Hlavní obsah

Letní menu s vůní Balkánu: Vyzkoušejte polévku, slaný koláč i dezert

Foto: David Háva

Tohle je letní menu, které si můžete dopřát bez výčitekFoto: David Háva

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravili jsme pro vás lehké letní menu s vůní Balkánu. Svěží polévku plnou zeleniny, voňavý slaný koláč a na závěr sladkou tečku v podobě jablek, ořechů a smetany.

Článek

Balkánská kuchyně rozhodně není pro milovníky toho nejzdravějšího životního stylu. Při vaření se obvykle spotřebuje dost tuku, vepřového i kachního sádla, nejen olivového oleje. My jsme pro vás vybrali spíš zdravější varianty s ohledem i na horké letní dny. Tato kuchyně je rovněž bohatá na aromatické bylinky, jako je rozmarýn, kopr, bazalka nebo šalvěj. S oblibou se používají kořeněné směsi, mezi nejznámější patří čubrica. Do dezertů se používá hodně rozinek, různých druhů ořechů, sušené ovoce nebo fíky.

Čorba – kyselá polévka

Na 4 porce potřebujete: 300 g míchané zeleniny (květák, mrkev, celer, paprika, brambory, petržel), 100 g kysaného zelí, 1 vyzrálé rajče, citronovou šťávu na dochucení, 1 l zeleninového vývaru, zakysaná smetana. Na knedlíčky: 150 g mletého hovězího masa, 1 lžíci hladké mouky, 1 vejce, 30 g rýže, sůl, pepř, hrst čerstvé petrželky, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu

Foto: David Háva

Rychlé jídlo do horkých dní? Zkuste tuto polévkuFoto: David Háva

Postup: Zeleninu nakrájejte na kousky, zalejte ji vroucím vývarem, přidejte kysané zelí a vařte téměř doměkka. Pak přidejte na kostičky nakrájené rajče a polévku ještě chvíli vařte. Nakonec ji osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.

Rýži uvařte a smíchejte ji s vejcem, moukou, mletým masem a podle potřeby směs osolte. Vytvarujte kuličky a vařte je ve vroucí vodě 10 minut. Přidejte do polévky, dozdobte nasekanou petrželkou.

Tip: Polévku před podáváním dochuťte lžící zakysané smetany.

Koláč Banitsa

Pro 4 až 6 osob potřebujete: 2 balení chlazeného listového těsta, 300 g balkánského sýra, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 2 lžíce bílého řeckého jogurtu, kousek rozpuštěného másla na potření

Foto: David Háva

Když přidáte malou misku zeleninového salátu, máte postaráno o lehkou letní večeřiFoto: David Háva

Postup: Do mísy nastrouhejte nebo rozdrobte sýr. Přidejte jogurt, prolisované stroužky česneku a obě vejce. Směs opepřete a dobře promíchejte. Listové těsto rozložte a každé nařízněte na delší straně na 3 pruhy. Naplňte je sýrovou směsí a zatočte jako tenké záviny. Okraje potřete rozpuštěným máslem. Zbylým máslem potřete dno zapékací formy a válečky z listového těsta do ní poskládejte do tvaru šneka. Potřete zbylým máslem a koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Tip: Před vložením do trouby můžete navrch koláče přidat pár cherry rajčátek a lístky rozmarýnu.

Tufahije – plněná jablka

Na 4 porce potřebujete: 8 jablek, 200 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr, 300 g mletých vlašských ořechů, 6 lžic agávového sirupu. Na sirup:1 l vody, šťávu z poloviny citronu, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky krupicového cukru

Foto: david háva

S kopečkem vanilkové zmrzliny budou chutnat ještě lépe!Foto: david háva

Postup: Suroviny na sirup svařte tak, aby tekutina mírně zhoustla. Jablka oloupejte, nechte vcelku a vyjměte jádřince. Vložte je do sirupu a krátce vařte. Jablka se nesmí rozpadnout. Smetanu ušlehejte do tuha, smíchejte s ořechy a vanilkovým cukrem. Směsí naplňte vychladlá jablka a přelejte je agávovým sirupem.

Tip: Do náplně můžete přidat i rozinky nebo různé druhy nasekaných ořechů.

Lákají vás vůně balkánské kuchyně? Podělte se s námi o svůj oblíbený recept.

Reklama

Související témata:

Načítám