poté ve strouhance. Celý postup můžete ještě jednou zopakovat, ale i jedna vrstva stačí. Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.

Tip: Smažený sýr odlehčete salátem nebo zajímavou zeleninovou přílohou.

Brokolicové sýrové kuličky

Na 4 porce potřebujete:1 brokolici, 3 stroužky česneku, ½ lžičky soli, pepř, 200 g tvrdého sýra (já namíchala goudu a eidam), 3 vejce, ½ hrnku strouhanky, řepkový olej na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace sýra, brokolice a česneku dodá křupavým kuličkám dokonalou chuťFoto: Greta Blumajerová

Postup: Z brokolice odstraňte košťály, pokrájejte ji na růžičky a rozmixujte na jemnou drť. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, čerstvě mletý pepř, najemno nastrouhaný sýr a žloutky a dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do sýrové hmoty. Tvořte malé kuličky, které obalujte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.

Tip: Kuličky zvládnete i úplně bez tuku: jednoduše je pečte při 180 °C na pečicím papíře v troubě. A ještě zdravější variantu připravíte podle blogerky Míši a jejího receptu na brokolicovo-parmezánové kuličky!

Smažené tvarůžky

Na 4 porce potřebujete: 300 g olomouckých tvarůžků (3 balení), 60 g salámu typu uherák (resp. dvojnásobný počet koleček, než kolik je kousků sýra), hladkou mouku, 2 vejce, strouhanku, řepkový olej na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Otevřete všechna okna... a pusťte se do smažených tvarůžků!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Ke každému kolečku sýra přitiskněte z obou stran plátek salámu a poté obalte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku (nesolte, sýr je sám o sobě dost slaný!) a nakonec ve strouhance. Celý postup ještě jednou zopakujte a vše pořádně přitiskněte, aby sýr během smažení nevytékal. Pečte z obou stran dozlatova a podávejte s máslem maštěnými bramborami s pažitkou nebo jednou ze 3 originálních bramborových příloh.

Tip: Věděli jste, že syrečky jako jediný sýr neobsahují téměř žádný tuk? Zkuste naši tvarůžkovou dietu!

Připravujete smažený sýr i doma, nebo to je jídlo, které si dáte jedině v restauraci?

Reklama

Načítám