Hlavní obsah

Látkové tapety: Proměňte svůj byt v luxusní sídlo!

Foto: thinkstock

Líbí se vám látkové tapety?Foto: thinkstock

Reklama

Dokonale sladěné barvy a vzory v interiéru, na pohled i na dotyk příjemně měkké bydlení. A exkluzivní vzhled, který už není zas tak drahý. O čem je řeč? Přece o látkových tapetách!

Článek

Tapety zažívají svůj velký návrat a stávají se módním doplňkem interiéru. Platí to i o tapetách látkových, které kromě svého luxusního vzhledu dokážou nabídnout také několik praktických funkcí. V současnosti navíc klesá jejich cena, a tak si je může dnes dopřát takřka každý. I z obyčejného panelákového bytu pak lze udělat romantické bydlení či například reprezentativní a málem panské sídlo. Nevěříte?

Co umí látkové tapety?

Hlavní předností látkových tapet je jejich příjemnost nejen na dotyk, ale i na pohled. Díky tomu je mnohem snadnější bydlení pocitově zateplit a zútulnit. „Zmíněný měkký povrch tapet současně pohlcuje zvuk, a funguje tedy i jako zvuková izolace. Ruchy, hluky, ale stejně tak hudba nebo hlasitý hovor budou mnohem méně rušit sousedy či ostatní spolubydlící,“ udává interiérový architekt Ing. arch. Ivan Tomáš.

Foto: Optimal Design

Látkové tapety nejen dobře vypadají, ale fungují i jako zvuková izolaceFoto: Optimal Design

Výrobci látkových tapet nabízejí nejen tapety, ale většinou i kompletní sortiment bytového textilu. Je tedy velmi snadné vybrat tapety a například okenní závěsy nebo potahové látky, které budou mít stejný vzor. Nabízí se tak možnost dokonale sladit interiér a vytvořit požadovaný dojem celistvosti bez toho, aniž byste žádali o radu interiérového specialistu. Zkuste to vzít jako výzvu a pohrát si s vlastním bytem!

Trendem jsou geometrické vzory

Látkové tapety by z hlediska jejich vzhledu bylo možné rozdělit do dvou skupin. Jedna představuje moderní styl s převahou geometrických vzorů, což odpovídá současným trendům minimalisticky pojatého bydlení. Druhá, a početnější skupina, naopak nabízí vzory zcela tradiční připomínající dobu honosných aristokratických sídel. Pokud máte zájem, můžete být „in“. Pravdou však zůstává, že tradičně pojaté látkové tapety mají v sobě něco romantického, a toho je škoda nevyužít!

Foto: Line Design

Vzory látkových tapet můžete dokonale sladit se vzory ostatních bytových textiliíFoto: Line Design

Jak se látkové tapety udržují a jaké jsou ceny?

Stěny se v obytném interiéru většinou nikterak neošetřují a ani látkové tapety v tomto smyslu nejsou výjimkou. Vyrábějí se z nepřeberného množství umělých i přírodních vláken. Chcete-li přesto láýtku udržet v ideální čistotě, můžete tapety při větším úklidu vyluxovat stejně jako koberec. Vysavač ale nastavte na poloviční výkon, abyste látku nestrhli ze zdi.

Foto: Thibaut Design

Z důvodu vlhkosti se textilní tapety nedoporučují do koupelny a kvůli mastným parám je není vhodné umísťovat ani do špatně odvětratelných kuchyníFoto: Thibaut Design

„Zároveň je nutné dodat, že látkové tapety rozhodně nepředstavují žádné riziko pro alergiky nebo osoby trpící respiračními onemocněními a neexistuje ani žádné omezení ze strany lékařů, kteří by používání látkových tapet nedoporučovali. Zdravotní rizika prostě neexistují," uvádí Ivan Slavík ze společnosti Artes Design a dodává, že „kvůli zvyšující se poptávce už nejsou problémem ani dříve vysoké ceny, které se dnes pohybují v rozpětí od 300–1000 korun/m2“. Zbývá už jen uvést, že i látkové tapety se prodávají stejně jako běžné tapety papírové v rolích zpravidla od šíře 80 centimetrů.

Foto: Artes Design

Při velkém úklidu můžete látkovou tapetu jednoduše vysát, a udržovat tak svůj byt v takřka sterilní čistotěFoto: Artes Design

Jak se instalují a kdo instalaci provede?

Nemáte-li stěny výjimečně hrbolaté nebo jinak poničené, pak je i instalace velmi podobná instalaci papírových tapet a probíhá tedy běžným nalepením na zeď. Mohou však nastat problémy s třepením okrajů a s jejich správným překrýváním, proto se doporučuje obrátit se na zkušeného tapetáře. Protože ve většině případů prodávají látkové tapety interiérová studia, která službu instalace nabízejí, tak by ani v tom neměl být žádný problém.

Foto: Thibaut Design

Ceny látkových tapet se v průměru pohybují v rozmezí od 300 do 1000 Kč za metr čtverečníFoto: Thibaut Design

Ceny za nalepení tapet se přirozeně liší, ale orientačně je možné počítat s rozpětím přibližně okolo 500 korun za jednu hodinu práce řemeslníka. Jedna stěna o rozměru 4 x 2,5 m pak může zabrat kolem 3 hodin. Někdy se ale uvádí cena práce za 1 m2 a ta se pak pohybuje kolem 150 korun.

Foto: Optimal Design

Instalaci je vhodné svěřit zkušenému tapetáři. Jedině tak je mimořádný efekt látkové tapety zaručenFoto: Optimal Design

Kam látkové tapety nepatří?

  • do koupelny a místností, kde by tapeta mohla přijít do přímého styku s vodou
  • do kuchyně s nevhodnou digestoří a místností s problematickým odvětráním – textilní povrch by totiž mohl nasáknout mastnými parami a
  • usadily by se v něm i případné nepříjemné pachy
  • do místností, kde se kouří – jeho zápach se doslova vpije do textilního povrchu

Oslovily vás látkové tapety, anebo si myslíte, že to není pro vás? Řekněte nám to v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám