Hlavní obsah

Léto s dioptriemi: Jaké čočky a brýle k moři nebo do bazénu?

Foto: Profimedia

Nošení dioptrických brýlí je zcela běžná záležitost. U některých aktivit ale mohou být na obtížFoto: Profimedia

Reklama

Nosíte dioptrické brýle nebo čočky? Pak možná v létě zažíváte drobné potíže, které ostatní ani nenapadnou. Víte třeba, jaké čočky jsou vhodné, když vyrazíte k vodě? A jak je to se slunečními brýlemi?

Článek

Oko je velmi citlivý orgán, a jeho ochrana je proto nadmíru důležitá. Pro váš zrak může být v létě rizikové nejen UV záření, ale například i kontakt očí s vodou na veřejných koupalištích.

Kdo netrpí žádnou oční vadou, nošení slunečních brýlí bere pravděpodobně jako naprosto přirozenou záležitost. Stejně jako se nejspíš nezamýšlí, jaký vliv mohou mít na oči infekce, které se hromadí ve vodě v bazénu, protože i zde platí riziko především pro nositele kontaktních čoček.

Patříte mezi ně? Poradíme vám, jak léto s dioptriemi přežít bez nesnází!

Ochrana před sluncem je nezbytná pro všechny

Rizikové UV záření, kterému jste zejména v létě, ale například i v zimě na horách, vystaveni, může trochu klamat.

„Škodlivou složkou slunečního záření není viditelné světlo, ale UV záření. Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, tak oči nepoškodí,“ vysvětluje primářka MUDr. Lucie Valešová z oční kliniky DuoVize Praha.

Přílišné vystavení UV záření může vést k řadě komplikací, například k zánětu rohovky nebo spojivek, ale i závažnějším problémům, jejichž důsledkem bývá v nejhorších případech i trvalé poškození zraku.

Foto: Profimedia

Do slunečních brýlí si můžete nechat zabrousit tmavé dioptrické čočkyFoto: Profimedia

Jaké vybrat sluneční brýle?

„Oční čočku, na rozdíl od zbytku těla, nikdy není možné regenerovat přirozenou cestou. Chránit ji ale můžete brýlovou čočkou s UV ochranou,“ říká Kateřina Ševcová ze společnosti Essilor.

„Chcete-li mít jistotu, že vaše oči jsou dobře chráněny před UV zářením, kupte si kvalitní sluneční brýle v optice, jistě budou dražší než obyčejné, ale spolehlivě chrání vaše oči. Navíc jsou většinou i lépe zabezpečeny proti rozbití, což třeba při sportech může být dost důležité,“ říká MUDr. Lucie Valešová.

Co si při koupi brýlí pohlídat? „Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UVA i UVB zářením. Doporučený filtr je UV 400,“ uvádí MUDr. Gabriela Pilková, oční lékařka se specializací v oblasti léčby dětí z Dětského očního centra Kukátko.

„Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50–60procentní. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření,“ dodává lékařka.

Foto: Profimedia

Do bazénu si berte jednorázové čočky, které ihned po koupání vyhoďteFoto: Profimedia

Dioptrie nejsou překážkou!

Existuje hned několik variant, jak v létě chránit oči před sluncem i v případě, že nosíte dioptrické brýle.

  • Kontaktní čočky: Přes ně si pak můžete nasadit sluneční brýle dle vlastního výběru.
  • Upravené vaše dioptrické brýle: Lze si do nich nechat zabrousit samozbarvovací čočky.
  • Přídavný klip s tmavým sklem: Dá se připnout na vaše dioptrické brýle, ovšem je v dnešní době spíše přežitkem, z estetického hlediska totiž nepůsobí příliš lichotivě.
  • Dioptrické sluneční brýle: Pokud stojíte nejen o kvalitní, ale i designový kousek, zajděte do větší optiky se širokým výběrem běžných slunečních brýlí. Obvykle do většiny brýlí, které má optika v nabídce, lze zabrousit tmavé dioptrické čočky. Vybrané brýle vám tedy upraví přímo na míru vaší oční vadě.

Při koupání mohou čočky představovat problém!

Nošení kontaktních čoček je ve většině situací spíše výhodou, problém však může nastat při koupání na veřejných koupalištích. „V bazénech se hromadí infekce a obzvláště u nositelů kontaktních čoček je riziko velké. Rozhodně doporučuji při koupání použít jednodenní kontaktní čočky, a pak je hned vyhodit,“ říká MUDr. Lucie Valešová.

Řešíte v létě problémy s brýlemi a čočkami?

Reklama

Související témata:

Načítám