Hlavní obsah

Léčivé náplasti: Umí toho víc, než si myslíte!

Foto: thinkstock

Různé typy léků lze dnes nahradit léčivými náplastmiFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás záda, trápíte se menstruačními bolestmi nebo musíte brát dlouhodobě hormony... Přitom ale neradi polykáte pilulky a injekcí se vyloženě bojíte? Pak v lékárně sáhněte po jednoduché alternativě – speciálních náplastech! Fungují celkem spolehlivě a možnosti jejich medicínského využití se pořád rozšiřují.

Článek

Kromě krycích na drobná poranění, jsou v prodeji dva základní typy náplastí.První skupina obsahuje a různě rychle uvolňuje určitou léčivou látku. Ta se přes pokožku dostává rovnou do krve, a může tak působit proti bolesti, proti zánětu, dodávat hormony, nikotin a podobně. Náplasti druhé skupiny působí fyzikálně. Postižené místo chladí nebo zahřívají, a tímto způsobem účinně uvolňují napětí a křeče. Jaké vlastnosti mají oproti klasickým lékům?

Šetrní pomocníci

  • léčivé náplasti jsou ohleduplné k vašemu žaludku, játrům či střevům
  • mají méně vedlejších účinků a jsou diskrétní
  • léčivé látky v nich obsažené se vstřebávají rovnoměrně a nemusí být v tak vysokých koncentracích jako u klasického léčiva
  • vzhledem k aplikaci nehrozí předávkování a odpadá v některých případech i noční vstávání
  • některé náplasti se hodí též pro děti, například ty s anestetikem před aplikací očkování

Nyní si pojďme říci, na co všechno náplasti fungují!

Pouze pro dámy

„V gynekologii jsou náplasťové aplikace léků užívány hlavně jako antikoncepce, nejznámější jsou asi hormonální náplasti EVRA. Dále se využívají při léčbě známých klimakterických příznaků, jako je osteoporóza, návaly, poruchy spánku a podobně. Pro tyto účely jsou náplasti dvojího typu: s estrogenem pro ženy bez dělohy a s gestagenem i estrogenem pro ženy s dělohou,“ objasňuje gynekoložka MUDr. Zdeňka Trhoňová. Antikoncepční náplasti jsou díky svému fungování vhodné i pro dámy trpící častými problémy se zažíváním. Bývají voděodolné a lepí se střídavě na hýždě, břicho či horní část trupu. Kvůli obsahu hormonů se dají koupit v lékárně pouze na základě lékařského předpisu.

Tip redakce:Chcete více vědět o osteoporóze? Nenechte si ujít článek Osteoporóza si nevybírá. Ničí mladé i staré!.

Náplasti detoxikační čili očistné

Mají zbavit tělo všech škodlivých látek díky speciálním přírodním výtažkům. Lepí se nejlépe na noc, konkrétně na chodidla, na problematická místa či na akupunkturní body. Podle toho, jak jsou ráno zabarvené, lze údajně určit míru znečištění vašeho organismu. Kromě očisty slibují tyto náplasti též snížení váhy, úlevu od bolestí a otoků, více energie, lepší spánek. Díky nejlépe sedmidenní očistné kúře budete prý celkově v lepší kondici. Náplasti obsahují rostlinné extrakty využívané čínskou medicínou a slibují dosažení kýženého efektu vyvoláním tlaku na reflexní body. Dají se koupit volně bez předpisu, 20 kusů seženete zhruba za 400 korun.

Odvykací „berličky“

Uvažujete o náplastech pomáhajících skoncovat s tabákem? Praktická lékařka MUDr. Zdenka Stehlíková říká: „Fungují jako náhradní nikotinová terapie při postupném odvykání kouření. Tyto nikotinové náplasti výrazně snižují touhu člověka po cigaretě a působí též výchovně vzhledem k nutnosti plné úhrady výrobku kuřákem. Léčba je vhodná pro středně závislé lidi, tedy ty s maximální denní spotřebou do 20 cigaret či méně, která trvá jen několik let.“ Náplasti se liší množstvím obsaženého nikotinu a zmenšují abstinenční příznaky. Jsou volně prodejné, týdenní kúra vás přijde na přibližně 400 korun.

Foto: thinkstock

Náplasti se lepí například na břicho, kde jsou velmi nenápadnéFoto: thinkstock

Bolest pod kontrolou

Stále více lidí nachází v náplastech proti bolesti řešení, jak zvládnout každodenní život. Ty chladivé s mentolem si nalepují na čelo či spánky, když mají hlavu jako střep. Jsou volně ke koupi v lékárnách. Při bolestech svalů, kloubů či páteře, na zánět šlach a na zhmožděniny, tam všude můžete náplast proti bolesti vyzkoušet. Hřejivé náplasti obsahující bylinky a minerály zase ocení ženy s menstruačními bolestmi či bolestmi bederní páteře. Ani na ně nepotřebujete lékařský předpis.Elastické „nálepky“ využívají sportovně aktivní lidé – neomezují totiž nijak v pohybu. Speciální náplasti působící na bolest centrálně jsou důležité pro lidi s dlouhodobými velkými bolestmi – účinkují tři dny a jsou k dostání pouze na předpis.

A kdy pomáhají ještě?

  • Proti hmyzu – náplast je napuštěna vitaminem B1 a aplikuje se dvě hodiny předem (cena 250 korun za 12 kusů)
  • Na opary – nalepují se buď na noc či na den, jsou diskrétní, mírní projevy a urychlují hojení. Balení s 15 kusy stojí okolo 220 korun. Více ve článku Proč se vám vrací opary? Zjistěte to!.
  • Při aftech – díky takzvanému vlhkému hojení se po přiložení náplasti utvoří na aftě léčivý gelový povlak. Náplast se postupně sama rozpustí, 8 kusů stojí zruba 240 korun.
  • Na bradavice a kuří oka – asi po 3 až 4 dnech se náplast s kyselinou salicylovou odloupne a změklá kožní deformace se odstraní. Balení s 6 kusy stojí okolo 30 korun.
  • Na puchýře – gelové náplasti vsáknou tekutinu z puchýře a urychlí hojení, 6 kusů seženete přibližně za 100 korun.
  • Proti chrápání – nosní pásky se lepí na noc, po aplikaci pruží a roztahují horní cesty dýchací. 30 pásků koupíte za 370 korun.

Všechny tyto typy bez problémů zakoupíte v lékárnách.

Kdy raději nelepit

Aplikace léčivých náplastí podléhá stejným pravidlům, jako užívání léků. Hormonálně antikoncepční vám tedy lékař nepředepíše například při zvýšeném riziku trombózy.„Při užívání odvykacích náplastí je nutná opatrnost u pacientů po infarktu, s onemocněním srdce, při poruchách srdečního rytmu, s onemocněním ledvin nebo štítné žlázy. Ti by měli konzultovat aplikaci nikotinových náplastí s lékařem,“ říká praktická lékařka pro dospělé MUDr. Zdenka Stehlíková.

Tipy pro správnou aplikaci

  • náplast nelepte na mokrou, zpocenou, špinavou a ochlupenou kůži
  • neaplikujte ji hned po koupání, teprve až dobře oschnete
  • mastnou kůži otřete nejprve lihem
  • místo, kam náplast umístíte, nenatírejte krémem, make-upem, pleťovým mlékem a podobně
  • nelepte nic na kůži s poraněním, postiženou zánětem či s hojící se ránou

A jaké zkušenosti s léčivými náplastmi máte vy? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem! A pro všechny, kdo se bojí bolesti, tu máme článek Nové přístroje odhalí nemoc bez odběru krve a bezbolestně!.

Reklama

Načítám